Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…
Το ζητούμενο βέβαια είναι, κυρίως για όσους δεν έχουν προλάβει να τοποθετηθούν σε τιμές αρκετά χαμηλότερες των σημερινών υψηλών, το κατά πόσον θα είναι εφικτό γι’ αυτούς να μπουν σε χαρτιά που δεν θα βρεθούν στο στόχαστρο των πωλητών στην περίπτωση όπου οι διεθνείς αγορές θα συνεχίσουν τη διόρθωσή τους.
Το γεγονός πως οι έλληνες θεσμικοί επιλέγουν να τοποθετούνται σε τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης και δη σε κλάδους όπως οι Κατασκευές επιτρέπει την εξαγωγή εκ του ασφαλούς συμπερασμάτων για θετική αντίδραση -τουλάχιστον των κλαδικών δεικτών- στο άμεσο μέλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν τόσο ο εξαιρετικά ικανοποιητικός τζίρος, πολλώ δε μάλλον αν συνυπολογίσει κανείς τις αργίες που μεσολάβησαν και την απουσία πολλών επενδυτών από το κλεινόν άστυ, όσο και η νέα «φουρνιά» εκθέσεων, ελληνικών και ξένων οίκων, για μια σειρά τίτλων και μάλιστα όχι απαραίτητα τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές εστιάζουν την προσοχή τους στα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές ενέργειας και στα εφιαλτικά σενάρια που εξυφαίνονται με επίκεντρο τη διένεξη Δύσης – Ιράν. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θεωρούν πως η Σοφοκλέους έχει αντιδράσεις με αξιοσημείωτη ψυχραιμία μέχρι αυτή τη στιγμή, επομένως δεν αλλάζουν τις συστάσεις τους σε βάθος χρόνου κι εξακολουθούν να «ψηφίζουν» μετοχές, αντί ομολόγων ή άλλων μορφών επένδυσης. Συνεπώς θεωρούν πως οποιαδήποτε νέα διόρθωση της αγοράς, λελογισμένη βέβαια, αποτελεί βάση… εργασίας, ήτοι ευκαιρία νέων τοποθετήσεων. Ιδιαίτερα σε τράπεζες, κατασκευές και τηλεπικοινωνίες.
YΓ.: Προειδοποιήσεις ή σωστότερα συστάσεις ψυχραιμίας προς τους πελάτες της εξέδωσε η Societe Generale. Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν πως με αφορμή την κούρσα του πετρελαίου οι διεθνείς αγορές θα παρουσιάσουν μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση, πλην όμως όχι μεγαλύτερη του 5% έως 8% μάξιμουμ, ενώ μετά οι προοπτικές τους φαντάζουν ίσως και καλύτερες από τις σημερινές.
Π. Γ.