επί του πιεστηρίου
Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση για τα ανοίγματα και τις συνεχείς παραχωρήσεις προς την Τουρκία, αν και η άλλη πλευρά έκανε κάποιες, έστω στοιχειώδεις, χειρονομίες, που να δίνουν την αίσθηση ότι θέλει καλυτέρευση των σχέσεων. Αντίθετα τεντώνει το σχοινί και οι προκλήσεις φθάνουν σε όρια οργής. Όπως με τη συμπεριφορά που συνάντησε στην Καππαδοκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος όταν πήγε να λειτουργήσει σ’ έναν ερειπωμένο ναό ήταν μέσα «Γκρίζοι Λύκοι» που κάπνιζαν και φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ο Πατριάρχης προχώρησε προς αυτούς και με ψυχραιμία τούς είπε ότι κι εμείς το ίδιο λέμε, ότι ο Θεός είναι μεγάλος, δεν έχουμε διαφορά… Βέβαια η κίνηση του Παναγιώτατου ήταν παράτολμη, γιατί έτοιμοι ήταν να τον λιντσάρουν… Αυτά όπως καταλαβαίνετε, αγαπητέ κουμπάρε, δεν καταπίνονται με τίποτε…
Μια σημαντική πρόταση εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος έχει κάνει ο βουλευτής της ΝΔ στο Κιλκίς, Κώστας Κιλτίδης, αλλά άγνωστο για ποιον λόγο δεν πέρασε ούτε στα… ψιλά των εφημερίδων. Πρότεινε ο κ. Κιλτίδης τη συνταγματική κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας στα κόμματα, ζητώντας στις εσωκομματικές εκλογές να παρίσταται δικαστικός ώστε να υπάρχει έλεγχος αν πράγματι ψηφίζουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όχι «μαϊμού» ή με σφραγίδα. Η πρόταση ταράζει τα νερά, γι’ αυτό και δεν είδε το φως της δημοσιότητας.
Αντίθετα με την Ντόρα που εμφανίζεται με πιο προωθημένες θέσεις για το θέμα του Ιράν, ο Καραμανλής είναι επιφυλακτικός και υπέρ μια ελαφράς μορφής παροχών…
Όταν ηγετικά στελέχη της ΝΔ, ο υπουργός Άμυνας Βαγ. Μεϊμαράκης, ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης και ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης είναι στην εκδήλωση της ΓΣΕΕ για την Πρωτομαγιά, κάτι δεν πάει καλά… Πρέπει να έχουν έρθει τα πάνω-κάτω. Έχουν πέσει τα τείχη… Η διετής συμφωνία ήταν ο προάγγελος…
Αν θυμάμαι καλά, όταν ο Καραμανλής είχε εξαγγείλει την πρωτοβουλία για αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Γιώργος Παπανδρέου την είχε καταγγείλει ως κίνηση αποπροσανατολισμού. Τώρα ζητάει συνεργασία και στο πλαίσιο αυτής να δοθεί στο ΠΑΣΟΚ η αντιπροεδρία της επιτροπής! Όλο και πιο κοντά, πιο κοντά…
Απόλυτα σωστή η απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου να δημιουργηθούν 36 νέες θέσεις ελληνικών σπουδών σε Κίνα, Κορέα και Ταϊλάνδη. Ήδη υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο 344 έδρες! Κι αυτό δημιουργεί φιλέλληνες, που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Μεγάλη απογοήτευση υπάρχει στην Κύπρο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις συζητήσεις με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Περίμεναν ότι θα προβάλλαμε τις πάγιες θέσεις μας… Δυστυχώς, όπως τα είπαμε στο προηγούμενο φύλλο, τσιμουδιά! Γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Κύπρου αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει τις θέσεις της Λευκωσίας με συνέντευξη που έδωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» και ήταν πολύ σκληρός προς την Ουάσινγκτον. Ξεκάθαρος ο Τάσσος κατέστησε σαφές ότι:
«Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα βασικά συμφέροντα του τόπου μας και ιδιαίτερα του κυπριακού Ελληνισμού για να εξασφαλίσουμε την εύνοια των ΗΠΑ, που εν πάση περιπτώσει ποτέ δεν θα φθάσει στα επίπεδα εύνοιας που οι ΗΠΑ δείχνουν για την Τουρκία».
Μακάρι το ίδιο να λέγαμε κι εμείς…
Και μια και περί Κύπρου ο λόγος, σε δύο Κυριακές, στις 21 Μαΐου, έχουν βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, με βάση και τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, τα δύο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ (Αναστασιάδης) φαίνεται να χάνουν 2 με 3 μονάδες. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν πάρει 34,8% και 34% αντίστοιχα. Το κόμμα του Προέδρου, το ΔΗΚΟ, από 14,5% που είχε φέρεται ανεβασμένο και προβλέπουν να πάρει μεταξύ 17,5% και 18%. Η ΕΔΕΚ θα μείνει στο 6,5% με 7%, το κόμμα των Συλλούρη-Κουτσού γύρω στο 5% και οι Οικολόγοι μεταξύ 2% και 2,5% από 1,8% που είχαν.
Τι μπηχτές είναι αυτές που αφήνει σε δηλώσεις του κατά του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή ανακοίνωση του τομέα Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας, όπου τονίζει ότι «υπονομεύει την πορεία της κάθαρσης για να αποτρέψει τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση του χρηματιστηρίου»; Βαριά η κατηγορία και απάντηση δεν είδαμε…
Γιατί εκπλήσσεστε, μας έλεγε παλιός κοινοβουλευτικός, που ο κ. Αράπογλου έγραψε τη Βουλή στα παλιά του υποδήματα (αν και ο κύριος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας δεν συνηθίζει να φορά… παλιά); Είχε κανείς αντίρρηση ότι εκεί θα φτάναμε, όταν άρχισε επί Σημίτη το ξεπούλημα του εθνικού κεφαλαίου σε ιδιώτες; Ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που η πολιτική παρέδωσε όλες τις εξουσίες στον βωμό της οικονομίας.