ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

• Το Πάσχα στον Πειραιά γιορτάστηκε με το ψήσιμο του οβελία στις… ταράτσες, στις πρασιές των προσφυγικών πολυκατοικιών, στις πλατείες και σε όσες παραλίες είναι πολύ κοντά σε σπίτια. Βέβαια πολλοί Πειραιώτες είχαν φύγει και γιόρτασαν την Ανάσταση στην ύπαιθρο, αλλά από τις λεγόμενες υποβαθμισμένες περιοχές, τα Καμίνια, την Παλαιά Κοκκινιά, τη Σούδα κ.λπ. ελάχιστοι έφυγαν. Στους υπόλοιπους δεν… περισσεύουν λεφτά για βόλτες. Και οι περισσότερες οικογένειες έβαλαν… ρεφενέ τα χρήματα για να αγοράσουν το αρνί και να μην… ξεφύγουν από το έθιμο. Εκείνο πάντως που έκανε εντύπωση ήταν πως κανένας από τους παράγοντες της πόλης δεν σκέφτηκε ότι η θέση του το Πάσχα δεν ήταν στην επαρχία, αλλά δίπλα στους δημότες που παρέμειναν θέλοντας και μη «εντός των τειχών». Να τσουγκρίσει ένα αβγό μαζί τους, να πιει ένα ποτήρι κρασί, να ανταλλάξει ευχές, να δείξει πως κάθε μέρα, όλες τις μέρες βρίσκεται κοντά τους. Και δεν θα τον δουν σαν… φάντη μπαστούνι μπροστά τους λίγο πριν από τις εκλογές… Δεν θέλαμε, με τίποτα, να κάνουμε παράπονα χρονιάρες μέρες, ούτε να αρχίσουμε με… γκρίνια τη βδομαδιάτικη επικοινωνία μας, αλλά τη φράση «πάλι μόνοι μας κάναμε Πάσχα, ούτε και φέτος μας… θυμήθηκε κανείς» την ακούσαμε από πολλά στόματα στα Καμίνια. Γι’ αυτό και τη μεταφέρουμε αυτούσια. Και προσυπογράφουμε, γιατί οι αρμόδιοι δεν έχουν δει ποτέ τους την πλατεία Μάρη όπως και τις άλλες πλατείες των συνοικιών το Πάσχα, όπου όλοι οι περίοικοι πάνε για να ψήσουν το αρνί τους, δημιουργώντας μια οικογενειακή και ταυτόχρονα παραδοσιακή εορταστική ατμόσφαιρα. Τις πλατείες τις… θυμούνται μόνο όταν είναι να… στήσουν καμιά καντίνα ή κανένα αναψυκτήριο… Μετά έχουν άδικο οι κάτοικοι των Καμινίων και της Π. Κοκκινιάς να διαμαρτύρονται;

• Μεγάλες… πιένες έζησε και πάλι το λιμάνι αυτές τις μέρες. Τη Μεγάλη Πέμπτη συγκεκριμένα έγινε… το έλα να δεις. Ωστόσο… παρατράγουδα δεν υπήρξαν, γιατί όλα τα δρομολόγια εκτελέσθηκαν κανονικά. Εκείνο πάντως που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως οι δρόμοι προς το λιμάνι, όταν υπάρχει κυκλοφοριακός φόρτος, «μπλοκάρουν» όλον τον Πειραιά. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τροχονόμων οι ουρές που σχηματίζουν τα οχήματα που κατευθύνονται στο λιμάνι «καταργούν» φανάρια και προτεραιότητες και… κλείνουν όλους τους δρόμους. Έτσι, το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» μεταδίδεται σε όλο το κέντρο με αποτέλεσμα τα καλύτερα σημεία της πόλης να μετατρέπονται σε… κόλαση. Αυτή όλη την κατάσταση πώς την… ξεπληρώνει ο ΟΛΠ στον Πειραιά; Δικαιολογημένα ο δήμαρχος, που είναι και μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ, εξετάζει διάφορες προτάσεις που θα διευρύνουν το διεκδικητικό πλαίσιο του δήμου απέναντι στην εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι. Γιατί δεν είναι δυνατόν ο ΟΛΠ να εισπράττει έναν… σκασμό χρήματα τις μέρες της μεγάλης αιχμής και ο Πειραιάς, ακριβώς εκείνες τις μέρες, να γίνεται… κόλαση! Δεν μπορεί κάποιος να εισπράττει και κάποιος να… βασανίζεται. Απλά πράγματα…

