Εμπλοκή και αδιέξοδο στην ένταξη των επικουρικών ταμείων

Πρόκειται για κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη στο «ΠΑΡΟΝ», σχετικά με το δημοσίευμα του προηγούμενου φύλλου, σύμφωνα με το οποίο 1.000.000 ασφαλισμένοι στα 200 επικουρικά ταμεία της χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα», αφού ο ν. 3029/02 (ο λεγόμενος και νόμος Ρέππα) προβλέπει την ένταξή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, χωρίς όμως και να προσδιορίζει την πηγή χρηματοδότησης για την εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης.

Η εμπλοκή στην υλοποίηση του ν. 3029 είναι προφανής, καθώς ήδη οι επιχειρήσεις αλλά και το Δημόσιο επικαλούνται πλήρη οικονομική δυσχέρεια για να καλύψουν το κόστος ένταξης των επικουρικών ταμείων στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Μάλιστα, εμπειρογνώμονες για τα ασφαλιστικά θέματα εκτιμούν ότι σύντομα θα αποδειχθεί σχεδόν αδύνατη η υλοποίηση της ρύθμισης, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ταυτόχρονα πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση τα διαφαινόμενο αδιέξοδο, ενώ οι χρονικές προθεσμίες είναι ήδη ασφυκτικές (σ.σ.: τα ταμεία κύριας σύνταξης πρέπει να ενταχθούν στο ΙΚΑ/ΤΕΑΜ μέχρι 31/12/2007, ενώ για την ένταξη των επικουρικών η έναρξη της διαδικασίας απαιτεί υπουργική απόφαση).

Εκτός όμως από το μέγιστο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει, «αγκάθι» για τους ασφαλισμένους αποτελεί και το γεγονός ότι ο περιβόητος ν. 3029/02 εξουσιοδοτεί εν λευκώ τον υπουργό Απασχόλησης να παρέμβει στους όρους και τις παροχές των επικουρικών ταμείων με όποιον τρόπο κρίνει απαραίτητο, για να «πετύχει» την ένταξή τους στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Και η παρέμβαση αυτή, όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί κάλλιστα να αφορά τόσο το ύψος των συντάξεων όσο και τα όρια συνταξιοδότησης πέραν των παροχών που κάθε ταμείο προσφέρει στους ασφαλισμένους του.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το ταμείο «υποδοχής» των επικουρικών ταμείων, δηλαδή το ΕΤΕΑΜ, έχει έλλειμμα της τάξεως των 8 δισ. ευρώ, καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής η όποια επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση του θέματος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Απασχόλησης θα πρέπει να διαλέξει ή τη «βίαιη» ένταξη των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ με όρους που προσωπικά θα καθορίσει – επιλογή που ευνόητα θα προκαλέσει συγκρουσιακό κλίμα με συνδικάτα και εργαζομένους, ή θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της συζήτησης και της σταδιακής ένταξης, όπου θα υπάρξει συμφωνία. Ίσως επικουρικά ταμεία που βρίσκονται στο «κόκκινο» να σπεύσουν να αποδεχθούν τις ρυθμίσεις του ν. 3029/02, προκειμένου να μη χάσουν κάθε δικαίωμα, όμως πρόκειται για οριακές αριθμητικά περιπτώσεις.

Για παράδειγμα το επικουρικό ταμείο των ηλεκτρονικών με 2,5 εκατ. ευρώ έλλειμμα, για να ενταχθεί στο ΕΤΕΑΜ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη αγγλικού οίκου, θα πρέπει ή να προχωρήσει σε αύξηση κατά 3,58% των εισφορών ή να μειώσει κατά 90% τις παροχές του.

Σημειώνεται ότι τα επικουρικά ταμεία δεν έχουν τριμερή χρηματοδότηση, αλλά ούτε και στηρίζονται από το κράτος, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά τουλάχιστον ως πυλώνας της κοινωνικής ασφάλισης έχουν δεδομένη την εγγύηση του κράτους.


Σχολιάστε εδώ