Εσπρέσο στη «Βιβλιοθήκη» και το «Αθηναϊκό», ή πώς να βρείτε το καλύτερο θύμα για τον Νικήτα και τη Φώφη

Η επίσκεψη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Καραμανλή -την περασμένη Τετάρτη- δεν έβγαλε είδηση. Μετά τη συνάντηση κυβερνητικές «πηγές» έλεγαν: «ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος παρότι το ήθελε, ο δε Φούρλας αρνήθηκε». Μου προκάλεσε κατάπληξη αυτή η «διαρροή». Εάν έγινε από τον Μεϊμαράκη, δεν εξηγείται εύκολα, δεδομένου ότι ο Vangelis έβλεπε θετικά την «περίπτωση Άρη», από την εποχή όπου ήταν γραμματέας, γνωρίζει δε (μέσω του alter ego του, του Καραχάλιου, που διατηρεί ανοικτούς διαύλους με την Καρνεάδου – όπου και το «στρατηγείο» του κ. Σπηλιωτόπουλου) ότι ο τελευταίος δεν ενδιαφέρεται για την υπερνομαρχία, επειδή την θεωρεί «απώλεια πολιτικού χρόνου».

Βεβαίως, λέω εγώ, εφόσον ο Καραμανλής ζητούσε τη… θυσία του Άρη ως νέας «Ιφιγένειας» (με ικανοποιητικό, φυσικά, πολιτικά αντάλλαγμα στο μέλλον), δεν είμαι κατηγορηματικά βέβαιος ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα αντιστεκόταν εσαεί.

Το ζήτημα είναι τι γίνεται από τη στιγμή όπου εξαντλήθηκε η «περίπτωση Άρη», και έχει αρνηθεί και ο Παναγιώτης Φούρλας, που επρόκειτο να πλαισιωθεί από τους Σπυρίδωνα Σπυρίδωνα (δήμαρχο Πόρου) και την Αλεξάνδρα Πάλλη, κόρη της υπουργού Τουρισμού. Λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Γι’ αυτό προσωπικά με προβλημάτισε το timing της συνάντησης του Μεϊμαράκη με τον «πανταχού παρόντα» Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Οι δύο άνδρες έπιναν εσπρέσο στη «Βιβλιοθήκη», γύρω στη μία το μεσημέρι, λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του υπουργού Άμυνας από το Μαξίμου. Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η συνάντηση αυτή σχετίζεται με την επιχείρηση αναζήτησης υποψηφίου για την υπερνομαρχία, οφείλω όμως να σας ενημερώσω πως το όνομα του κ. Λυκουρέζου έχει «μετρηθεί» σε ορισμένες από τις μυστικές δημοσκοπήσεις της Ρηγίλλης, με άγνωστα σε εμένα αποτελέσματα.

Εάν, όμως, ο Καραμανλής -όπως λέγεται- έχει αποφασίσει να πάει σε στρατηγική «ήπιας ήττας» στην υπερνομαρχία και δεν βρίσκει άλλον υποψήφιο, pourquoi pas για τον Αλέξανδρο; Άλλωστε θυμίζει, υπό μίαν έννοια, την υποψηφιότητα Κατριβάνου, που την είχε επιλέξει προ Φώφης η ΝΔ. Οι βετεράνοι στα όπλα…

Στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι καλύτερα τα πράγματα για τον δήμο της Αθήνας. Οι κεραίες μου πιάνουν ολοένα και περισσότερο τα ονόματα του Κώστα Σκανδαλίδη και του Γιάννη Δημαρά, ενώ ως αουτσάιντερ εμφανίζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα ανταγωνισμός «διαρροών», που εκπορεύεται κυρίως από τους ίδιους τους «υποψήφιους υποψήφιους» και όχι από τη Χαριλάου Τρικούπη. Για τον Δημαρά είναι αυτονόητο, αλλά και οι άλλοι δύο θέλουν πολύ να είναι υποψήφιοι. Έχουν, άλλωστε, μπροστά τους το τρανό παράδειγμα του… giant Χρήστου Παπουτσή. Πήγε υποψήφιος κόντρα στο θωρηκτό-Ντόρα, έχασε αξιοπρεπώς, συνεργάστηκε άψογα (σε όλα τα επίπεδα) με τη δήμαρχο για τέσσερα χρόνια και εξελίχθηκε και σε… οπλαρχηγό του Γιώργου. Μια χαρά…