• Μεγάλη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αλέκου Παπαδόπουλου, της Μιλένας Αποστολάκη και παραγόντων του ΠΑΣΟΚ της Β’ Πειραιά, έγινε την περασμένη Πέμπτη αργά το απόγευμα στη Χαριλάου Τρικούπη. Θέμα φυσικά οι δημοτικές εκλογές. Η σύσκεψη ήταν επεισοδιακή, αλλά όλοι αυτοί που μετείχαν αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο Βασίλης Τράπαλης δεν θα πρέπει να πάρει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στον δήμο Νίκαιας. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει τον δεύτερο σε μέγεθος δήμο του Πειραιά, οπότε αυτομάτως «βγαίνει απ’ το… παιχνίδι». Για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στον συγκεκριμένο δήμο θα υπάρξει και νέα σύσκεψη με την ίδια σύνθεση τις επόμενες μέρες.

• Γκάλοπ για τις διαθέσεις του λαού του Κορυδαλλού διενεργήθηκε λίγο πριν από το Πάσχα από γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων, με εντολή των αντιπολιτευόμενων τον δήμαρχο Στέφανο Χρήστου στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποίησε όμως, καθώς ο Χρήστου συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%! Όχι απλώς θα ξαναβγεί δηλαδή, αλλά θα κάνει και… ρεκόρ ψήφων!

• Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ συνεδρίασε το διαμερισματικό συμβούλιο του Β’ Διαμερίσματος με κύριο θέμα την αποδοχή ή μη του αιτήματος δημότη για πεζοδρόμηση της οδού Κωνσταντίνου Μάνου στην περιοχή Προφήτη Ηλία. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος και πολλοί περίοικοι, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πεζοδρόμηση. Το περίεργο του αιτήματος συνίστατο στο ότι πριν από λίγους μήνες ο δρόμος είχε ανακαινισθεί και είχαν τοποθετηθεί αντιολισθητικές πλάκες. Από τη στιγμή λοιπόν που ο δρόμος είχε πρόσφατα υποστεί βελτιώσεις, γιατί υπεβλήθη τώρα το αίτημα πεζοδρόμησης και δεν είχε υποβληθεί τότε που γίνονταν οι εργασίες; Αυτό το ερώτημα έθεσαν οι περίοικοι, αλλά την απάντηση την είχε έτοιμη ο πρόεδρος του Διαμερίσματος Γ. Μαστρονικόλας. Γιατί, όπως είπε, λίγες μέρες πριν, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έκανε ο ίδιος αυτοψία στον δρόμο μαζί με τον δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη και διαπίστωσαν ότι πίσω από το αίτημα για πεζοδρόμηση κρύβονταν ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό και μόνο αρκούσε για να μην «περάσει» το αίτημα. Γιατί όπως είχε πει και ο δήμαρχος εκείνη τη νύχτα στον πρόεδρο του Διαμερίσματος, «τον πρώτο λόγο έχουν οι κάτοικοι». Από τη στιγμή λοιπόν που οι κάτοικοι δεν ήθελαν την πεζοδρόμηση, δεν έγινε.

