ψιθυριστά…
Όταν ένα στέλεχος το έχεις βάλει στο περιθώριο και ποτέ δεν το χρησιμοποιείς, δεν είναι τόσο ανούσιο να το θέλεις, απότομα, επειδή οι δημοσκοπήσεις σου δείχνουν ότι θα ήταν η καλύτερη λύση; Ο λόγος για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, που πολλοί τον… θυμήθηκαν, για να κατέβει ως υπερνομάρχης. Στην αρχή, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν τον θυμήθηκαν για υπερνομάρχη, όταν είπε ο Φούρλας όχι -προσωρινά;- αλλά πριν. Απλούστατα όμως ο Άρης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται… Μπερδέματα πάντως και πιέσεις… Από παντού…
Δηλαδή, με απλά λόγια, όποιος κάνει τον «τζόρα», δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του, αγνοεί το τι του λένε τα κομματικά στελέχη, τραβάει τη δική του ανηφόρα και τον δικό του τσαμπουκά… δικαιούται μια ώρα συζήτησης με τον Καραμανλή; Διότι, κάπως έτσι μας σφύριξαν πως πέτυχε ο συμπαθής κατά τα άλλα Ψωμιάδης να καθίσει και να τα πει τόση ώρα με τον πρωθυπουργό. Τόση ώρα ο κ. Καραμανλής δεν δίνει ούτε στους υπουργούς του…
Στα όρια της… γραφικότητας, κατά τους αναλυτές της κυβέρνησης, κινείται πλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Οι αναλυτές πιστεύουν πως ο κ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να δώσει πειστικές απαντήσεις, ότι δηλαδή είναι όσο πρέπει… δυναμικός σε όσους -και είναι πολλοί- τον αμφισβητούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σηκώνει υπέρ το δέον τους τόνους και ξεφεύγει από τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής… Τώρα, κατά πόσο πετυχαίνει τον στόχο του, να συσπειρώσει δηλαδή οπαδούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτό θα φανεί στη συνέχεια, αφού μέχρι στιγμής δεν… φαίνεται…
Ακόμη να βρουν λύση στον Πειραιά με τον Αγραπίδη. Τώρα, εδώ που τα λέμε, όπως πολύ σωστά παρατήρησαν και οι δημοσκόποι, δεν είναι εύκολο σε μια «γαυρούπολη» να τα βάλει κανείς με τον Φασούλα. Εκεί ξεχνιούνται όλα. Δεν παίζει ρόλο εάν είσαι με τη Νέα Δημοκρατία ή με το ΠΑΣΟΚ, αλλά εάν είσαι Ολυμπιακός ή όχι. Και όπως και η έρευνα απέδειξε, με συναίσθημα ποδοσφαιρόφιλο ψηφίζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Πειραιωτών… Άρα μόνον από τον χώρο του Ολυμπιακού μπορεί να δοθεί λύση για τη Νέα Δημοκρατία στον Πειραιά…
Αυτό πάλι, ότι δηλαδή ο Καραμανλής, όταν θα έρθει η ώρα της διαδοχής, θα ορίσει τον Αβραμόπουλο διάδοχο, πού το βρήκαν ορισμένοι… συνάδελφοι; Κούφια η ώρα, γιατί το δίλημμα θα είναι μεγάλο και πιθανότατα αξεπέραστο, αλλά ο Καραμανλής δεν είναι από τους ανθρώπους που δημοσιοποιούν τις απόψεις τους… Ορισμένες φορές, ούτε τα… συναισθήματά τους…
Εμείς δεν συμφωνούμε καθόλου με τον Βύρωνα Πολύδωρα. Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν καμία δουλειά στην ΕΥΠ. Η υπηρεσία πληροφοριών κάθε χώρας λειτουργεί με υψηλή εποπτεία, ουδείς όμως διανοήθηκε να κάνει έλεγχο από τα γραφεία έως τα αρχεία της. Υποτίθεται ότι η ΕΥΠ είναι εθνική και όχι κομματική υπηρεσία πληροφοριών. Επιδιώκει με τις έρευνές της να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και όχι τα κομματικά. Άρα τα κόμματα δεν χρειάζονται απλό αίσθημα ευθύνης, χρειάζεται από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, κι αν δεν υπάρχει καλύτερα να την κλείσουν…
