XΡΗΜΑτιστήριο

→ Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο την προηγούμενη Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 1,08% στις 4.153,69 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 1,39%, της μεσαίας να χάσει 0,31% και της μικρής να καταγράψει απώλειες 1,57%. Κύρια χαρακτηριστικά οι αυξημένες συναλλαγές, η υψηλή μεταβλητότητα, οι ακραίες διακυμάνσεις και η πορεία της ΑΤΕbank λόγω placement. Την επομένη επικράτησαν ανοδικές τάσεις, καθώς μετά τη βίαιη πτώση της προηγούμενης ημέρας οι επενδυτές στράφηκαν σε αγορές, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ενισχυθεί κατά 1,08% στις 4.198,73 μονάδες. Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν αυτοί των μέσων ενημέρωσης, των βιομηχανικών προϊόντων και της τεχνολογίας, ενώ απώλειες σημείωσαν του εμπορίου και του πετρελαίου. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία, εν μέσω αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.161,40 μονάδες και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 310,4 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 95 σημείωσαν άνοδο, 164 υποχώρησαν και 54 παρέμειναν αμετάβλητες.

→ Πληροφορούμαστε ότι μετά την ανταγωγή επενδυτή κατά της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ για ποσό περίπου 550.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί τον Μάιο, ακολουθούν και μηνύσεις. Και όλα αυτά εκ του ασφαλούς, καθώς ορισμένοι νομικοί σε συνεργασία με κάποιους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας «φρόντισαν» να εντάξουν το χρέος στην ετήσια παραγραφή!

→ Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προέρχονται οι όποιες πιέσεις σχετικά με την κατάργηση της εισφοράς του νόμου 128/75 στα δάνεια; Όπως και να έχουν τα γεγονότα ελπίζουμε ωφελημένοι να είναι οι δανειολήπτες!

→ Τουλάχιστον από τον κ. Σιούφα αναμέναμε να ακούσουμε αλήθειες και όχι δηλώσεις του στυλ «κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου η αγορά λειτούργησε ομαλά, οι τιμές κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα» κ.λπ.!

→ Γιατί να βιαστεί ο άνθρωπος για τον νέο επενδυτή; Τη μισθάρα του την παίρνει, τις παχυλές αμοιβές διοικητικών συμβουλίων τις λαμβάνει, τα «τρελά» μπόνους τα αναμένει, άρα… Περί κ. Βουρλούμη ο λόγος.

→ Ανεξάρτητα από το τελικό ύψος του ελλείμματος, άσχετα με το αν έπρεπε ή όχι να πραγματοποιηθεί η απογραφή, η επόμενη διετία θα είναι δημοσιονομικά πολύ δύσκολη, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις.

→ Για να δούμε αν η αποκοπή των μερισμάτων επηρεάσει, έστω και πρόσκαιρα, την πορεία του γενικού δείκτη τιμών του ΧΑ. Και αυτό γιατί την ημέρα της αποκοπής αφαιρείται αυτόματα το ποσό του μερίσματος από την τιμή της μετοχής!

→ Αν δεν είναι για ψηφοθηρικούς λόγους, τότε γιατί είναι; Τώρα θυμήθηκαν την περιφέρεια; Τώρα όπου πλησιάζουν οι εκλογές; Η αναφορά μας τόσο για την υποτιθέμενη ροή κοινοτικών κονδυλίων στην επαρχία όσο και για την επιλεκτική παροχή δημόσιων εγγυήσεων στις τράπεζες από οφειλές επιχειρήσεων συγκεκριμένων νομών.

→ Ποια ΑΕΔΑΚ, με τι είδους διαγωνισμό και κάτω από ποιους όρους είναι αυτή που θα αναλάβει την επαγγελματική διαχείριση του ταμείου των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος;

→ Αν οι αυξήσεις στα ναύλα των πλοίων για τις πασχαλινές διακοπές αποτελούν τον προάγγελο της νέας ανόδου των τιμών για την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο, τότε οι επόμενοι μήνες αναμένονται πολύ «θερμοί»!

→ Οι εξαιρέσεις δίνουν και παίρνουν, καθώς εκτός διατάξεων του νέου νόμου για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων τίθεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Μέσα σε όλο αυτό το «πανηγύρι» ήρθε η έκθεση του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, η οποία επαναλαμβάνει τις γνωστές και καλά «μαγειρεμένες» θέσεις του υπερκομματικού τραπεζίτη.

→ Δεν πάει άλλο, όπου ακρίβεια και η Ελλάδα μέσα! Αυτή τη φορά είναι η Αθήνα, που καταλαμβάνει τη 13η θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων με βάση το κόστος μίσθωσης ενός καταστήματος υψηλής ποιότητας και προβολής!

→ Για τα οικονομικά προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών μπορεί πρωτίστως να ευθύνονται οι κάθε λογής κομματάρχες, αυτό όμως δεν αποτελεί άλλοθι για τους προέδρους τους, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε ράλι ξεπουλήματος, με ανταμοιβή τον διορισμό των παιδιών τους.

