Πολλά τα σενάρια για τις άδειες

Την περασμένη Τρίτη ο Θ. Ρουσόπουλος στην Κυβερνητική Επιτροπή παρουσίασε διάφορα σενάρια για τον αριθμό των αδειών εθνικής εμβέλειας. Μεταξύ άλλων έκανε και αναφορά στην προσφυγή του MAD στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για άνισους όρους συμμετοχής στην προηγούμενη προκήρυξη, που είχε ως αποτέλεσμα το «ναυάγιο» του διαγωνισμού. Το σενάριο για έξι άδειες εθνικής εμβέλειας και δύο ειδικού περιεχομένου είναι το πλέον ελκυστικό. Δεν είναι όμως το μόνο. Ο Θ. Ρουσόπουλος μίλησε και για ψηφιακές συχνότητες, αλλά και για τη μείωση των τοπικών αδειών, άρα το πόρισμα του Πολυτεχνείου και του υπουργείου Μεταφορών θα καθορίσει εν μέρει, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, το σκέλος της αδειοδότησης. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση μέσω του ΕΣΡ θα προλάβει να δώσει τηλεοπτικές άδειες και αν έχει νόημα. Διότι η πρόταση του Ρ. Μορώνη για διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος και επιτάχυνση της ψηφιακής παραχώρησης έχει βάση. Αν δοθούν τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, το 2008, μόλις τέσσερα χρόνια από το λεγόμενο «switch off», δηλαδή την υποχρέωση των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περάσουν στην ψηφιακή τηλεοπτική τεχνολογία.

Αν ισχύσει τώρα το σενάριο 6+2, τότε φαβορί είναι οι πέντε μεγάλοι (Mega, ANT1, Alpha, Star, Alter) και η έκτη θέση παίζεται μεταξύ του Μακεδονία TV και της τηλεόρασης του Σκάι. Για τις δύο θεματικού περιεχομένου παίζουν μετά το MAD o 902, ο υπό σχεδιασμό σταθμός της Εκκλησίας, ένας εκ των Μακεδονία, Σκάι και ίσως κάποια σύμπραξη περιφερειακών, όπως και το Κανάλι της Βουλής που χρησιμοποιεί συχνότητες της ΕΡΤ.

Ένα από τα ερωτήματα αφορά την τύχη του αναλογικού Filmnet και Supersport, το οποίο εκπέμπει από συχνότητες της ΕΡΤ, με σύμβαση από το 1995 με την κρατική τηλεόραση. Έπειτα είναι και η δράση της ίδιας της ΕΡΤ, που έχει πλήθος συχνοτήτων, ίσως περισσότερες από όσες χρειάζεται. Το νομοσχέδιο περί συγκέντρωσης δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αδειοδότησης της κρατικής τηλεόρασης, παρά το γεγονός ότι έχει αποκτήσει πλέον άλλα δύο ψηφιακά κανάλια, το Πρίσμα+ και το Σινέ+. Οι μεν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών υποστηρίζουν πως είναι παράνομη αυτή η δραστηριότητα, καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία, η δε διοίκηση της ΕΡΤ ότι η δράση αυτή προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ και πως είναι πιλοτική. Συμπτωματικά επί ΝΔ συνεχίζεται το καθεστώς της σιωπηλής ανοχής που διατήρησε το ΠΑΣΟΚ με την εκπομπή χωρίς άδεια της Πειραϊκής Εκκλησίας. Χωρίς άδεια του ΕΣΡ εκπέμπουν το Κανάλι της Βουλής και στο ραδιόφωνο ο Air 104,4 και ο σταθμός του Συνασπισμού Στο Κόκκινο 105,5, μόλις τρεις μεγακύκλους από κρατικό πρόγραμμα, ενώ η νομοθεσία ορίζει τέσσερις.

