ΑΙΡΕΤΙΚΑ

Τα καινούργια σενάρια όμως μιλάνε για συγχώνευση με τον Μακεδονικό. Και πως ο Μεσάικος είναι θετικός. Ούτε που ασχολείται ο άνθρωπος. Έχει τις δυσκολίες με την εταιρεία του, έχει στο μυαλό του τις οικονομικές του υποχρεώσεις ως ιδιοκτήτης του Μακεδονικού… Μόνο τον Ηρακλή δεν σκέφτεται. Πέραν τούτου, δεν ξεχνάει τις απαντήσεις που εισέπραξε πριν από τρία χρόνια από τους «σοφούς» του Ερασιτέχνη, όταν συζήτησαν και πάλι αυτή την προοπτική. Τους είχε πει τότε πως για να αγοράσει τον Ηρακλή θα πρέπει να κερδίσει και αυτός κάτι σε επαγγελματικό επίπεδο -όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης μιας περιοχής- και του αρνήθηκαν.

Πήραν ανά χείρας τις σημαίες του ΠΣΑΚ μερικοί καλαθοσφαιριστές και ξεκίνησαν τον πόλεμο κατά των προβληματικών σωματείων. Οι Σιγάλας και Τσαρτσαρής εξέφρασαν την ευχή να εισπράξουν οι παίκτες του Ηρακλή τα οφειλόμενα. Και κατά κύριο λόγο αναφέρθηκαν στους Έλληνες.

Μακάρι, αν και δύσκολο, αλλά ο Γιαννουζάκος, ο Κούβελας, ο Δέδας, ο Μάγλος, ο Χρήστου, ο Σφέικος, που τόσα χρόνια παίζουν στην Α1 και γνώριζαν πολύ καλά την κατάσταση στον Ηρακλή, γιατί αποδέχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι την κατάσταση και υπέγραψαν στην ομάδα;

Και οι δικαιολογίες περί υποσχέσεων είναι αν μη τι άλλο αστείες. Δεν ήξεραν τι θα συμβεί; Οι ίδιοι τα έλεγαν. Δεν γνώριζαν ότι ο Ηρακλής δεν έχει ούτε έναν ικανό παράγοντα στο μπάσκετ; Είχε βουίξει ο τόπος. Δεν άκουσαν τι έλεγαν οι παλαιότεροι; Τα φώναζαν.

Μπορεί λοιπόν να φαίνεται κυνικό, αλλά έμπλεξαν εν γνώσει τους σε μια κατάσταση χωρίς έξοδο κινδύνου. Το καλοκαίρι πήραν την… πρώτη γεύση, όταν ξαφνικά τα κοινά εισιτήρια διαρκείας μπήκαν σε ένα ταμείο, σε αυτό του βόλεϊ.

Θεωρητικά τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο Νίκος Παναγόπουλος. Επί της ουσίας ο συγκεκριμένος παράγοντας απλώς εκτέθηκε με τη συμπεριφορά του. Στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό δεν πήγε, αλλά στους αγώνες στίβου που έγιναν την ίδια μέρα βρέθηκε στις κερκίδες. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έφυγε στο ημίχρονο για να μη χάσει τον αγώνα βόλεϊ Ηρακλή – Ολυμπιακού. Και κόντρα στον Άρη προτίμησε να είναι στο Κατσάνειο για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Η ευθύνη που φέρει είναι ότι επέτρεψε σε δύο-τρεις που είναι στην ομάδα βόλεϊ να διοικήσουν όλα τα τμήματα του συλλόγου πλην του ποδοσφαίρου. Μπορεί να μη μετείχαν στα διοικητικά συμβούλια, φρόντιζαν όμως να οδηγήσουν την κατάσταση σε ένα σημείο ώστε να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις.

Ο Ηρακλής Τσιλόπουλος φταίει, γιατί του άρεσε η δημοσιότητα και ενώ ήξερε πως δεν μπορεί να τα καταφέρει, διατηρούσε την κατάσταση με την παρουσία του. Από τη στιγμή που δεν γίνονταν όσα του είχαν υποσχεθεί οι χορηγοί, όφειλε να πάρει το καπελάκι του και να φύγει.

Με τους δε χορηγούς ούτε που πρέπει να ασχοληθούμε. «Χορηγοί» κατονομάζονται, όχι θεματοφύλακες του συλλόγου. Σιγά μην κοιτάξουν την ομάδα. Άσχετα αν μετατράπηκε σε «μπούμερανγκ» και μερικοί τα έβαλαν με τους δημοσιογράφους, επειδή με το ξεφωνητό που άκουγαν είχαν πρόβλημα στον επαγγελματικό τους τομέα.