• Τι τρέχει με τα βιβλία που περιέχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά; Αληθεύει ότι σπάνιες εκδόσεις έχουν χαθεί, επειδή έχουν αντικατασταθεί με μεταγενέστερες, αφού κανένας από τους προϊσταμένους δεν έδωσε εντολή να αντικατασταθούν όλοι οι τίτλοι που υπάρχουν με σύγχρονες εκδόσεις; Συγκεκριμένα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ένας πραγματικός θησαυρός εκδόσεων. Ορισμένες από τις εκδόσεις αυτές είναι σπάνιες, γιατί έχουν αγοραστεί ή έχουν δωρισθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον νόμο, όποιος δανείζεται βιβλίο από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει την ευθύνη να το επιστρέψει ως τίτλο. Μπορεί κάποιος δηλαδή να δανεισθεί την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Κ. Παπαρρηγόπουλου έκδοσης του 1930 και να την επιστρέψει στην αντίστοιχη έκδοση του 2002, χωρίς να έχει καμία συνέπεια, σύμφωνα με τον νόμο. Έτσι κάποιοι… πονηροί, που γνώριζαν τη νομοθεσία, έσπευσαν και δανείστηκαν ορισμένες σειρές βιβλίων σπάνιων εκδόσεων και τις επέστρεψαν σε καινούργιες εκδόσεις. Τις παλιές φυσικά τις κράτησαν και όσοι ήταν γνώστες του είδους τις… μοσχοπούλησαν σε συλλέκτες! Κάποιοι υπάλληλοι εδώ και χρόνια είχαν εντοπίσει το γεγονός και είχαν προτείνει να αντικατασταθούν όλοι οι τίτλοι παλαιών εκδόσεων με αντίστοιχες νεότερες εκδόσεις. Ακριβώς για να παραμείνουν οι σπάνιες εκδόσεις στον δήμο. Κάπου όμως το μέτρο αυτό… ατόνησε και έχουν αρχίσει εδώ και 2-3 χρόνια να δανείζουν παλαιές εκδόσεις. Οπότε τίθεται το ερώτημα: Γιατί δεν αντικαταστάθηκαν όλες οι παλαιές εκδόσεις με αντίστοιχες νέες; Πόσα βιβλία σπάνιων εκδόσεων έχουν χαθεί για τον Πειραιά; Η λαλίστατη, κατά τα άλλα, αρμόδια αντιδήμαρχος τι κάνει; Γνωρίζει το θέμα; Και αν ναι, πώς σκέφτεται να σταματήσει την εξαιρετικά περίεργη αυτή τακτική που επί της ουσίας ζημιώνει αφάνταστα τον Πειραιά;
• Γύρω στα 26 εκατ. ευρώ έχει δώσει ο δήμος Πειραιά για να «μαζέψει» τα χρέη του Λογοθέτη. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν 20 πλατείες ή 10 παιδικοί σταθμοί ή ένα κέντρο υγείας ή δύο σχολεία ή αμέτρητα άλλα έργα. Όμως δόθηκαν για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» του παρελθόντος και να μη βάλει λουκέτο ο δήμος. Αλλά παρ’ όλα αυτά έγιναν και κάποια έργα από τον Αγραπίδη και υπάρχει ακόμα χρόνος και γι’ άλλα. Μια και όπως λέει ο δήμαρχος, τώρα είναι η ώρα να… φορτσάρει. Για να δούμε…

• Ανοιχτές το τριήμερο της αργίας της Πρωτομαγιάς ήταν οι υπηρεσίες αλλοδαπών της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά. Ο επικεφαλής αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβάκης είχε δώσει εντολή να λειτουργούν κανονικά, καθώς την Τρίτη εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το κράτος στους αλλοδαπούς για να υποβάλουν χαρτιά προκειμένου να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους στη χώρα μας ή να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Επειδή λοιπόν και οι αλλοδαποί μάς… έμοιασαν, τόσα χρόνια που ζουν μαζί μας, περίμεναν την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν τα χαρτιά τους. Έτσι, οι… ουρές μεγάλωσαν έξω από το κτίριο της οδού Ευριπίδου και για να εξυπηρετηθούν όλοι ο αντιδήμαρχος που προΐσταται των συγκεκριμένων υπηρεσιών έδωσε εντολή να λειτουργήσουν και τις αργίες.


Σχολιάστε εδώ