O Δαίμονας των δημαρχείων

Ο δημαρχάρας λοιπόν πήγε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να «πάρει» ψήφισμα εναντίον του βιαιοπραγέντος. Έτσι κι έγινε. Ο σύζυγος όμως έβγαλε ανακοίνωση, την οποία μοίρασε σε όλη την πόλη, λέγοντας τις δικές του απόψεις για το τι συνέβη. Το ίδιο έκανε και η πέτρα του σκανδάλου, η… σύζυγος του συζύγου. Όλη η Σαλαμίνα μιλάει γι’ αυτό το θέμα. Η αιτία, βεβαίως, του… κλωτσοπατινάζ, ως γνωστόν, έχει «ρίζες» στις περιβόητες κασέτες που κυκλοφορούν δίπλα στα καΐκια που πωλούν τα ψάρια στο λιμάνι του νησιού και αφορούν συνομιλίες της γοητευτικής δημοτικής συμβούλου με παράγοντα της πόλης. Ως υποκλοπέα η ίδια η Νάνου, με μήνυση και αγωγή που έχει καταθέσει, κατηγορεί τον δήμαρχο. Λίγο βραχνή ακούγεται η φωνή, αλλά βγαίνει «ζουμί».

Διαφωνώ παντελώς με την επίδειξη ανθρωπιάς που κάποιοι προσπαθούν να κάνουν, εκμεταλλευόμενοι το πολιτικό όφελος από τέτοιες ενέργειες. Τη μια μοιράζουν ψάρια στον δρόμο και την άλλη παιχνίδια και μακαρόνια. Πρώτα απ’ όλα όμως φροντίζουν να εκδώσουν δελτία Τύπου με φωτογραφίες για να «εισπράξουν» το αποτέλεσμα. Βλέπετε, έρχονται και εκλογές. Αναφέρομαι στις δραστηριότητες της συζύγου του δημάρχου Αχαρνών, Σπύρου Στριφτού. Τι δουλειά έχεις, κυρία Ρένια, να διαφημίζεις αυτό που εν πάση περιπτώσει είναι αυτονόητο να γίνεται από έναν δήμαρχο; Θέλεις να κάνεις το καλό, κάν’ το. Ημέρες γιορτής και αγάπης ήταν. Δεν διαφωνώ. Φτάνουν όμως η υποκρισία και τα χαμόγελα μπροστά στις φωτογραφικές μηχανές. Φτάνει η εκμετάλλευση της δυστυχίας των απόρων προκειμένου να βάλουμε λίγες ψήφους ακόμη στο «σακούλι» των εκλογών. Κάντε το καλό και κρύψτε το μέσα στην ψυχή σας. Όλα τ’ άλλα είναι για το θέατρο Χατζηχρήστου. Νισάφι πια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον φίλτατο τοπάρχη Φιλοθέης, Θεόφραστο Οικονομίδη, μας επιβεβαίωσε την απευθείας ανάθεση που έκανε στον όμιλο τένις, την έκταση-φιλέτο στην «καρδιά» της πόλης, έναντι του απίστευτου ποσού των 300 ευρώ τον μήνα (!), αλλά μας είπε ότι το τίμημα είναι συμβολικό (!), επειδή ο όμιλος είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν έχει έσοδα. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Αγαπητέ Θεόφραστε, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο δεν σημαίνει ότι δεν έχει έσοδα, αλλά ότι δεν γίνεται η διανομή κερδών στα μέλη του. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος όμιλος έχει σημαντικότατα έσοδα από τις δραστηριότητές του. Κάθε άλλη άποψη ακούγεται αστεία. Όσον αφορά το «συμβολικό», ειλικρινά δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Προφανώς εννοείς ότι έγινε δωρεάν παραχώρηση κατά το νομότυπο της διαδικασίας, και έβαλες ένα συμβολικό ποσό ως ενοίκιο. Μα, επ’ αυτού ανάγεται και το σκάνδαλο. Εγώ δεν λέω κάτι διαφορετικό. Εάν είχε γίνει δημοπρασία για την ανάδειξη αναδόχου για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εκεί, είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα ετήσια έσοδα του δήμου θα ξεπερνούσαν τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Μεταξύ αυτού του ποσού και των τριών χιλιάδων ευρώ σήμερα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Προσπερνάω το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις και η έκταση παραχωρήθηκαν για δεκαπέντε χρόνια! Ούτε οι Αμερικανοί στο Ιράκ δεν έχουν κάνει τέτοια συμβόλαια! Κατά τ’ άλλα, πολλά φιλιά και καλό αγώνα στην προεκλογική περίοδο.