→ Και όμως, η αποζημίωση απόλυσης εργαζομένου φορολογείται και μάλιστα με συντελεστή 20%! Ο δε φόρος παρακρατείται από τον εργοδότη, και αποδίδεται στη συνέχεια στο Δημόσιο.

→ Ξέρετε πόσο είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα όσων έλαβαν μηδενικά φορολογικά σημειώματα; Περίπου 5.051 ευρώ! Ποιος μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς με αυτά τα χρήματα;

→ Με συνέδρια που αγγίζουν τα όρια των gala δεν λύνονται τα όποια προβλήματα των τραπεζών, πόσο περισσότερο δε αυτά των δανειοληπτών, έτσι δεν είναι, κ. πρόεδρε της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών;

→ Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία των ερευνών για την υπόθεση Μπουρμπούλια; Θα καταθέσει και ο πρώην ερωτικός της σύντροφος, κ. Κουμεντάκης, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε μαζί της τραπεζικό λογαριασμό; Εμείς εδώ δεν ξεχνάμε!

→ Αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο το εγχώριο retail αλλά και οι ξένοι θεσμικοί, οι οποίοι σε μια πρωτοφανή γι’ αυτούς κίνηση προχώρησαν σε αγορές μετοχών του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης. Μέχρι πότε όμως;

→ Αγορά ιδίων μετοχών με σκοπό την στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής όταν αυτή θεωρείται χαμηλή; Στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογες ενέργειες είχαν προκαλέσει την παρέμβαση της αρμόδιας εποπτικής αρχής!

→ Αύξηση των ενεργητικών τους, αλλά και discount στις τιμές των μετοχών τους! Ο λόγος για τον κλάδο των εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών.

→ Μπορεί να προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα, τελικά όμως αντιλήφθηκαν το λάθος τους και ανακάλεσαν! Η αναφορά μας στις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες δόθηκε έγκριση πώλησης αφορολόγητων πετρελαιοειδών προϊόντων από τα ΚΑΕ.

→ Μετά τα ταξί, αυξήσεις ζητούν τόσο τα υπεραστικά KTEΛ όσο και οι ιδιοκτήτες φορτηγών! Αφορμή η άνοδος των τιμών αμόλυβδης και ντίζελ.

→ Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2006 σημείωσε αύξηση 10,3% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2005.

→ Τα «παπαγαλάκια» των ασφαλιστικών ταμείων έπιασαν δουλειά, οι διορισμένοι κυβερνητικοί διοικητές «θυμήθηκαν» τα προβλήματα καταβολής συντάξεων, ενώ οι καρεκλοκένταυροι με τους παχυλούς μισθούς παίζουν το παιχνίδι των υπουργών τους. Ποιοι ήταν όλοι αυτοί που κατασπατάλησαν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων; Θα μάθουμε ποτέ ή εκεί υπάρχει υπερκομματική omerta;

→ Η διοίκηση της ΔΕΗ έτρεξε να προλάβει, καθώς, με αφορμή την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ζητά, μέσω του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης (!), αυξήσεις στα τιμολόγιά της.

→ Άντε πάλι στην εφορία για νέες δηλώσεις ΦΜΑΠ… και δεν είναι πολλές, μετά βίας αγγίζουν τις 9.000! Τώρα για το ποιοι ευθύνονται σχετικά με την ταλαιπωρία των επιχειρήσεων, είναι άλλο θέμα.

→ Έτσι για να καταλάβουμε δηλαδή, με ανώτατο όριο τα 60.000 ευρώ, τι θα αγοράσουν οι Τσιγγάνοι, οικία ή σκηνή; Ο λόγος για τις εγγυήσεις του Δημοσίου στις τράπεζες σχετικά με τη χορήγηση των στεγαστικών τους δανείων.

→ Οι απαντήσεις του κ. Κοκκινούλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ επιβεβαιώνουν πλήρως τα δημοσιεύματά μας σχετικά με τις προθέσεις ορισμένων μεγαλοστελεχών της εν λόγω επιχείρησης!

→ Για να δούμε τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά. Θα κληθούν να φορολογηθούν εκ νέου; Θα καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους ή θα τα «βρουν» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τη σχετική της απόφαση;

→ Ποιοι φέρονται να είναι ικανότεροι σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων, οι ξένοι ή οι Έλληνες; Αν κρίνουμε από τις επιλογές της Εθνικής και της Εμπορικής μάλλον οι πρώτοι, καθώς απορροφούν τους όποιους κραδασμούς, παρέχοντας με το αζημίωτο «διαφάνεια» στην όλη διαδικασία.

→ Ποιος ήταν ο πωλητής και ποιοι οι αγοραστές του placement των 850.000 μετοχών της Πειραιώς; Δεν μας ενδιαφέρει αν ήταν ξένοι ή Έλληνες, αλλά κατά πόσο αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία»!


Σχολιάστε εδώ