«Τραμπάκουλας» για δήμαρχος!

Ο Δημήτρης Σταμάτης, υποψήφιος δήμαρχος στις προηγούμενες εκλογές, είναι πια γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ εξετάζει σοβαρά την περίπτωση να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής. Δεν συζητάει καν την περίπτωση να ξαναδοκιμάσει την τύχη του στην Καλαμαριά, έχοντας σοβαρά παράπονα από τα τοπικά στελέχη που δεν τον στήριξαν όσο θα ήθελε.

Ο Τάσος Αφεντουλίδης, «αρχηγεύων» στην παράταξη ελλείψει αρχηγού -καθώς ο Δημ. Σταμάτης κατοικοεδρεύει στην Αθήνα- και υποψήφιος δήμαρχος το 1998, θα πάει για νομαρχιακός σύμβουλος με τον φίλο του τον Ψωμιάδη, μιας και στη Νέα Δημοκρατία, αν αποτύχεις μία φορά, δεν έχεις δικαίωμα να… ξαναδιαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες. Καίγεσαι…

Το ίδιο ισχύει και για τον καθηγητή Ανανία Τσιραμπίδη, υποψήφιο δήμαρχο το 1994 και τωρινό δημοτικό σύμβουλο.

Για να τελειώνουμε με τη δημοτική ομάδα, το ενδιαφέρον που έδειξαν οι σύμβουλοι Δημήτρης Τζοβάνης και Στέλιος Ματσαρίδης έμεινε απλώς… ενδιαφέρον, καθώς κρίθηκαν μη έχοντες προσόντα έστω και να… παρενοχλήσουν τον σημερινό δήμαρχο Χριστόδουλο Οικονομίδη, του οποίου η δημοφιλία παραμένει υψηλά, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες του γενικού του γραμματέα Δημήτρη Λέκκα.

Θέλοντας διακαώς να κερδίσουν την Καλαμαριά, έναν δήμο που η ιστορία του γράφει πως από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα δεν είχε πότε αιρετό δήμαρχο προερχόμενο από τη Δεξιά, λύση αναζητήθηκε και στους βουλευτές της Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα, Έλενα Ράπτη και Σταύρο Καλαφάτη (κατά σειρά), στους οποίους μάλιστα έταξαν πως η Καλαμαριά θα είναι ο προθάλαμος για τη διαδοχή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στον δήμο Θεσσαλονίκης. Οι δύο πρώτοι, έχοντας μεγαλύτερες βλέψεις, απέρριψαν ασυζητητί την πρόταση, ενώ ο τρίτος τη συζήτησε για λίγο, πριν την απορρίψει. Πρόταση έγινε και για τον πρώτο επιλαχόντα του ψηφοδελτίου Παναγιώτη Κοκκόρη που απορρίφθηκε για άγνωστους λόγους. Ίσως λόγω της… «νόσου των πουλερικών»…

Απέμεινε λοιπόν η λύση της υποστήριξης κάποιου ανεξάρτητου ή… «ανεξάρτητου» υποψηφίου, ακολουθώντας τη συνταγή που σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές εφαρμόστηκε σε άλλους δήμους (Κορδελιό, Σταυρούπολη) και αποδείχθηκε πετυχημένη, με τη ΝΔ να μην κατεβάζει δικό της υποψήφιο και να στηρίζει «πράσινους αντάρτες». Και ενώ είχαν αρχίσει κάποιες συζητήσεις με τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη (επί τέσσερις τετραετίες δήμαρχο Καλαμαριάς), που δεν ήθελε να στραφεί εναντίον του ΠΑΣΟΚ, αλλά ήθελε και «να τη φέρει» στον διάδοχό του και σημερινό άσπονδο εχθρό του Χριστόδουλο, έπεσε το όνομα: Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γνωστός και ως «Τραμπάκουλας»!..

«Καλά, αυτός δεν δηλώνει αριστερός;», ρώτησε κάποιος της επιτροπής.

«Έλα, μωρέ… λεπτομέρειες… Μήπως δεν τα ρίχνει και στο ΚΚΕ; Δεν έχεις ακούσει το τραγούδι “Παπαρήγα μάου-μάου” που έχει γράψει;», αντέκρουσε κάποιος άλλος.

«Έχει εμπειρία διοίκησης;», αναρωτήθηκε ένας τρίτος για να πάρει αμέσως απάντηση: «Πώς… Ήταν πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς, πρόεδρος της ΕΠΑΕ για κάτι φεγγάρια… Θα τη βγούμε και στον Χριστόδουλο που περηφανεύεται πως προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού…».