Όλα αυτά μπορεί να μην έχουν κανένα νόημα. Ως τώρα το σύνηθες είναι να μη δίνονται άδειες. Θυμίζουμε πως ο Κώστας Σημίτης τις είχε εξαγγείλει από το Ζάππειο το 2002…

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις στο μεταξύ των υπουργών εντός της Κυβερνητικής Επιτροπής για τις νέες ρυθμίσεις της συγκέντρωσης. Ξεκαθαρίστηκε ότι, πρώτον, η κυβέρνηση θα πάρει τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών και μετά θα προωθήσει τον νόμο. Οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά καθυστερούν και κανείς δεν είναι βέβαιος ότι τελικά θα κατατεθεί το νομοσχέδιο πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το σημείο δεν αποκλείεται στον δεύτερο γύρο συζήτησης εντός της κυβέρνησης να υπάρξουν αντιρρήσεις για την κατάργηση των τοπικών καναλιών, κάτι που προωθεί με σοβαρά επιχειρήματα ο Θ. Ρουσόπουλος. Τα τοπικά κανάλια όμως αντιδρούν και ήδη γίνεται λόγος για προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ είναι βέβαιο ότι θα γίνει απόπειρα επηρεασμού των τοπικών βουλευτών. Και ας μην ξεχνάμε ότι έρχονται δημοτικές εκλογές.

Με ποιο ΕΣΡ η προκήρυξη;

Με ποια μέλη θα γίνει η αδειοδότηση; Στις 13 Ιουνίου 2006 λήγει η θητεία τεσσάρων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και το ερώτημα είναι αν θα ανανεωθεί ή η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα προτείνει άλλα μέλη. Πρόκειται για τον πρόεδρο Ι. Λασκαρίδη, τον αντιπρόεδρο Δ. Χαραλάμπη και τα μέλη Ε. Δεμίρη και Γ. Παπακώστα. Το τελευταίο διάστημα ασκούνται πιέσεις για την ανανέωση της θητείας και των τεσσάρων μελών, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συμβούλιο βαρύνεται με τις ιστορίες των πιστοποιητικών διαφάνειας, την έγκριση μεταβίβασης του Flash από την Ελένη Κόκκαλη στον Σ. Πουλόπουλο και μετά στον Σ. Κόκκαλη, με κορυφαία απόφαση εκείνη για το κλείσιμο του Best, αλλά και για το φιλί μεταξύ ανδρών στο σίριαλ του Χ. Παπακαλιάτη. Ο Θ. Ρουσόπουλος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του πλέον, αν και στο παρελθόν εξέταζε το ενδεχόμενο αντικατάστασης τουλάχιστον δύο μελών. Θα αποδεχθεί άραγε την προ τετραετίας πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο ή θα προτείνει άλλα μέλη; Ή θα αναλάβουν τα σημερινά μέλη την προκήρυξη και θα τη συνεχίσουν άλλα;

Ο ρόλος του ΕΣΡ είναι κρίσιμος για την επιτάχυνση της αδειοδότησης. Ο υπουργός Επικρατείας έχει ζητήσει από το σημερινό ΕΣΡ εισήγηση για την πιο γρήγορη διάθεση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών. Με δεδομένη την εμπειρία του παρελθόντος από τη γραφειοκρατία του συμβουλίου και του υπουργείου Τύπου, επί Ρέππα και Πρωτόπαπα, αν ο νόμος περάσει το καλοκαίρι, το συμβούλιο μπορεί να προλάβει να χορηγήσει μόνον άδειες ραδιοφώνου. Πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως κατά την προηγούμενη προκήρυξη των αδειών (επί Πρωτόπαπα) ήταν το ίδιο συμβούλιο που απαντούσε μονότονα στους δημοσιογράφους, οι οποίοι επεσήμαναν τα προβλήματα, ότι «όποιος διαφωνεί, το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι δύο τετράγωνα παρακάτω». Το έκανε το MAD και σταμάτησε η διαδικασία…


Σχολιάστε εδώ