Ξαναφέρνουν Ανάν άνευ δημοψηφίσματος!

Η υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Κοντολίζα Ράις, με όσα προκλητικά και χωρίς να σέβεται τη γη που τη φιλοξενεί είπε, ήταν ξεκάθαρη. Προέχει η «Βόρεια Κύπρος», λες και αυτή τελεί υπό κατοχή. Και επίσης θα πρέπει να στηρίξουμε την Τουρκία, έστω κι αν δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη. Και τα αποδέχθηκαν χωρίς… άχνα!

Και να ‘ταν μόνο αυτά…

Τα τελεσίγραφα που μας έστειλε διά της υπουργού του ο κ. Μπους επιβεβαίωσαν τις φήμες και τα σενάρια που κυκλοφορούν στη Λευκωσία σε δημοσιογραφικούς και εκδοτικούς κύκλους, ότι οπωσδήποτε θα ξαναφέρουν… καλλωπισμένο και με κάποιες ανούσιες αλλαγές το Σχέδιο Ανάν με απαίτηση να γίνει αποδεκτό από τις τρεις κυβερνήσεις χωρίς δημοψηφίσματα και άλλες… λαϊκίστικες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα σενάρια, η Τουρκία έχει εκ των προτέρων συναινέσει. Η ανάληψη της σκυτάλης του υπουργείου Εξωτερικών από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σηματοδοτεί και την αλλαγή γραμμής. Και αυτή την αλλαγή έχουν ήδη διαισθανθεί οι Κύπριοι, που μιλούν για εγκατάλειψή τους από την Αθήνα (Ήδη, αν παρακολουθήσει κανείς τα δημοσιεύματα των κυπριακών εφημερίδων καταγράφεται η απογοήτευση ότι ούτε η Ντόρα ούτε ο Καραμανλής… διόρθωσαν την Κοντολίζα όταν μίλησε για «Βόρεια Κύπρο» και «απομόνωσή» της. Υπάρχει μάλιστα άρθρο με τίτλο «Το ξεβράκωμα της Αθήνας».)

Επειδή ανησυχούν για τη στάση του κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο θεωρούν εμπόδιο, έχοντας την… πικρή εμπειρία του δημοψηφίσματος με το «βροντερό όχι» στο Σχέδιο Ανάν, θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να τον… περιορίσουν (μέχρι και να αχρηστεύσουν κάθε δυνατότητα επιρροής)!

Όμως μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι αντίθετα από τις προσδοκίες των σχεδιαστών της Ουάσινγκτον. Γκάλοπ που πρόσφατα έγιναν στην Κύπρο εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου δείχνουν να έχει ποσοστό αποδοχής πολύ πάνω από το 50% ο Τάσσος Παπαδόπουλος, και το κόμμα του, το ΔΗΚΟ, να ανεβάζει το ποσοστό του κατά 4 μονάδες, όταν τα άλλα μεγάλα κόμματα, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, χάνουν!

Αυτό σημαίνει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν θα είναι εύκολο… καρύδι!

Αντίθετα, στις παραπάνω πληροφορίες που παραθέτουμε ενδεχομένως να ειπωθεί από συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών ότι πρόκειται για… φαντασιώσεις, με το επιχείρημα ότι η Ντόρα προ μηνός είχε δηλώσει ότι το Σχέδιο Ανάν είναι νεκρό! Καμία αντίρρηση. Δεν πρόκειται να επαναφερθεί όπως είχε το αρχικό Σχέδιο Ανάν. Το περιτύλιγμα θ’ αλλάξει. Η ουσία θα είναι η ίδια…

Κρυφές συμφωνίες

Εκείνο που ανησυχεί και δικαιολογημένα ενισχύει τις πληροφορίες για ντε φάκτο επαναφορά μιας… λύσης τύπου Ανάν είναι το τι συζητήθηκε στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργίνες χωρίς… γραμματείς και Φαρισαίους.

Ουδέν ανακοινώθηκε, κι αυτό είναι που αυξάνει τις ανησυχίες.

Ασφαλώς σ’ αυτή την κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση η Κοντολίζα και η Ντόρα χωρίς στενογράφο συμφώνησαν σε πολύ σοβαρά θέματα, που αφορούν κυρίως τη γειτονιά μας…

«Ατυχής και απαράδεκτη»

Σαφής, μη επιδεχόμενη αμφισβήτηση και καθαρή ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλου στο απαράδεκτο «Βόρεια Κύπρος» της Κοντολίζα Ράις για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε επ’ αυτού:

«Θεωρώ τη φράση την οποία χρησιμοποίησε από πολιτικής πλευράς ατυχή, αλλά και από θεσμική πλευρά απαράδεκτη. Διότι δεν υπάρχει “Βόρεια Κύπρος”. Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα κομμάτι του νησιού κατέχεται παρανόμως από την Τουρκία. Δηλαδή υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Και εδώ είναι η ευκαιρία να επισημανθεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής -με όλη την εκτίμηση που έχει κανείς σε μια πλανητική δύναμη και την εξωτερική της πολιτική- ότι η διεθνής νομιμότητα δεν μπορεί να γίνεται σεβαστή επιλεκτικά. Ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι “a la carte”. Αν πρέπει να σεβαστούμε σε άλλες περιπτώσεις τη διεθνή νομιμότητα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες μάς καλούν μερικές φορές να το κάνουμε, πρέπει, βεβαίως, να επισημάνουμε κι εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπάρχουν ακόμη στρατεύματα κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο».


Σχολιάστε εδώ