Εκλογικός πυρετός στο ΑΠΘ

Ήδη η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και οι σχηματισμοί -τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων- εξέδωσαν τα πρώτα τους κείμενα, στα οποία περιγράφουν τους λόγους που οδήγησαν τους μετέχοντες στη συγκεκριμένη απόφασή τους και τις βασικές κατευθύνσεις που θα διέπουν τη δράση τους, στην περίπτωση που επικρατήσουν. Όλοι στο πανεπιστήμιο συνομολογούν πως πρόκειται για τις πλέον αμφίρροπες εκλογές από τη χρονιά (1983) που εφαρμόστηκε ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, με τον οποίο θεσπίστηκε το «άνοιγμα» των εκλεκτορικών σωμάτων και η συμπερίληψη σε αυτό φοιτητών, χαμηλόβαθμων διδασκόντων και εργαζομένων (μέχρι τότε οι πρυτάνεις εκλέγονταν από το σώμα των τακτικών λεγόμενων καθηγητών, των καθηγητών δηλαδή της πρώτης βαθμίδας διδασκόντων, με ψηφοφορία που γινόταν στη διάρκεια συνεδρίας τους κεκλεισμένων των θυρών).

Στις φετινές εκλογές την ψήφο των εκλεκτόρων διεκδικούν πέντε σχήματα, το καθένα από τα οποία περιλαμβάνει υποψήφιο πρύτανη και τρεις υποψήφιους αντιπρυτάνεις.

Κύριο χαρακτηριστικό όλων των συνδυασμών η υπερκομματικότητα, καθώς σε κάθε ψηφοδέλτιο οι επικεφαλής -υποψήφιοι πρυτάνεις- φρόντισαν να συμπεριλάβουν καθηγητές από κάθε πολιτικό χώρο προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πολυσυλλεκτικότητα.

Άλλο χαρακτηριστικό η… πολυσχολικότητα (συγγνώμη για την έκφραση), η διάχυση δηλαδή των υποψηφίων αντιπρυτάνεων σε διάφορες σχολές, ώστε να καλυφθούν και το κριτήριο της προσωπικής εκλογικής πελατείας κάθε υποψηφίου και η καλλιέργεια της προσδοκίας ότι «αν υπάρχει ένας πρύτανης ή αντιπρύτανης από τη σχολή μου, θα βοηθηθεί η σχολή στην προώθηση των θεμάτων της».

Αυτά βεβαίως τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να κρύψουν από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως από τους υποψηφίους πρυτάνεις ένας (ο Τάκης Καλτσίκης) κινείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ τρεις ανήκουν στο «στρατόπεδο» της Νέας Δημοκρατίας (οι δύο -Μάνθος, Κισκίνης- έλκουν τη δύναμή τους από τον κομματικό μηχανισμό, ενώ ο Φιλιππίδης προτάσσει την άριστη σχέση του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τη φιλία του με τη Νατάσα Καραμανλή).

Σημειώνω πως το εκλεκτορικό σώμα απαρτίζουν:

• Το σύνολο των μελών του διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) και των τεσσάρων βαθμίδων (καθηγητές Αʼ και Βʼ, επίκουροι και λέκτορες) που ανέρχονται σε 2.600 περίπου.

• Αριθμός φοιτητών -εκπρόσωποι κάθε τμήματος- ίσος με το 80% του αριθμού μελών του ΔΕΠ του αντίστοιχου τμήματος, που εξελέγησαν με παραταξιακά ψηφοδέλτια στις πρόσφατες εκλογές (περίπου 2.080 φοιτητές-εκλέκτορες).

• Αριθμός εργαζομένων (επιστημονικοί συνεργάτες και λοιποί διδάσκοντες, διοικητικοί υπάλληλοι, ειδικό τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό) που φτάνουν συνολικά τους 390 εκλέκτορες.

Σημειώνω επίσης ότι το πρυτανικό σχήμα που θα εκλεγεί θα πρέπει να εξασφαλίσει το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων και εφόσον αυτό δεν επιτευχθεί από κανέναν συνδυασμό (πράγμα που θεωρείται το πιθανότερο), θα επαναληφθούν οι αρχαιρεσίες ανάμεσα στους δύο συνδυασμούς που συγκέντρωσαν τις περισσότερους ψήφους.

Τέλος, να αναφέρω πως σπουδαίο ρόλο στην έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης παίζουν οι ψήφοι της Ιατρικής που είναι μακράν το πολυαριθμότερο τμήμα του πανεπιστήμιου (περίπου χίλιοι διδάσκοντες και 800 φοιτητές-εκλέκτορες).

