Αλλαγές σε διοίκηση το καλοκαίρι

Το δωράκι της εξαίρεσης της ΕΡΤ και της θυγατρικής της Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση από τον νόμο για τις ΔΕΚΟ υπογράφηκε τελικά από τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Θόδωρο Ρουσόπουλο λίγο πριν από το Πάσχα και έτσι η κρατική τηλεόραση και η εταιρεία της ψηφιακής δεν θα υπόκεινται στον έλεγχο οικονομικών από το υπουργείο. Πρακτικά η κίνηση αυτή σημαίνει πως δεν θα υπάρχει το ανώτατο όριο μισθών στα 5.000 ευρώ, δεν θα διαχωριστεί η θέση του προέδρου από εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου, ακόμη ότι η ΕΡΤ δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε νέο κανονισμό εργασίας και, το εξίσου σημαντικό, δεν θα μπορεί το υπουργείο Οικονομίας να ασκεί τον προβλεπόμενο από τον νόμο έλεγχο επί των οικονομικών, όπως θα ισχύει για τις άλλες ΔΕΚΟ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο στο Μαξίμου όσο και στη Ρηγίλλης επιμένουν στις καταγγελίες τους για κακοδιαχείριση οικονομικών, για προώθηση ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις-κλειδιά της ΕΡΤ και για αποκλεισμό ανθρώπων της ΝΔ από τους μηχανισμούς διοίκησης.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν και άλλου είδους παρεπόμενα. Για την ακρίβεια, ολοένα και συχνότερα καταγράφεται η πρόθεση για αλλαγές σε θέσεις-κλειδιά της πυραμίδας της ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, μετά τη Eurovision ανοίγει το κεφάλαιο των αλλαγών στη διοίκηση και δεν αποκλείεται να αλλάξουν δύο γενικοί διευθυντές που συγκεντρώνουν τα πυρά των αντιδράσεων στο κόμμα. Κάποιες πληροφορίες επιμένουν πως ενδέχεται και η αποχώρηση του προέδρου της ΕΡΤ να γίνει άμεσα ή ως το φθινόπωρο και στη θέση του να οριστεί ο Τ. Καλημέρης.

Και ενώ γίνεται κυριολεκτικά χαμός με τους 1.490 συμβασιούχους που μέσα στον Μάιο πρέπει να «νομιμοποιηθούν», ανακαλύπτεται ξαφνικά πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις εκπομπές που απασχολούν συμβασιούχους έργου. Στην κρατική τηλεόραση απασχολείται μια νέα γενιά συμβασιούχων έργου, οι οποίοι δεν είχαν τις προϋποθέσεις μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Πολλοί από αυτούς ανήκουν στη φουρνιά των «γαλάζιων» παιδιών που μπήκαν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση μετά τις εκλογές και οι συμβάσεις τους λήγουν από τον Μάιο και μετά. Ορισμένοι μάλιστα έχουν συμπληρώσει το κατά τον νόμο διάστημα των τριών συμβάσεων, άρα δεν έχουν δικαίωμα να συνάψουν νέα σύμβαση. Τον «σκόπελο» αυτόν σκέφτονται πώς θα αποφύγουν στην ΕΡΤ και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται νέα εξαίρεση από τον νόμο ειδικά για τους συμβασιούχους έργου. Στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επιμένουν πως και η νέα αυτή εξαίρεση θα δοθεί με τροπολογία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση. Ως πολιτικό επιχείρημα μάλιστα λέγεται ότι δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιούνται όλοι οι συμβασιούχοι που μπήκαν με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και να πεταχτούν εκτός ΕΡΤ οι νέοι συμβασιούχοι που μπήκαν επί κυβέρνησης ΝΔ. Το όλο ζήτημα θυμίζει τραγέλαφο, καθώς η ΕΡΤ θα αποκτήσει ξανά 4.700 μόνιμους υπαλλήλους και θα απασχολεί άλλους 1.000 τουλάχιστον συμβασιούχους έργου.

Στο μεταξύ, στη διαδικασία των μονιμοποιήσεων επικρατεί επίσης χαμός. Εξαιτίας της έλλειψης τυπικών προσόντων από πολλούς που θα γίνουν νόμιμοι, κάποιοι στην ΕΡΤ βρήκαν τη λύση να τους βάλουν σε άλλες ειδικότητες. Για το θέμα μάλιστα έβγαλε ανακοίνωση η συνδικαλιστική ομοσπονδία της ΠΟΣΠΕΡΤ και ακούγονται ορισμένα ευτράπελα, όπως ότι «ο Κακαβούλης μοιράζει θέσεις στην ψηφιακή». Έγινε λοιπόν γνωστό ότι υπάρχουν θέσεις για φύλακες, οδηγούς και υπαλλήλους του ψηφιακού αρχείου και όσοι συμβασιούχοι της παλιάς φουρνιάς επιθυμούν να τις καλύψουν θα έχουν μεγαλύτερες απολαβές!


Σχολιάστε εδώ