«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Βλέπετε, τα σπουδαία νομοσχέδια η κυβέρνηση τα περνάει «στο άψε – σβήσε» και σε αυτά που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία δίνει χρόνο, αλλά δεν υπάρχουν ομιλητές και ενδιαφέρον.

Για να καταλάβετε, ελλείψει άλλου νομοσχεδίου, αυτή την εβδομάδα θα αφιερωθούν δύο συνεδριάσεις σε ένα χωρίς πολιτική ουσία νομοσχέδιο που αφορά την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Και αυτό καθώς, με εξαίρεση τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που κατατέθηκε παραμονές του Πάσχα από τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και μπαίνει αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή, δεν υπάρχει άλλο σοβαρό νομοσχέδιο για να μπει στην ολομέλεια.

Εκκρεμούν ακόμη δύο οικονομικού χαρακτήρα νομοσχέδια, που θα συζητηθούν τις δύο επόμενες εβδομάδες και ίσως προκαλέσουν κάποια ένταση, καθώς σε ένα από αυτά ενσωματώθηκε η τροπολογία για την πρόωρη συνταξιοδότηση των απολυμένων από τα κλωστήρια της Νάουσας που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα επαγγέλλονταν ως λύση του Ασφαλιστικού τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όλα δείχνουν, πάντως, με εξαίρεση το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου για τη συγκέντρωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι οι κοινοβουλευτικές εργασίες θα κυλήσουν έως το καλοκαίρι στους ίδιους χαλαρούς ρυθμούς.


Πληθαίνουν οι βουλευτές που σχεδιάζουν αυτοδιοικητική «φυγή»

Μακραίνει ο κατάλογος των εν ενεργεία βουλευτών που εμφανίζονται έτοιμοι να εγκαταλείψουν το Κοινοβούλιο και να συνεχίσουν την πολιτική τους δράση μέσω της αυτοδιοίκησης.

Όσο θερμαίνεται το κλίμα εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου σε δήμους και νομαρχίες, που φαίνεται ότι θα πολιτικοποιηθούν, τόσο περισσότεροι βουλευτές σκέφτονται να μπουν στη μάχη για να διεκδικήσουν αξιώματα που μπορεί μεν θεσμικά να θεωρούνται υποδεέστερα, στην πράξη όμως δίνουν στους φορείς μεγαλύτερες δυνατότητες να υλοποιήσουν ιδέες και να ικανοποιήσουν φιλοδοξίες. Έτσι, μετά τον Γιάννη Πατσιλινάκο του ΚΚΕ που παραιτήθηκε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο για να διεκδικήσει τον δήμο Περάματος και τις ήδη ανακοινωθείσες υποψηφιότητες του Νικήτα Κακλαμάνη στην Αθήνα, του Ανδρέα Φούρα στην Πάτρα, της Νόρας Κατσέλη στη Νέα Σμύρνη και της Ελπίδας Παντελάκη στον Πειραιά, μέσα στον μήνα που μπαίνει θα ανακοινωθούν και άλλα ονόματα βουλευτών που πήραν τη μεγάλη απόφαση.


Η Σχοιναράκη για τη νομαρχία Ηρακλείου

Και ενώ στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν κατ’ αρχάς αποφασίσει να βάλουν απέναντι στον Νικήτα Κακλαμάνη κάποιο γνωστό πολιτικό στέλεχος, αλλά δεν έχουν καταλήξει ποιος -κυρίως ανάμεσα στους Γιάννη Δημαρά, Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- θα μπορέσει να συσπειρώσει τις κομματικές δυνάμεις, στη νομαρχία Ηρακλείου φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε τη λύση.

Και τη βρήκε στο πρόσωπο της τοπικής βουλευτίνας Ευαγγελίας Σχοιναράκη, η υποψηφιότητα της οποίας ίσως ανακοινωθεί και μέσα στην εβδομάδα, καθώς με αυτήν οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι επιτυγχάνουν διπλό στόχο:

• Πρώτον, «καθαρίζουν» με τον νυν νομάρχη και πρώην υφυπουργό Δημήτρη Σαρρή, που θέλει και τρίτη θητεία.