Επειδή, πάντως, από… καφέδες άλλο τίποτε κι επειδή αν και trigonodiablo, κινούμαι και εκτός… τριγώνου, συνάντησα τις προάλλες στο «Αθηναϊκόν» του Νέου Ψυχικού τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον γνωστό διαφημιστή Πολ Έλιοτ. Γνωρίζω, βεβαίως, ότι έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και ότι τους συνδέει στενή φιλία, κάτι μου λέει, όμως, πως ο Μιχάλης πιστεύει -ή τον έχουν κάνει να πιστεύει- ότι θα είναι υποψήφιος και προετοιμάζει ήδη την προεκλογική του καμπάνια. Ίδωμεν…

Στα προεκλογικά, πάντως, των ΟΤΑ έχουν μεγάλη πλάκα οι τοπικές κόντρες. Διάβασα, φερ’ ειπείν, σε δύο μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες αυτό που είχα αποκαλύψει σε… κουίζ μία εβδομάδα νωρίτερα. Ότι δηλαδή σφάζονται στον Βόλο πασόκοι και νεοδημοκράτες βουλευτές για τις υποψηφιότητες στον δήμο Βόλου. Πληροφορούμαι, λοιπόν, πως η Ροδούλα Ζήση έχει γίνει… τούρμπο, επειδή η τοπική εφημερίδα «Νέος Τύπος» αποκάλυψε θερμά σχόλια υποστήριξης του νυν δημάρχου της ΝΔ, Κυριάκου Μήτρου, με αποτέλεσμα όλα αυτά να φτάσουν στη Χαριλάου Τρικούπη και να γίνει… τούρμπο με τη σειρά του ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο ίδιος ο Παπανδρέου.

Η Ροδούλα, ωστόσο, παρά τις αναδιπλώσεις παραμένει σταθερή. Δεν πρόκειται με τίποτε να στηρίξει τον Αλέκο Βούλγαρη, που τον επέλεξε το ΠΑΣΟΚ, διότι πιστεύει πως υπάρχει ευκαιριακή συμμαχία μεταξύ αυτού και των Πάνου Σκοτεινιώτη και Κώστα Καρτάλη να τον στηρίξουν για τον δήμο, κι αυτός με τη σειρά του για τις βουλευτικές εκλογές.

Πληροφορούμαι πως ο Σκοτεινιώτης αντιδρά και διαψεύδει τα περί συμμαχίας υπέρ Βούλγαρη, γεγονός που με βάζει σε υποψίες. Κάποιοι λένε πως ο Πάνος ξανασυζητεί με τον ΣΥΝ να είναι υποψήφιος για την… τιμή των όπλων και για να συνεργαστεί στον δεύτερο γύρο με το ΠΑΣΟΚ, και να κόψουν τον δρόμο στην επανεκλογή Μήτρου, αλλά δεν το πιστεύω. Οι ταχείες μετακινήσεις από τον ένα χώρο στον άλλο προκαλούν… τζετ λανγκ.

Ανάλογα προβλήματα στον Βόλο έχει και η ΝΔ, καθώς η όμορφη Ζέτα Μακρή πνέει μένεα κατά του Μήτρου (επειδή πρόσκειται στον αντίπαλό της, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θανάση Νάκο) και εμφανίζεται περισσότερο φιλική απ’ ό,τι επιτρέπει η πολιτική προς τον πασοκικό υποψήφιο Αλέκο Βούλγαρη. Κάποιοι στη Ρηγίλλης πιέζουν διακριτικά τη Ζέτα να βγει και να υποστηρίξει δημόσια τον υποψήφιο του κόμματός της για να διαλυθούν οι αμφιβολίες. Για να δούμε εάν θα το πράξει;


Σχολιάστε εδώ