Τα σενάρια των αναλογικών και η λύση των ψηφιακών αδειών
Είναι λανθασμένες οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν». Το σίγουρο είναι πως το σενάριο 6 (γενικής στόχευσης) + 2 (ειδικής) εθνικής εμβέλειας είναι ενεργό.
Η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ το εξετάζει θετικά. Είναι ενδεικτικό πως την περασμένη εβδομάδα είχαν συνάντηση με τον καθηγητή Χρήστο Καψάλη οι Κώστας Κιμπουρόπουλος και Πάνος Κυριακόπουλος, εκπροσωπώντας την ένωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Στόχος ήταν να διερευνηθεί το σενάριο 6+2 αδειών εθνικής εμβέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο μπορεί να λειτουργήσει μόνο υπό την προϋπόθεση πως μειώνονται αισθητά οι τοπικές άδειες, κάτι που έχει δεχθεί η κυβέρνηση, και πως ταυτόχρονα αναθεωρείται ο αριθμός των συχνοτήτων που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ.
Πλην όμως, για να μην καταπέσει και αυτή η προκήρυξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο η διατύπωση να μην προκαλεί παρεξηγήσεις. Ο ορισμός των γενικής στόχευσης και των θεματικών είναι κρίσιμος. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση πως θα φτάσουμε στην αδειοδότηση. Διότι ο χρόνος πιέζει. Υπάρχουν τα εξής βήματα:
1. Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Η κυβέρνηση λέει πως θα γίνει ως το τέλος της θερινής συνόδου. Για να δοθούν δε ραδιοφωνικές άδειες στην Αττική και τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας πρέπει η διαδικασία να είναι εξαιρετικά απλή.
2. Πρέπει να καταρτιστεί ο χάρτης συχνοτήτων και συνάμα να τεθεί σε διαβούλευση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταλήξει η κυβέρνηση στον αριθμό των πανελλαδικών και των περιφερειακών. Πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία;
3. Μετά ακολουθεί η προκήρυξη των αδειών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η κρίση των μελών θα γίνει πριν ή μετά; Και ποιο ΕΣΡ θα δώσει τις άδειες;
Έστω ότι η διαδικασία ακολουθείται ομαλά και η κυβέρνηση εγκρίνει την πρόσληψη προσωπικού για τον έλεγχο των φακέλων και ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις. Ποιοι θα πάρουν τις άδειες εθνικής εμβέλειας; Οι πέντε δείχνουν να είναι σίγουροι: Mega, ANT1, Alpha, Star και Alter.
Για την έκτη άδεια θα συγκρουστούν ο Σκάι, το Μακεδονία TV, η Εκκλησία (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ, καθώς φαίνεται ότι επιλέγει την «έξυπνη λύση» μέσω ΕΡΤ), ο 902 και ίσως κάποιος περιφερειακός. Μετά έχουμε τις δύο θεματικές. Εκεί θα είναι όλοι οι προηγούμενοι και το MAD και η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή. Το αποτέλεσμα δε αμφίρροπο και αν υπάρχει η ίδια γραφειοκρατία, οι άδειες θα δοθούν μετά τις εκλογές.
Υπάρχει και η άλλη λύση, της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος για μία διετία, καθώς άλλωστε οι σταθμοί εκπέμπουν σήμερα χωρίς μεγάλα προβλήματα, και της εισόδου των καναλιών στην επίγεια ψηφιακή νωρίτερα. Αντί για το 2012, στο τέλος της προθεσμίας, νωρίτερα το 2008 ή το 2009.
Η κυβέρνηση έτσι θα μπορεί να υπερηφανεύεται πως έλυσε το πρόβλημα του μέλλοντος και ότι δεν τακτοποίησε απλώς τα κενά που άφησε η νομοθεσία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.