Άμα τελικά αντί επιχειρημάτων υπάρχει θράσος, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα για την ανάθεση έκδοσης ενός ιστορικού λευκώματος από τον δήμο Καλλιθέας σε κάποιον Νίκο Καραμανλή, που μέχρι χθες συστηνόταν ως ξάδελφος του πρωθυπουργού. Τώρα τελευταία μαθαίνω ότι έχει κόψει αυτή τη σύσταση, αφού προφανώς πήρε κάποιο «μήνυμα» από εκεί που πρέπει. Ας έρθουμε όμως στην ουσία. Η σύμβαση που αναθέτει αυτή την εργασία έγινε από τον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου, του οποίου πρόεδρος είναι ο Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος. Η σύμβαση υπογράφηκε στις 11 Οκτωβρίου 2005. Το συνολικό κόστος της εργασίας είναι 86.000 ευρώ και αφορά τρεις χιλιάδες τεύχη με την ιστορική αναδρομή του δήμου. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η εργασία θα έπρεπε να έχει παραδοθεί τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή. Δηλαδή πριν από έναν μήνα. Μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί τίποτε απολύτως. Δεν φθάνει όμως αυτό. Προφανώς επειδή ο κυρ Νίκος, ο εκδότης, είναι… όμορφος, με την υπογραφή της συμβάσεως του δόθηκε προκαταβολικά το 30% του συνολικού κόστους του έργου! Έχουμε και συνέχεια. Ο κυρ Νίκος στις 21 Μαρτίου εκχώρησε τη σύμβαση στην Τράπεζα Αττικής ως ενεχυρίαση και πήρε όλα τα λεφτά, παραχωρώντας το δικαίωμα στην τράπεζα να εισπράξει από τον δήμο, όταν και εφόσον παραδοθεί το λεύκωμα! Ωραίες δουλειές. Μαθαίνω ότι το ίδιο «έργο» ετοιμάζεται να γίνει και στην Αργυρούπολη. Με υπομονή θα αναμένω την απάντηση του λαλίστατου τοπαρχάρα Ασκούνη. Ο φίλτατος πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Θεόδωρος μας έστειλε μια επιστολή, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά για την ταμπακιέρα ούτε λέξη. Γιατί δεν προβλέπεται οποιαδήποτε ποινή για τον ανάδοχο σε περίπτωση, όπως τώρα, μη παράδοσης του έργου στην προβλεπόμενη ημερομηνία; Γιατί δόθηκε προκαταβολή το 1/3 της αξίας του έργου, όταν αυτό δεν είχε ξαναγίνει ποτέ από την ίδρυση του πολιτιστικού οργανισμού; Γιατί η σύμβαση δεν προβλέπει ονομαστικά την επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει τη συγγραφή του έργου; Επ’ αυτών των ερωτημάτων κάθε απάντηση δεκτή. Γεια σου, δημαρχάρα, με τις συμβασάρες σου! Και εις ανώτερα. Με την ευκαιρία ήθελα να ρωτήσω τον Θοδωρή. Πόσους μισθούς εισπράττεις; (Σε παραπάνω στήλη δημοσιεύεται σχετικό ρεπορτάζ).

Τελικά το επίδομα… προφήτη δεν θα το αποφύγω! Πριν στεγνώσει το μελάνι από την αναφορά ενός προηγούμενου σχολίου για την επίμονη προσπάθεια του δημάρχου Αιγάλεω, Δημήτρη Καλογερόπουλου, να απομακρυνθούν οι πυλώνες υψηλής τάσεως που έχει σκορπίσει η ΔΕΗ ανάμεσα σε αυλές στην περιοχή Νταμαράκια, το υπουργείο Ανάπτυξης εξήγγειλε ένα διετές πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ στο Ρουφ, πράγμα που σημαίνει την υπογειοποίηση των καλωδίων, τα οποία αποτελούσαν επί δεκαετίες το καθημερινό ραντεβού των κατοίκων του Αιγάλεω με τη λευχαιμία και τον καρκίνο. Για μια ακόμη φορά η επιμονή της διοίκησης του δήμου των δυτικών προαστίων απέδειξε ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κερδίζονται με ακομμάτιστους αγώνες, όπου το κριτήριό σου είναι μόνο η αγάπη για την πόλη, που σε τιμάει με την εμπιστοσύνη της.

