υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

«Είμαστε όλοι καραγκιόζηδες», ομολόγησε σε δημοσιογραφική συντροφιά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννης, με διάθεση γενικότερης κριτικής, αλλά και τολμηρής αυτοκριτικής για το μέγα θέμα της πολυπρόσωπης διαπλοκής που βιώνει, καθημερινά, η ελληνική κοινωνία… και καταφέρθηκε κατά μεγαλοεκδοτών, μεγαλοδημοσιογράφων, πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματιών… Τους γνωστούς όμως… «καραγκιόζηδες» μεγαλοπρέσβεις, ποιος τελικά θα τους ξεφωνίσει, ονομαστικά, διερωτώνται χαμηλόφωνα πολλοί στο υπουργείο… Εκεί να δεις διαπλοκή, ανίερες συμμαχίες και… ανομολόγητες σχέσεις με μοναδικό στόχο να καπαρώσουν μια σημαντική πρεσβεία, ανεξαρτήτως ουσιαστικών προσόντων…

Κάθε επάγγελμα, με τον τρόπο βεβαίως που ασκείται στην Ελλάδα, έχει το δικό του ιδιότυπο παρασκήνιο, τη διαπλοκούλα του… αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών οι υπόγειες κινήσεις και τα «συντροφικά μαχαιρώματα» γίνονται με τόση λεπτότητα, που λες και έχουν αποφοιτήσει, οι περισσότεροι, από κάποια διπλωματική ακαδημία με ειδικό κύκλο μαθημάτων «διαπλεκόμενες σχέσεις και πώς να επωφεληθείτε…» Όχι ότι δεν ξέρει, βέβαια, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη τι μπάχαλο παρέλαβε στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας και δεν έχει προϊδεασθεί για το ποιος είναι ποιος, σε όλο αυτό το μωσαϊκό ανθρωπίνων χαρακτήρων που κατοικοεδρεύουν στο πρώην Μέγαρο Συγγρού… Το θέμα είναι να κρατήσει εγκαίρως σε απόσταση ασφαλείας ορισμένους «καραγκιόζηδες» που ανταγωνίζονται να ενταχθούν στην ομάδα των στενών συνεργατών της…

Δεν θα τον ήθελαν σαν προϊστάμενό τους, αλλά ούτε και… ζωγραφιστό θέλουν να τον δουν, νεότεροι διπλωματικοί, τον πρέσβη Π. Ζωγράφο, μετά το επεισόδιο που δημιούργησε με τον όλο τρόπο αντιμετώπισης υφισταμένου του διπλωματικού, του Γ. Αϋφαντή, που υπηρετεί σήμερα στη Δ/νση Νατοϊκών υποθέσεων, πρώην αποσπασμένος συνεργάτης στη βουλευτή Μαρ. Δαμανάκη… Το υπουργείο διαθέτει διάφορες «κατηγορίες» διπλωματικών, από τις οποίες μπορεί η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη να επιλέγει, ελεύθερα, τους στενούς συνεργάτες της… από σοβαρούς και έμπειρους διπλωμάτες μέχρι… γραφικές περιπτώσεις, αλλά και ορισμένα «ψώνια» για να χρησιμοποιήσουμε ορολογία της επικαιρότητας… Σε ποια όμως κατηγορία εντάσσεται ο κάθε διπλωματικός το αποφασίζει μόνος του, με την εν γένει συμπεριφορά του που την κρίνουν όλοι οι άλλοι… Νομίζω «ζωγράφισα» αρκετά μια προβληματική περίπτωση…