Βρήκαν όμως πρόσφορο έδαφος και τα έκαναν γης μαδιάμ. Αυτοί δεν έχασαν τίποτα. Θα ψάξουν για μια άλλη ομάδα και θα βρουν την άκρη. Αν αυτή μπορεί να βρεθεί σχετικά με το ποιος έχει αυτή την ομάδα που λέγεται «ΚΑΕ Ηρακλής»…

Κάπως έτσι γράφτηκε το χειρότερο σενάριο της τελευταίας 28ετίας για τον Ηρακλή. Και το ακόμα χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει άνθρωπος για να σώσει την κατάσταση.

Αν και επί του πιεστηρίου κυκλοφόρησε ότι ο Σαρηκεχαγιάς αναλαμβάνει δράση. Επειδή το κόστος δεν είναι μεγάλο, σκοπεύει να πάρει την ομάδα και να την ξαναχτίσει από την αρχή. Και εννοούμε οικονομικά, διοικητικά και αγωνιστικά.

Ίσως έτσι βρεθεί ένας τρόπος διάσωσης της ομάδας. Τουλάχιστον ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι συνεπής στις πληρωμές του. Κάνει τη διαφήμισή του, αλλά πληρώνει. Δεν χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα.

Στον Άρη πανηγύρισαν τον υποβιβασμό του Ηρακλή, λες και πήραν το πρωτάθλημα. Αυτή είναι και η μιζέρια της Θεσσαλονίκης. «Καλύτερα πρώτος στο χωριό», που λένε.

Δεν κοιτούν τι γίνεται στην ομάδα. Ο Αντωνιάδης δεν απάντησε στην πρόταση του Τζεβελέκη για επιστροφή και ούτε θα το κάνει ευθέως. Δεν είναι κορόιδο. Κατάλαβε για ποιους λόγους τον θέλει πίσω ο πρόεδρος.

Μπορεί με τον Δαμιανίδη να μην έχει τις καλύτερες σχέσεις, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει την όρεξη να γίνει ο θανάσιμος εχθρός του. Θα συνεχίσει να διατηρεί ισχυρό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, κάποια στιγμή με τις συνεχόμενες αυξήσεις θα μειωθεί βέβαια, αλλά θα παραμένει σημαντικό και… μακριά και αγαπημένοι.

Πέραν του ότι δεν τον εμπνέει η σημερινή κατάσταση του ελληνικού αθλητισμού και δη του ελληνικού μπάσκετ. Γίναμε και πάλι φτωχογειτονιά.

Η αρνητική στάση του Αντωνιάδη χαλάει προς στιγμήν τα σχέδια, αλλά εν ανάγκη θα εφαρμοστεί το «plan B».


Το «όχι» του Άρη

Άρης έστειλε τον Ηρακλή στην Α2, αφού μία μέρα πριν από το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής είχαν στεφθεί με… αποτυχία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ανθρώπων των δύο ομάδων.

Την παραμονή του αγώνα στο Αλεξάνδρειο αντιπροσωπεία του Ηρακλή είχε επισκεφθεί ανθρώπους του Άρη προκειμένου να ζητήσει το… αυτονόητο σε τέτοιες περιπτώσεις. Με λίγα λόγια, να μη «χτυπήσουν» οι γηπεδούχοι το παιχνίδι και να αφήσουν τον «Γηραιό» να πάρει τη νίκη που θα του έδινε ελπίδες για παραμονή στην Α1.

Οι Αρειανοί όμως ήταν ανένδοτοι, υποστήριξαν ότι χρειάζονται τη νίκη για να πάρουν την τέταρτη θέση, υπενθύμισαν τι είχε γίνει έναν χρόνο πριν στο ποδόσφαιρο και έτσι η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή πήγε σαν πρόβατο στη… σφαγή στο Αλεξάνδρειο.


Κίνδυνοι

Ποιος φαντάζεστε ότι είναι ο βασικότερος εχθρός του ελληνικού μπάσκετ; Η αδιαφορία των φιλάθλων; Το ήπιαμε και αυτό το ποτήρι. Η απαξίωση των ελληνικών ομάδων από την ULEB; Ετοιμαστείτε να γευτούμε και αυτή την πικρία. Η στιγμή πλησιάζει. Λανθασμένα ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Μπερτομέου την περασμένη εβδομάδα στην Πράγα. Ο Ισπανός δεν είπε ότι προτιμάει τον Άρη στην επόμενη Ευρωλίγκα, ούτε επίσης πως θα συμβιβαστεί με την ιδέα της συμμετοχής της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ. Έστειλε μήνυμα ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις στο άμεσο μέλλον. Εμμέσως πλην σαφώς είπε στους έλληνες δημοσιογράφους που τον περικύκλωσαν: «Κύριοι, δεν με απασχολούν οι κανόνες της ελληνικής λίγκας. Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Απλά εγώ ομάδες του τύπου Αμαρουσίου, Πανελληνίου δεν τις θέλω και προτιμώ τον Άρη, γιατί η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Δηλαδή τον λιγότερο μέτριο σύλλογο. Ο Μπερτομέου το περασμένο καλοκαίρι έκανε μία έξυπνη κίνηση στο καταστατικό της Ευρωλίγκας που ουσιαστικά του δίνει το δικαίωμα της επιλογής, ανεξαρτήτως της κατάταξης των εγχώριων πρωταθλημάτων. Αν δηλαδή τερματίσει στην Ελλάδα στην τρίτη θέση το Μαρούσι ή ο Πανελλήνιος, έχει το δικαίωμα να πετάξει ένα μεγαλοπρεπές «no» και να επικαλεστεί το καταστατικό.

