Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Χαρτιά που φαίνεται πως υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν εφαλτήρια μιας νέας ανοδικής τροχιάς για τον Γενικό Δείκτη.

Το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό, ακόμα και σε βραχυπρόθεσμη βάση, παρά το γεγονός πως κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών -επομένως και των κεφαλαίων των ξένων επενδυτών- ενόσω παραμένει ανοικτό το μέτωπο του Ιράν, και παράλληλα ανοίγουν συνεχώς νέα μέτωπα έντασης στις διεθνείς αγορές ενέργειας, τύπου Μοράλες και Βολιβίας.

Οι εγχώριοι αναλυτές κάνουν λόγο για θετικό κλίμα στην αγορά, δεν αποκλείουν όμως την εμφάνιση τάσεων ρευστοποίησης, ιδίως σε τίτλους που έχουν γράψει τροχιές ανόδου τις τελευταίες εβδομάδες. Συναρτούν δε την πορεία του ΧΑΑ και με τις επικείμενες ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου των εισηγμένων, ίσως και με τις όποιες επιχειρηματικές συμφωνίες μένει να ανακοινωθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Στον βαθμό πάντως που θα συνεχισθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις η εικόνα της αγοράς, με σχετικά αυξημένο τζίρο και σχέση ανοδικών προς πτωτικές μετοχές της τάξης του 1 προς 3, τότε όλοι αισιοδοξούν πως το χρηματιστήριο μπορεί να αντεπεξέλθει των όποιων κινήσεων ρευστοποίησης θέσεων, ακόμα και να επιδείξει ψυχραιμία σε περίπτωση περαιτέρω όξυνσης της ενεργειακής κρίσης, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε τελική ανάλυση εκείνο που έχει σημασία τώρα για τους επενδυτές είναι η διατήρηση των θέσεών τους σε χαρτιά με stories μπροστά τους κι ενδεχομένως η αποκόμιση ρευστότητας από τίτλους που έχουν ήδη ικανοποιητικά κέρδη και δεν εμπνέουν για τη συνέχεια πολλή εμπιστοσύνη στους κατόχους τους.

Π.Γ.


Σχολιάστε εδώ