• Και δεύτερον, στέλνουν μήνυμα και σε άλλους βουλευτές που διστάζουν να είναι υποψήφιοι στις περιοχές τους, ελπίζοντας όταν γίνει το κόμμα τους κυβέρνηση να αναλάβουν υπουργοί και υφυπουργοί.

Όταν μία αναπληρωτής τομεάρχης, όπως είναι η ηρακλειώτισσα βουλευτής στον τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων, κάνει αυτή τη στροφή, μπορεί να πειστούν και άλλοι βουλευτές, που δεν είναι καν αξιωματούχοι, είναι η σκέψη που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Και στο μυαλό τους έχουν νομαρχίες όπως π.χ. η Λάρισα που θεωρούν ότι μπορεί να κερδηθεί με μία υποψηφιότητα εν ενεργεία βουλευτή, όπως ο Έκτωρ Νασιώκας, ο Βασίλης Έξαρχος ή ο Φώτης Χατζημιχάλης (που έγινε βουλευτής επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου που ήταν υποψήφιος και στη Λάρισα προτίμησε τη Θεσσαλονίκη και άφησε εκτός Βουλής την Εύα Καϊλή).

Θεωρούν επίσης ότι μπορεί να διευκολυνθεί μία βουλευτική υποψηφιότητα όπως του Γιάννη Μαγκριώτη ή της Χρύσας Αράπογλου για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Ο Μάιος θα δείξει…


Οι κυβερνητικοί βουλευτές που το σκέφτονται σοβαρά

Κοντά στο να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και να στραφούν στην αυτοδιοίκηση είναι και αρκετοί νεοδημοκράτες βουλευτές. Και δεν αναφερόμαστε στον Άρη Σπηλιωτόπουλο ή τον Γιάννη Μανώλη που τους αρέσει να ακούγονται για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά και απλώς συντηρούν το όνομά τους στην επικαιρότητα, χωρίς να ενδιαφέρονται, κυρίως ο πρώτος.

Μιλούμε για άλλους που το σκέφτονται σοβαρά, με πρώτο τον Βαγγέλη Πολύζο, που μετά την (άνευ ουσιαστικού λόγου) διαγραφή του τον περασμένο Σεπτέμβριο πολύ θα ήθελε να πάρει το χρίσμα για τη νομαρχία Πιερίας, αν και θεωρείται πολύ δύσκολο, καθώς ο τοπικός νομάρχης είναι «γαλάζιος».

Με θερμό ενδιαφέρον βλέπουν πιθανές υποψηφιότητές τους για τη Φλώρινα ο Ν. Κορτσάρης, για τη νομαρχία Ευβοίας ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Τουρισμού Αν. Λιάσκος, για την υπερνομαρχία Ροδόπης ο νεαρός βουλευτής Στ. Κελέτσης.


Πολλά… κεράσια ακούγονται για το… καλάθι του Συντάγματος

Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ θα ανοίξει και επί της ουσίας το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που με περισσή σπουδή είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη συζήτηση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο.

Και ενώ ούτε η κυβέρνηση ούτε -πολύ περισσότερο- η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν και πολύ έτοιμες, παρά το τετράμηνο που πέρασε, για να υποβάλουν ολοκληρωμένες προτάσεις, οι ιδέες για το ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν που πέφτουν στο τραπέζι είναι πολλές.

Με δεδομένο όμως ότι η συνταγματική αναθεώρηση θέλει ευρύτερη συναίνεση, που πρακτικά σημαίνει να συμφωνήσουν με την όποια ιδέα τουλάχιστον 180 βουλευτές (αριθμός που ξεπερνά τη δύναμη και του μεγαλύτερου κόμματος), εκείνο που ισχύει στην προκειμένη περίπτωση είναι το «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι…».

Στο κάτω κάτω, αν αυτός ο τόπος δεν πάει μπροστά, φταίνε και θέλουν αλλαγή πολλά άλλα και μετά το Σύνταγμα.


Σχολιάστε εδώ