Και αυτομάτως οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στη διοργάνωση να περιοριστούν στους δύο κι ας είχαμε πριν από τέσσερα χρόνια τέσσερις. Έχει φροντίσει όμως να βάλει ασφαλιστικές δικλίδες. Θα κοιτάξει λοιπόν τα εισιτήρια που έκοψαν οι ομάδες τη σεζόν που διανύουμε, τα γήπεδα όπου αγωνίζονται και προπάντων τη δημοτικότητά τους. Κάπως έτσι λοιπόν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και το σχέδιο που προβλέπει να προστεθούν στην Ευρωλίγκα δύο ομάδες από την Ισπανία και την Ιταλία και να έχουν από πέντε εκπροσώπους. Σε τελική ανάλυση, οι μοναδικοί στους οποίους δίνει αναφορά είναι οι χορηγοί του πρωταθλήματος. Κι επειδή τυγχάνει δύο-τρεις να είναι πολυεθνικές εταιρείες με σοβαρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το μοναδικό που ενδιαφέρει τους χορηγούς είναι να παραμείνει το επίπεδο της διοργάνωσης σε υψηλά επίπεδα. Και ο ρόλος του Μπερτομέου είναι να προστατέψει το προϊόν, γιατί, αν δεν το κάνει, θα βρεθεί κάποιος άλλος «Μπερτομέου».


Κυρίαρχος ο άσος

Δυνατοί άσοι σε Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία στηρίζουν αυτή την εβδομάδα τις επιλογές μας. Στην Πρέμιερσιπ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιδιώκει να τερματίσει στη δεύτερη θέση, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μπει στην περιπέτεια των προκριματικών τον Αύγουστο. Υποδέχεται την Τσάρλτον και θέλει τη νίκη όχι μόνο για βαθμολογικούς αλλά και για ψυχολογικούς λόγους μετά τη βαριά ήττα από την Τσέλσι και τον σοβαρό τραυματισμό του Γουέιν Ρούνεϊ.

Στην Ισπανία το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στη δεύτερη θέση, καθώς η Βαλένθια και η Ρεάλ Μαδρίτης μάχονται για να αποφύγουν τα προκριματικά για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Βαλένθια δεν αναμένεται να συναντήσει προβλήματα απέναντι στην ασταθή Ατλέτικο Μαδρίτης και λογικά θα φτάσει στη νίκη. Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ Μ. προσπαθεί να σώσει μία ακόμα κακή σεζόν με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλοκαίρι αναμένονται σαρωτικές αλλαγές στο «στρατόπεδο» της «βασίλισσας». Το ματς στο Μπερναμπέου κόντρα στη Βιγιαρεάλ μόνο εύκολο δεν είναι, όμως η Ρεάλ διαθέτει παίκτες με προσωπικότητα που είναι ικανοί για όλα. Ο άσος έχει το προβάδισμα.

Τέλος, στην Ιταλία η Γιουβέντους είναι αποφασισμένη να τελειώσει με νίκες τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της για να σηκώσει την κούπα. Η πρωταθλήτρια ξέρει ότι παίζει πλέον με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η Μίλαν καραδοκεί, γι’ αυτό και θα κάνει τα πάντα για τους τρεις βαθμούς στο ματς με την Παλέρμο. Η φιλοξενούμενη ομάδα υπό προϋποθέσεις μπορεί να βγει στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όμως απέναντι στη Γιουβέντους που… καίγεται δύσκολα θα κάνει την έκπληξη.


Καζάνι που βράζει ο ΠΑΟΚ

Η υπομονή όλων έχει αρχίσει να εξαντλείται στον ΠΑΟΚ. Η κατάσταση σχετικά με τις πληρωμές των συμβολαίων έχει φτάσει στο απροχώρητο και ήδη κάποιοι παίκτες έχουν πάρει την απόφαση να καταφύγουν στη λύση της προσφυγής. Την αρχή έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Αρμάντο Φουτσίνι, ο οποίος ζητά την ελευθερία του αλλά και 207.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τρεις ακόμα ποδοσφαιριστές. Οι πληροφορίες θέλουν τους Γιασεμάκη, Εγκωμίτη και Χαραλάμπους να προχωρούν στην ίδια λύση με τον συμπαίκτη τους. Οι τρεις Κύπριοι έχουν πάρει την οριστική τους απόφαση, αφού βλέπουν αυτόν τον τρόπο ως τελευταία κίνηση προκειμένου να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Μάλιστα δεν αποκλείεται το παράδειγμα των τεσσάρων ποδοσφαιριστών να ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες του ΠΑΟΚ.


Σχολιάστε εδώ