«Αυτονόητη πολιτική συμπεριφορά» χαρακτήρισε την περιβόητη χειραψία της με τον Αντώνη Σαμαρά η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ»… Αφού ήταν τόσο αυτονόητη, γιατί σε άλλες περιπτώσεις, όταν είχαν βρεθεί κοντά, δεν είχαν ανταλλάξει χειραψία; Ο χρόνος όλα τα απαλύνει. Και θα ήταν κρίμα, θα ήταν αντίθετο και στον πολιτικό πολιτισμό, εάν συνέβαινε διαφορετικά…
Πόσο τυπική μπορεί να ήταν η επίσκεψη του Πέτρου Μολυβιάτη στον πρωθυπουργό πριν από ημέρες; Ο ίδιος και ο πρωθυπουργός μόνον γνωρίζουν. Διότι ο αγαπητός και πολύπειρος Μολυβιάτης δεν άνοιξε το στόμα του. Όσο ήταν όμως μαζί με τον πρωθυπουργό, το άνοιξε και μάλιστα είπε και πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζει ο Καραμανλής, για το υπουργείο Εξωτερικών. Αρκετά πράγματα, τα οποία ωστόσο δεν μετέδωσε, αφού κι εκτός… κυβερνητικού σχήματος… κύριος θα μείνει για πάντα…
Δεν υπήρχε επιχειρηματικό λόμπι που να επιθυμούσε να αγοράσει τον «Ελεύθερο Τύπο» και να μη ζήτησε να γίνουν περικοπές. Και φυσικά οι επιχειρηματίες καλά κάνουν και ζητούν περικοπές, αλλά το ίδιο καλά κάνει το ΔΣ, που δεν τις δέχεται. Πάντως τα μηνύματα από την επιχείρηση πώλησης του «Ελεύθερου Τύπου» δεν είναι και τόσο θετικά… Τα προβλήματα είναι πολλά, και κανείς επιχειρηματίας δεν θέλει να αναλάβει τέτοια βάρη σε ένα πεδίο δράσεως, όπου απαιτούνται πολιτικές και δημοσιογραφικές κινήσεις δύσκολες…
Οι λοχαγοί τα είπαν τρεις φορές κατά τον τελευταίο μήνα. Για τους παλαιούς συντρόφους, τους ριζοσπάστες λοχαγούς λέμε, τον Ρεγκούζα, τον Καλαντζή, τον Τσιτουρίδη, τον Τσαρτσιώνη, τον Καλό κι άλλους… Φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να έχουν έναν κύκλο συνεχών επαφών και ζυμώσεων, εφόσον διαβλέπουν ότι περνάμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, νομαρχιακές και βουλευτικές…
Έως τα τέλη του μηνός Μαΐου θα έχουν ανακοινωθεί σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για νομαρχίες και δήμους της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, σε ορισμένους δήμους με αντάρτικες υποψηφιότητες, αλλά με διάφορα υπουργικά και κομματικά «γιουρούσια» μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, όπως λένε στη Ρηγίλλης…
«Αξιοσημείωτη ανοχή και αντοχή» διαθέτει η ελληνική κοινή γνώμη, σύμφωνα με έρευνα σχετική με τα τελευταία κορυφαία συμβάντα στην ελληνική πολιτική σκηνή, όπως οι υποκλοπές. Τελικά για πολύ λίγο ταρακουνιέται, κατά το κοινώς λεγόμενο, το σύστημα και έπειτα ξανά «προς τη δόξα τραβά». Δεν φαίνεται να ιδρώνει το αφτί κανενός, ενώ οι Έλληνες δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή σε ό,τι και να ακούνε και βλέπουνε. Κάτι που… κέρδισαν την τελευταία εικοσαετία, και όχι φυσικά μόνον επί διακυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ…
Ωραίο κι αυτό… Ακόμη δεν μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο και ξεκίνησε μια παραφιλολογία, μεταξύ ορισμένων στελεχών -και κυβερνητικών, για να μη νομίζουν ορισμένοι ότι μόνον τα κομματικά στελέχη δημιουργούν προβλήματα- για το ποιος θα ετοιμάσει το επόμενο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αν είναι δυνατόν, πριν καν κλείσουν τα τρία χρόνια διακυβέρνησης, κάποιοι να σκέπτονται ότι το πρόγραμμα θα πρέπει, λέει, να αλλάξει, να γίνει περισσότερο σύγχρονο κ.λπ., κ.λπ. Και κυρίως να γίνει περισσότερο τολμηρό… Δεν θα ήταν καλύτερα να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί πρώτα και έπειτα να αλλάξει; Λέμε τώρα…