Γι’ αυτό όλα τα υποψήφια σχήματα αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην προσέλκυση ψήφων από την Ιατρική, συμπεριλαμβάνοντας έναν γιατρό ως υποψήφιο πρύτανη ή αντιπρύτανη.

Από τα πέντε σχήματα που διεκδικούν την πρυτανεία του μεγαλύτερου πανεπιστήμιου της χώρας ξεχωρίζουν τα τρία που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσουν.

1. Ο συνδυασμός του σημερινού αντιπρύτανη καθηγητή της Πολυτεχνικής Τάκη Καλτσίκη (κινούμενος προσωπικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς), που φιλοδοξεί να συνεχίσει το έργο της σημερινής διοίκησης, διορθώνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις της. Τον Τάκη Καλτσίκη πλαισιώνουν ο Σταύρος Μπαλογιάννης της Ιατρικής (συντηρητικών πεποιθήσεων με άριστες σχέσεις με την Εκκλησία), η Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλλη της Φιλοσοφικής και ο Μηνάς Αρσενάκης του Βιολογικού (οι δύο τελευταίοι κινούνται στον λεγόμενο δημοκρατικό χώρο).

2. Ο συνδυασμός της παρέας (Μπόντη – Παπαγεωργίου) που την προηγούμενη φορά πρότεινε τον δεύτερο ως υποψήφιο πρύτανη και έχασε στο νήμα από τον Αντωνόπουλο. Τώρα ο Παπαγεωργίου (κοσμήτορας της Πολυτεχνικής) δεν μπορεί να διεκδικήσει λόγω της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που δεν επιτρέπει τρεις διαδοχικές θητείες σε θέσεις διοίκησης και έτσι δημιούργησαν συνδυασμό αποτελούμενο από τον καθηγητή της Ιατρικής (της οποίας ο Μπόντης παραμένει ο ισχυρότερος παράγοντας) Αναστάσιο Μάνθο (προσκείμενο στη ΝΔ) και τους προσκείμενους στα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης Αθανασία Τσατσάκου (Φιλοσοφική), Σταύρο Πανά (Πολυτεχνική) και Ανδρέα Γιαννακουδάκη (Χημικό).

3. Ο συνδυασμός της εσωτερικής αντιπολίτευσης των Νεοδημοκρατών (αντιΜπόντηδες και αντιΠαπαγεωργίου), που απαρτίζεται από τον καθηγητή της Ιατρικής Δημήτρη Κισκίνη, τον επίσης συντηρητικών πεποιθήσεων Γεράσιμο Μαρτζόπουλο της Γεωπονικής και τους φιλοΠΑΣΟΚους Δημήτρη Τολίκα της Πολυτεχνικής και Μίλτο Παπανικολάου της Φιλοσοφικής. Την ψήφο των εκλεκτόρων διεκδικούν επίσης δύο συνδυασμοί που κατέχουν τον τίτλο των «αουτσάιντερ». Πρόκειται για τον συνδυασμό του οποίου ο υποψήφιος πρύτανης Γιώργος Στάμου «γέρνει» προς την ανανεωτική Αριστερά και εκείνον με υποψήφιο πρύτανη τον Ανέστη Φιλιππίδη (στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, που ανήκει στην παρέα της Νατάσας Καραμανλή, ένεκα της οποίας είχε τοποθετηθεί πρόεδρος του ΟΠΑΠ, από όπου αποπέμφθηκε για λειτουργικούς λόγους της εταιρείας).

Τον καθηγητή του Γεωλογικού Φιλιππίδη πλαισιώνουν ως υποψήφιοι αντιπρυτάνεις οι Νικόλαος Ιντζεσίλογλου της Νομικής, Παρασκευάς Σαββαΐδης της Πολυτεχνικής και Δημήτρης Ραπτόπουλος της Κτηνιατρικής.

Τέλος, τον συνδυασμό του Γιώργου Στάμου συναπαρτίζουν οι Τάσος Αναστόπουλος, Γιάννης Κρεστενίτης και Δημήτρης Ψύλλος.

Στο επόμενο φύλλο θα έχουμε πληροφορίες για τις «συμμαχίες» και τις «συμφωνίες» των συνδυασμών, τις επιρροές τους στις σχολές και την υποστήριξη που εξασφάλισαν από τις φοιτητικές παρατάξεις και τους εκλέκτορες που αυτές διαθέτουν.


Σχολιάστε εδώ