Τα είπε στην «πεθερά», τον τηλεοπτικό σταθμό «Αλ Τζαζίρα», μεγάλης παναραβικής ακροαματικότητας, για να τα ακούσει, υπερατλαντικά, η «νύφη», η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντ. Ράις… Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια ο λόγος, που ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη περιοδεία, την περασμένη εβδομάδα, σε τρεις χώρες του Κόλπου… και αφουγκράσθηκε από κοντά τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των αράβων ηγετών για ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση στο Ιράν… Δεν δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο, λόγω «συμπτώσεων», για μια εμπιστευτική συνομιλία στην Αθήνα με την αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας… Τα ίδια όμως που είπε, καθαρά και ξάστερα, στο μακρινό Κατάρ, θα έλεγε διά ζώσης και στην κ. Ράις… ότι «δεν πρέπει να υπάρξει λύση που θα είναι χειρότερη από το πρόβλημα» (περίπτωση Ιράκ…) και ότι «η διπλωματία έχει ανεξάντλητες δυνατότητες…». Έμπειρος ο Πρόεδρος Παπούλιας σε θέματα διεθνών σχέσεων, λόγω της μακράς θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών, γνώστης και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και φιλειρηνιστής… Πρόσθεσε βέβαια ότι «κανείς δεν θέλει να βυθιστεί ο κόσμος στο χάος…», αλλά… άβυσσος η ψυχή του διδύμου Τζ. Μπους-Κ. Ράις…

Μουσουλμάνους σιίτες συμπεριλαμβάνουν οι πληθυσμοί των τριών αραβικών χωρών (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ) που επισκέφθηκε ο Πρόεδρος Κ. Παπούλιας, συντριπτική πλειοψηφία αποτελεί ο πληθυσμός του Ιράν, σιίτες πλειοψηφούν και στο κατεχόμενο από τους Αμερικανούς Ιράκ, μετά τις «ελεύθερες» εκλογές… Μια λοιπόν επιθετική ενέργεια στο Ιράν, «χειρουργικής» μορφής που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, θα συσπειρώσει τους ομόθρησκους σιίτες της ευρύτερης περιοχής κατά του αμερικανού επιδρομέα και των «στρατηγικών του εταίρων» και αφελών συνοδοιπόρων, και θα γινόταν το έλα να δεις… Άσε που ζουν από κοντά οι χώρες του Κόλπου το βαρύτατο κόστος της «απελευθέρωσης» από το καθεστώς του Σαντάμ που πληρώνει ο μαρτυρικός λαός του Ιράκ και δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο…

Διπλά προβληματισμένη και η τουρκική ηγεσία από τις αμερικανικές προθέσεις για ριζική αντιμετώπιση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν… Ανεξάρτητα από τις «παράπλευρες απώλειες» που θα επιφέρουν στην ευρύτερη γειτονική περιοχή (αποσταθεροποίηση, ενδυνάμωση αποσχιστικών τάσεων κουρδικών πληθυσμών, οικονομικές ζημίες…). Όπως βεβαιώνουν τούρκοι διπλωμάτες το Ιράκ σήμερα αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο και ορμητήριο των πάσης φύσεως εξτρεμιστικών οργανώσεων και ομάδων. Η κεντρική ιρακινή «κυβέρνηση» από απόψεως δυνατοτήτων, ασφαλείας, χωρίς τον αμερικανικό στρατό κατοχής δεν ελέγχει ούτε τον… περίβολο των κατοικιών των διορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων… και το οργανωμένο έγκλημα ετοιμάζεται ν’ ανοίξει εκεί τα κεντρικά του γραφεία… Ένα λοιπόν νέο μέτωπο στο Ιράν θα επέφερε ανυπολόγιστες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή και με αβέβαιη την τελική έκβαση αυτής της περιπέτειας…

Πολλά τα μηνύματα που φθάνουν στην Ουάσινγκτον για επίδειξη μετριοπάθειας και έναρξη διαλόγου, έστω και μέσω τρίτων διαμεσολαβητών. Μηνύματα και προτροπές από συμμάχους και φιλοαμερικανούς ηγέτες αραβικών κρατών, στοιχεία που επηρεάζουν την αρχικά πολεμοχαρή διάθεση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν… Πάντως το οπλισμένο πιστόλι του αμερικανού καουμπόι εξακολουθεί και παραμένει πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ζήτημα ιδιοσυγκρασίας, κουλτούρας, και ασφαλώς λόγω του γεγονότος ότι παραμένει η μοναδική υπερδύναμη με πυρηνικές κεφαλές έτοιμες να υπερασπιστούν το πυρηνικό μονοπώλιο και όχι μόνον…

Α. Κ.


Σχολιάστε εδώ