Σε πελάγη ευτυχίας ο Πόντιος

Όσοι ανέμεναν μετά τη συνάντησή του με τον Καραμανλή (προ δύο εβδομάδων) ο Πόντιος να επαναπαυτεί στις υποσχέσεις που έλαβε και να… καθίσει στα αβγά του περιμένοντας, πλανήθηκαν πλάνην οικτράν.

Απεναντίας, ως «έμπειρος» και «ψυλλιασμένος» για το πώς δουλεύει το σύστημα, μάζεψε τους φακέλους του, επεξεργάστηκε τάχιστα συγκεκριμένα αιτήματα και κατέβηκε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε -στρατοπέδευσε, η ακριβέστερη φράση- για τρεις ολόκληρες ημέρες.

Μαζί του είχε συμβούλους, αντινομάρχες, διευθυντές υπηρεσιών, δημάρχους δήμων με «καυτά» θέματα, ακόμη και εκπροσώπους φορέων (π.χ. των ΚΤΕΛ) που τον συνόδευαν στις… επιδρομές του στα υπουργεία.

«Για πρώτη φορά οι πόρτες των υπουργείων ήταν ανοιχτές» και η φράση «ό,τι θέλει ο νομάρχης» ήταν το μόνιμο μότο που συνόδευε τον λόγο των υπουργών, εκμυστηρεύτηκε σε ανθρώπους του ο Ψωμιάδης, τονίζοντάς τους πως «ο Καραμανλής έστειλε το μήνυμα στους υπουργούς του».

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο νομάρχης βρισκόταν ακόμη στην Αθήνα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τον Πέτρο Δούκα, διεκδικώντας και από αυτούς το κατιτίς.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Ψωμιάδης και η συνοδεία του συνέτρωγαν κάπου στα νότια προάστια της πρωτεύουσας και «έκαναν το ταμείο τους», βλέποντας με κατήφεια και οργή τα τραμ που πήγαιναν και έρχονταν δίχως να μεταφέρουν ούτε έναν επιβάτη. Να πού πάνε τα λεφτά της Ελλάδας, σε άχρηστα έργα, έλεγε και ξανάλεγε πικρόχολα ο Πόντιος και μετά… έπεφτε με τα μούτρα ξανά στα χαρτάκια με τις σημειώσεις και τους υπολογισμούς του.

Το… ρεζουμέ του τραπεζιού ήταν το εξής:

• Από τη δυσκολότερη περίπτωση -τη Μαριέττα Γιαννάκου- βγήκε με γεμάτες τσέπες. Πήρε 20 εκατομμύρια (ευρώ εννοείται) για την αποπληρωμή των έργων σχολικής στέγης που οφείλονται.

Πήρε επίσης 6,5 εκατομμύρια ευρώ για τρέχοντα έργα και δράσεις, ενώ έλαβε και τη δέσμευση πως ο προγραμματισμός για τη σχολική στέγη θα συνεχιστεί αρμονικά και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Τέλος, έλαβε την υπόσχεση της συνδρομής του υπουργείου στη λειτουργία δύο τεχνικών σχολών για άτομα με αναπηρία άνω των 15 ετών. Να σημειώσω πως ο νομάρχης, μιλώντας στη συντροφιά του, εκθείαζε τη συμβολή του Χρήστου Φώλια που ήταν παρών στο ραντεβού με τη Μαριέττα και που -όπως έλεγε- βοήθησε να αντιληφθεί επιτέλους η υπουργός το μέγεθος του προβλήματος και τη δουλειά που γίνεται.

• Από τον Παυλόπουλο πήρε περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ (εξοπλισμός ΚΕΠ, μηχανοργάνωση Πολεοδομίας, προνοιακές υπηρεσίες νομαρχίας, αποπληρωμή ναύλων μεταφοράς μαθητών απομακρυσμένων χωριών κ.λπ.), ενώ έλαβε τη διαβεβαίωση πως από τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις προσωπικού θα του δοθούν μερικές δεκάδες υπάλληλοι.

• Από τον Παυλόπουλο και τον Κασσίμη εξασφάλισε την ανανέωση της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο τα τελευταία χρόνια υπέφερε από ελλιπή χρηματοδότηση.

• Από τον Λιάπη πήρε μισό εκατομμύριο ευρώ για τη συνέχιση των έργων ανέγερσης της νέας πτέρυγας του κτιρίου του ΚΤΕΟ και της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών, καθώς και την υπόσχεση πως θα λάβει μέριμνα για την αποκατάσταση επιτέλους της σύνδεσης, με μέσα μαζικής μεταφοράς, των «ξεχασμένων» χωριών του νομού.

• Από τον Βουλγαράκη εξασφάλισε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

• Από τον Μεϊμαράκη κατάφερε να αποσπάσει τη χρήση της αίθουσας του παλιού κινηματογράφου «Αλέξανδρος» στην περιοχή του Λευκού Πύργου, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων.

• Από τον Γιακουμάτο πήρε τη χρηματοδότηση της προσωρινής απασχόλησης σε υπηρεσίες της νομαρχίας (για 18 μήνες) εκατό ανέργων που απολύθηκαν από τις δουλειές τους.

• Από τον Σουφλιά πήρε 500 χιλιάδες ευρώ για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου και 200 χιλιάδες ευρώ ως προκαταβολή της δαπάνης που απαιτείται για την έναρξη -επιτέλους- της απομάκρυνσης των επικίνδυνων ουσιών από το παλιό εργοστάσιο της ΔΙΑΝΑ στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο Πόντιος δεν έκρυβε τη χαρά του για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς του, ενώ όταν ρωτήθηκε από την ομήγυρη για τα ανταλλάγματα που του ζήτησαν οι υπουργοί, σχολίαζε με ικανοποίηση πως οι περισσότεροι τον κάλεσαν να επισκεφθεί τις εκλογικές τους περιφέρειες και να περιοδεύσει σε δήμους για να στηρίξει τους «γαλάζιους» υποψήφιους (κάτι σαν… εξαγωγή σουξέ επιτυχίας).


Σχολιάστε εδώ