Πριν από λίγες μέρες σε ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε ένα ελληνοαμερικανικό φόρουμ, το οποίο διοργάνωσαν οι ΑΧΕΠΑ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Όλη η πολιτική ηγεσία ήταν εκεί. Πρόσκληση δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Υπουργοί, πρέσβεις και άπαντες αξιωματούχοι ήταν παρόντες. Με το ζόρι βρήκα μια καρέκλα δίπλα στις τουαλέτες. Πάλι καλά. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Θα σας πω. Ως αρχιδιαπλεκόμενος κοίταζα ποιοι είχαν πάει στην εκδήλωση για να βγάλω τα συμπεράσματά μου. Εκεί ήταν και όλοι οι ελληνοαμερικανοί γερουσιαστές. Σε ένα από τα τέσσερα τραπέζια λοιπόν, όπου κάθονταν οι κύριοι αυτοί, πήρε το μάτι μου και τον γιατρό, Γιώργο Πατούλη. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πεύκης συζητούσε με μεγάλη άνεση σχεδόν με όλους τους γερουσιαστές που βρίσκονταν στο ίδιο τραπέζι. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η «πρόσβαση» αυτή. Από την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είδα κανέναν άλλον. Μπράβο, Γιώργη! Υψηλές γνωριμίες βλέπω με τον αμερικανικό παράγοντα.

Βρέθηκα τη Μεγάλη Παρασκευή στο κοιμητήριο του δήμου Παπάγου, επειδή έπρεπε να παραυρεθώ στο μνημόσυνο ενός συγγενικού μου προσώπου. Στην είσοδο του νεκροταφείου έκπληκτος είδα πίσω από ένα τραπεζάκι τον τοπάρχη της πόλης να χαιρετάει τους επισκέπτες, που λόγω της ημέρας ήταν πάρα πολλοί. Ο λόγος ήταν καθαρά ψηφοθηρικός. Το γεγονός έκανε πολύ άσχημη εντύπωση και έγινε αντικείμενο συζήτησης από πολλούς, που είχαν την ατυχία να δουν αυτό το συμβάν. Καταλαβαίνω την ανάγκη λόγω προεκλογικής περιόδου, αλλά, βρε ναύαρχε, αυτά τα πράγματα έχουν και ένα όριο. Κρίμα στα γαλόνια σου.

Προφανώς κάποιος πρέπει να έχει πει στον αγαπημένο μου φίλο και υποψήφιο δήμαρχο Χαϊδαρίου, Δημήτρη Μαραβέλια, ότι εάν βάζει διαφήμιση του κρατικού οργανισμού του οποίου προεδρεύει, θα έχει φιλική αντιμετώπιση από τις εφημερίδες που εξαιτίας αυτού του λόγου περνούν κάθε μήνα από το λογιστήριο της εταιρείας Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ. Δημήτρη μου, είναι παλιά συνταγή αυτή. Πάντως, βλέπω τον τελευταίο καιρό τοπικά περιοδικά και εφημερίδες που εκδίδονται τη νύχτα και το πρωί δεν υπάρχουν να έχουν βρει τον Δημητράκη «εύκολο» και να τα παίρνουν κανονικά. Δημητράκη, κάνε εσύ κάτι που να είναι άξιο δημοσίευσης και στείλε σ’ εμάς, χωρίς διαφήμιση, να το αναφέρουμε. Αν σε πάρει χαμπάρι ο υπουργός, μάλλον θα αγριέψει. Για το καλό σου το λέμε.

Κάθε φορά που ο τοπάρχης Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, θυμάται πως το απόγευμά του είναι άνευ υποχρεώσεων, δίνει εντολή να κρεμαστεί ένα πανό που να καλεί τους κατοίκους σε συγκέντρωση, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση της παραλίας και του πρώην ιπποδρόμου. Έχει καταντήσει γραφική πλέον αυτή η ιστορία. Στο τέλος θα μιλάνε αυτός και οι καρέκλες. Ξέχασε τα «μεγάλα λόγια» που έλεγε ότι δήθεν τα πάντα τού τα έχει παραχωρήσει η ΚΕΔ προς όφελος του δήμου. Επισημαίναμε από τούτη εδώ την ταπεινή, ασήμαντη και άνευ σημασίας στήλη ότι λέει ψέματα εν γνώσει του. Να που ο χρόνος μάς δικαίωσε, δυστυχώς για τους δημότες της πόλης. Την ώρα που έπρεπε δεν έκανε τίποτα. Την ώρα που έπρεπε δεν είχε το θάρρος να χτυπήσει το τραπέζι. Τώρα είναι πολύ αργά. Ο δημότης μπορεί να ανέχεται, αλλά γνωρίζει και καταλαβαίνει.