Η πληροφορία διοχετεύτηκε σε κάποιες εφημερίδες για να διαπιστώσουν αντιδράσεις. Ο Χάρρυ Κλυνν δεν διέψευσε. Πρώτο θετικό σημάδι. Στέλεχος της ΝΔ και προσωπικός του φίλος κατέβηκε στην Αθήνα για την οριστική συμφωνία. Το νερό μπήκε στο αυλάκι…

Ξανά στο «επιτροπάτο» της ΝΔ.

«Και πώς θα το μεθοδεύσουμε; Πώς θα παρουσιάσουμε την υποψηφιότητά του;».

«Πρώτα θα ανακοινώσει ο ίδιος την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής ενός ανεξάρτητου, πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου, που θα περιλαμβάνει 5-6 δικούς μας, μερικούς ΠΑΣΟΚους που δεν… χωνεύουν τον Χριστόδουλο, 2-3 κομμουνιστές-φίλους του και πολλούς Απολλωνιστές. Λίγο μετά την παρουσίασή του θα βγούμε και θα δηλώσουμε ότι τον στηρίζουμε. Απλά πράγματα…».

«Και τι πρόγραμμα θα παρουσιάσει; Θα περιέχει τις θέσεις μας;».

«Ποιες θέσεις μας, μωρέ… Και ποιο πρόγραμμα; Χρειάζεται πρόγραμμα τη σήμερον ημέρα; Δύο-τρία ανέκδοτα θα πει και θα σαρώσει…».

Στην Καλαμαριά σήμερα όλοι περιμένουν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Χάρρυ Κλυνν… Λέγεται ότι ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης θα είναι επικεφαλής των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που αυτές τις μέρες θα ψηφιστεί από τη Βουλή, όποιος έχει διατελέσει δήμαρχος για τρεις τουλάχιστον τετραετίες δεν χρειάζεται σταυροδοσία και εκλέγεται πρώτος από τον συνδυασμό στον οποίο συμμετέχει. Έτσι ο Βούλης θα μπορέσει να επανέλθει, συμμετέχοντας -ως εκπρόσωπος του δημάρχου Κλυνν- στις διαδικασίες της ΚΕΔΚΕ και της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, την εβδομάδα που πέρασε, ο Ερρίκος Κιουπτσίδης, πρόεδρος του Ερασιτέχνη Απόλλωνα Καλαμαριάς και γόνος αριστερής οικογένειας, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Χάρρυ Κλυνν. Πιθανότατα θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο, ενώ ο Χάρρυ θα τον βοηθήσει στις επικείμενες εκλογές του Ερασιτέχνη, όπου αυτή τη φορά υπάρχει και αντίπαλο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Απόστολο Παπαδόπουλο -γνωστό στους Απολλωνιστές ως «τσαμπουκά»- που σήμερα είναι πρόεδρος των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα (άλλο μπέρδεμα εκεί: ο «τσαμπουκάς» ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 1998 με το δεξιό ψηφοδέλτιο του Αφεντουλίδη, αλλά στον συνδυασμό του συμμετέχει ο αντιδήμαρχος του Χριστόδουλου Θεοδόσης Μπακογλίδης, ενώ συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και στον αντίπαλο συνδυασμό του Κιουπτσίδη).

Ο Χριστόδουλος Οικονομίδης τώρα και ιδιαίτερα ο κολλητός του γενικός γραμματέας του δήμου Δημήτρης Λέκκας έχουν θορυβηθεί από αυτή την εξέλιξη. Ο Λέκκας διακινεί σε φωτοτυπίες συνέντευξη του Χάρρυ Κλυνν που είχε δημοσιευτεί πριν από καιρό στην εφημερίδα του Συλλόγου Φιλάθλων του Απόλλωνα «Rossoneri», στην οποία εμμέσως έλεγε πως δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, ενώ ο Χριστόδουλος θα διοργανώσει την πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση νωρίς νωρίς, στις 24 Μαΐου. Σε αυτήν μάλιστα θα ανακοινώσει και το ψηφοδέλτιό του (!) για να προλάβει τυχόν διαρροές, γεγονός όμως που προκαλεί ήδη αντιδράσεις στην οργάνωση του ΠΑΣΟΚ.

Εκείνος πάντως που… τα έχει βάψει μαύρα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζεται από το ΚΚΕ, ο Δαμιανός Παπαδόπουλος, που πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Όχι μόνο δεν θα καρπωθεί τη «φθορά της εξουσίας» του Χριστόδουλου, αλλά είναι πολύ πιθανή και η διαρροή -κυρίως των Απολλωνιστών λόγω του θέματος του νέου γηπέδου- προς τον Χάρρυ Κλυνν.

Ο «Λευκοπυργιώτης» και οι πηγές επαγρυπνούν και θα σας ενημερώσουν για κάθε εξέλιξη.


Σχολιάστε εδώ