Φοβάται και δεν τολμάει να πάει στη Βουλή για «ανάκριση» ο Αράπογλου!

Η προκλητική όσο και πρωτοφανής -αφού δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο- προσβολή αυτή του κ. Αράπογλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς μάλιστα συνέπεσε με τη θαρραλέα τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Μελών Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε στο σύνολό τους τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του «Π».

Μιλώντας την Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Μωραϊτάκης, σε ερωτήματα που του υπέβαλε ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος, υπήρξε «καταπέλτης» για τις επιλογές του διοικητή της Εθνικής που οδηγούν στον πλήρη αφελληνισμό την ΕΤΕ και θα αποβούν οικονομικά βλαπτικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα συμφέροντα των μετόχων της τράπεζας.

Επικαλούμενος τα ίδια τα στοιχεία που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της τράπεζας, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ είπε χωρίς περιστροφές: «Θεωρώ προσωπικά ότι είναι μια επικίνδυνη τοποθέτηση», όταν, όπως εξήγησε, η ΕΤΕ με ίδια κεφάλαια 4,4 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ομολογιακού δανείου ύψους 1,1 δισ. ευρώ) θα διαθέσει για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας το ποσό των 4 δισ. δολαρίων, και κατ’ άλλους ίσως φθάνει στα 5 δισ. δολ.! Υπολογίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα θα διαθέσει το 48% των συνολικών ιδίων κεφαλαίων της (!), πράγμα που δείχνει πόσο επικίνδυνο ρίσκο αναλαμβάνει…

Πέρα από τις «ενθουσιώδεις δηλώσεις» του κ. Αράπογλου «υπάρχει ο πολιτικός και ο οικονομικός κίνδυνος», υπογράμμισε ο κ. Μωραϊτάκης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ίδιος δέχθηκε ερώτημα από μεγάλο «fund» του εξωτερικού εάν θα έκανε συναλλαγές με την Alpha Bank, εάν αυτή εξαγοραζόταν από τουρκική τράπεζα. Το ερώτημα αυτό μάλιστα ο ίδιος το μετέφερε στον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σπύρο Καπράλο, ο οποίος του απάντησε πως «όπως του είπε ο κύριος Αράπογλου, έκαναν μελέτη, από την οποία προκύπτει ότι οι δουλειές (της Finansbank) όχι μόνο δεν θα κόψουν, αλλά θα αυξηθούν»! (Προφανώς μας κοροϊδεύουν οι κύριοι…).

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ όμως έδειξε ότι δεν πείσθηκε από αυτούς τους ισχυρισμούς του διοικητή της Εθνικής, αφού αμέσως μετά συμπλήρωσε: «Είναι ελεγχόμενο αυτό και δεν ξέρουμε αν θα γίνει πραγματικότητα. Εγώ ξέρω ιστορικά, από τότε που γεννήθηκα, ότι όσοι έκαναν δουλειές στην Κωνσταντινούπολη είχαν προβλήματα και ότι είμαστε αιχμάλωτοι του Πατριαρχείου, των βακουφίων και της Κύπρου. Και τώρα πάμε και δίνουμε λεφτά. Μπορεί να είναι πράγματι εντυπωσιακές οι προοπτικές για την Τουρκία, αλλά αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την Ελλάδα. Αν αφήσουμε την Τουρκία να αναπτυχθεί πολύ, εμείς τι θα γίνουμε;».

Και αυτό, όπως τόνισε ο κ. Μωραϊτάκης, «είναι η μία διάσταση» του θέματος. Γιατί, όπως εξήγησε αμέσως μετά, υπάρχει και «η άλλη διάσταση» που είναι το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Θα αλλάξει, τόνισε, η μετοχική σύνθεση της τράπεζας εις βάρος όσων δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση και κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και της Εκκλησίας, που θα συμμετάσχουν μερικώς ή καθόλου, αφού όσοι ασκήσουν τα δικαιώματά τους θα πάρουν τις μετοχές με σημαντική έκπτωση (15%, όπως είθισται) από τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία. Επικαλέστηκε μάλιστα πληροφορίες ότι κάποια «”funds” δεν θα συμμετάσχουν» και αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι οι νέοι μέτοχοι θα έχουν μπει με μικρότερη τιμή. Αναρωτήθηκε, εξάλλου, «γιατί η Εθνική να έχει προνομιακή μεταχείριση από το Δημόσιο και να κατευθύνονται εκεί τα χρήματα των ασφαλιστικών», όταν το 45% των μετόχων της είναι ξένοι και άρα ανάλογο ποσοστό των κερδών της κατευθύνεται προς το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, επίσης, αναρωτήθηκε -απευθύνοντας σχετικό ερώτημα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- κατά πόσον είναι επιτρεπτό το «τρικ» του κ. Αράπογλου με την εξαγγελία περί εξαγοράς ιδίων μετοχών. «Αυτό σημαίνει ότι απειλεί τους μετόχους να μην πουλήσουν, όπως και αυτούς που θέλουν να κάνουν “sort selling” ότι θα χάσουν», είπε και συμπλήρωσε: «Είναι δυνατόν σε εποχή που κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να κάνει αγορά ιδίων μετοχών; Εγώ αυτό δεν το θεωρώ σωστό και δεν γνωρίζω τι θέση θα πάρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Ομαδικά πυρά από βουλευτές για το «κρυφτούλι»

Μετά από αυτές τις «τσεκουράτες» δηλώσεις του προέδρου των ελλήνων χρηματιστών πού να τολμήσει να εμφανιστεί στη Βουλή ο κ. Αράπογλου; Αν και το ΠΑΣΟΚ είχε απευθύνει πριν από το Πάσχα επίσημο αίτημα να προσέλθει στη Βουλή ο διοικητής της Εθνικής, ο τελευταίος περιορίστηκε να στείλει μια προκλητική επιστολή που προκάλεσε αμηχανία στην κυβερνητική πτέρυγα και οργή στην αντιπολίτευση.