Εάν εγώ ήμουν στη θέση του ταλαίπωρου Κώστα Ρώτα, που έχει αποφασίσει να ασχολείται με τα κοινά του Αμαρουσίου, ή θα κρυβόμουν κάτω από κανένα τραπέζι ή θα είχα χειροδικήσει εις βάρος του δημάρχου της πόλης. Τις άγιες ημέρες του Πάσχα, που είχα ελεύθερο χρόνο, ξεφύλλισα τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου. Παναγιά μου, τι βρήκα! Τέτοιες καταγγελίες για διαπλοκή και «ύποπτες» συναναστροφές, όπως καταγγέλλει ο Τζανίκος για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, δεν έχω ξαναδιαβάσει. Όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά, άχνα δεν έβγαζε ο Ρώτας. «Καταπέλτης» ο Τζανίκος. Ονόματα, εργολάβοι, συγκεκριμένα έργα. Πάρε να ‘χεις. Τώρα βέβαια μπορεί ο φίλτατος Κώστας να είναι υπεράνω αυτών των καταγγελιών. Είναι και αυτό μια άποψη. Η Ρηγίλλης πάντως έχει ζητήσει, όπως μου λένε, να ενημερωθεί διεξοδικά για το περιεχόμενο αυτών των καταγγελιών. Μπορεί να αποτελεί τετελεσμένο ότι δεν πρόκειται να πάρει χρίσμα, αλλά έχει τοποθετηθεί μέλος σε ΔΣ εποπτευόμενου οργανισμού από το υπουργείο Μεταφορών. Προσέχουν για να έχουν. Είναι, βλέπετε, και το δικαστήριο τον επόμενο μήνα, όπου είναι κατηγορούμενος για χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης. Βάζω στοίχημα ότι σύντομα ο φίλος μου ο Κώστας θα αναπολεί τις συνεδριάσεις της ΕΡΓΟΣΕ. Σημειώστε τη μέρα που σας το λέω.

Το βράδυ ανοίγει και το πρωί κλείνει. Αστείο έχει καταντήσει ο εμπαιγμός της δημοτικής αρχής στη Δάφνη με τους κατοίκους της κεντρικής πλατείας του δήμου εξαιτίας της λειτουργίας ενός παράνομου οίκου ανοχής. Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί εν πλήρη γνώσει και αδρανεία του δήμου ένας χώρος που προσφέρει «χαλάρωση» και… οριζόντια ανάπαυση. Με αστείες δικαιολογίες, που φυσικά εκθέτουν τον δήμαρχο, οι υπηρεσίες αρνούνται να σφραγίσουν τον οίκο ανοχής που λειτουργεί σε εμπορικό κέντρο δίπλα στην κεντρική πλατεία. Έγγραφα επί εγγράφων και αποτέλεσμα μηδέν. Ο ταλαίπωρος τοπάρχης Σταυριανουδάκης «παγιδευμένος» στις διεργασίες των υπηρεσιακών παραγόντων απολαμβάνει το καφεδάκι του, βλέποντας δεκάδες παιδιά να μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα στον οίκο της ψυχαγωγίας. Εάν φυσικά ήθελε το σφράγισμα αυτής της παράνομης δραστηριότητας, δεν θα χρειάζονταν πάνω από δέκα λεπτά. Πού θα πάει όμως; Και η… τσατσά κάποτε θα πάρει σύνταξη! Δεν βλέπω να κλείνει αλλιώς.

Στην κατοχή του δήμου Παλαιού Φαλήρου περιέρχεται οριστικά ο «Φλοίσβος». Πρόκειται για ένα ιστορικό διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στο καλύτερο εμπορικό σημείο της λεωφόρου Ποσειδώνος. Το κτίριο διεκδικούσε και εταιρεία εστιατορίων, αλλά τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το αίτημα της δημοτικής αρχής.

Έντονες διαφωνίες έχουν προκύψει στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας που διοικεί τον δήμο Αλίμου, εξαιτίας των αυξημένων αρμοδιοτήτων που έχει ο αντιδήμαρχος Νίκος Τσαμπαρλής. Ουσιαστικά, όπως λένε οι ίδιοι οι σύμβουλοι, εκτελεί χρέη δημάρχου. «Ούτε ο δήμαρχος δεν τολμάει να του μιλήσει. Αυτός κάνει κουμάντο για όλα τα ζητήματα». Συντρόφια, αυτό είναι πλέον διαπιστωμένο. Το «γιατί» να μου πείτε. Αυτό έχει σημασία. Αληθεύουν αυτά που ακούγονται;

Σοβαρό πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Δημήτρης Τζίτζιφας. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία. Τις ημέρες αυτές βρίσκεται στο κρεβάτι του, προσπαθώντας να συνέλθει από αυτό που του συνέβη. Φίλε Δημήτρη, σιδερένιος και περαστικά.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια μου, κάθε Τετάρτη μεσημέρι δεχόμαστε σακούλες σκουπιδιών που πετάνε τα τοπαρχεία. Εννοείται ότι παραλαμβάνουμε και καμιά κασετούλα ή καμιά περίεργη σύμβαση. Για επιταγές ούτε λόγος. Μόνο μετρητά.


Σχολιάστε εδώ