Το ζήτημα της μη εμφάνισης του κ. Αράπογλου έθεσε αρχικά ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, με αφορμή όσα είχε πει ο κ. Μωραϊτάκης, και ακολούθησε ο Χρίστος Βερελής, ο οποίος αναφέρθηκε και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος της ΕΤΕ για την εξαγορά της Τράπεζας της Αλεξάνδρειας που, όπως σημείωσε υπαινικτικά, «συμβαίνει κατά τύχη και εκεί να είναι ο ίδιος σύμβουλος, η Citibank» (!) στην οποία ως γνωστόν ο κ. Αράπογλου πριν αναλάβει διοικητής της Εθνικής Τράπεζας δούλευε… Και εδώ θα πρέπει να διερευνηθούν οι σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Θ. Σκρέκας, αρχικά υποστήριξε ότι το θέμα της παρουσίας του κ. Αράπογλου είναι άσχετο με το αντικείμενο της συνεδρίασης, αλλά λίγα λεπτά αργότερα ανακοίνωνε στους έκπληκτους βουλευτές ότι είχε στη διάθεσή τους επιστολή του διοικητή της Εθνικής, την οποία τους μοίρασε.

«Η θέση του διοικητή της Εθνικής Τραπέζης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφού η τράπεζα δεν εντάσσεται στο Δημόσιο και η δραστηριότητά της δεν άπτεται του κυβερνητικού έργου», ισχυρίζεται ο κ. Αράπογλου. Επικαλείται ότι με νόμο του 1990 «λειτουργεί ως ιδιωτική τράπεζα» και ότι με νόμο του 2001 (επί ΠΑΣΟΚ δηλαδή) δεν θα εφαρμόζεται για τον διοικητή της ο κανονισμός της Βουλής που ορίζει ρητά ότι ο ορισμός του γίνεται με εφαρμογή του άρθρου 49Α για τους διοικητές των επιχειρήσεων του Δημοσίου. «Η μη υπαγωγή στον δημόσιο τομέα συνάγεται και από τον πρόσφατο νόμο 3429/2005», συνεχίζει ο κ. Αράπογλου.

Τα επιχειρήματά του, ωστόσο, δεν έπεισαν την πλειοψηφία των βουλευτών, αν και κάποιοι της ΝΔ -όπως ο Ηλίας Καλιώρας- καταλόγισαν ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τον νόμο του 2001 που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Αράπογλου να μην περάσει από την Επιτροπή Ακροάσεων των διοικούντων τις ΔΕΚΟ, όταν πριν από δύο χρόνια ανέλαβε τα «ηνία» του πρώτου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Αντιθέτως, ο επίσης κυβερνητικός βουλευτής Γιάννης Μανώλης σημείωσε ότι ανεξάρτητα αν τυπικά έχει δίκιο ο διοικητής της Εθνικής, υπάρχει η ουσία που είναι ότι «όπου τον καλούν πρέπει να πάει, εκτός αν έχει κάτι να κρύψει»!

Ακολούθησαν οξείς διάλογοι, καθώς αρκετοί βουλευτές -κυρίως του ΠΑΣΟΚ- στηλίτευσαν την άρνηση του κ. Αράπογλου να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, στην οποία έχουν κληθεί κατ’ επανάληψην όχι μόνο θεσμικοί παράγοντες της πολιτείας αλλά και απλοί ιδιώτες για να εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Την πρωτοφανή περιφρόνηση που επέδειξε προς τη Βουλή ο διοικητής της Εθνικής καυτηρίασαν μεταξύ άλλων οι Γ. Ανωμερίτης, Κ. Γείτονας και Δ. Κουσελάς, ενώ πολιτικά αμήχανη στάση τήρησε ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας που, αν και προκλήθηκε επανειλημμένα να λάβει θέση για το εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με την τακτική που εγκαινιάζει ο κ. Αράπογλου, περιορίστηκε να πει: «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο επί της απαντήσεως του διοικητού στην επιτροπή, αλλά έχω καταγράψει με κάθε ακρίβεια την όλη συζήτηση, όπως διαπραγματεύτηκε μέχρι αυτή τη στιγμή».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, προτίθεται να επανέλθει στο θέμα, όπως διαφαίνεται από ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας και Οικονομικών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, που χαρακτηρίζει την άρνηση του κ. Αράπογλου «τεράστιο θεσμικό και πραγματικό πρόβλημα».

«Τι φοβάται και γιατί κρύβεται;», αναρωτιέται η πρώην υπουργός που αναφέρει ότι η στάση του «δημιουργεί τεράστια ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες συναλλαγής» για την τουρκική τράπεζα. Και επισημαίνοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΜΕΧΑ, τις οποίες χαρακτηρίζει «ενδεικτικές και πολύ ανησυχητικές», τονίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό».


Σχολιάστε εδώ