Αρχίζει την Πέμπτη στην Αθήνα το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα. Χιλιάδες άντρες και γυναίκες απ’ όλη την Ευρώπη, Δυτική και Ανατολική, αλλά και την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική, τις σκανδιναβικές χώρες, μέχρι την Άπω Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, θα βρεθούμε το τετραήμερο 4-7 Μαΐου στην Αθήνα, “ένας κόσμος που χωράει πολλούς κόσμους”, για να ανταλλάξουμε εμπειρίες από τα εκατοντάδες κοινωνικά κινήματα και αγώνες που έχουμε συμμετάσχει, για να συντονίσουμε τη δράση μας κατά του νεοφιλελευθερισμού, του πολέμου, του ρατσισμού, της ρύπανσης του περιβάλλοντος, του σεξισμού και της καταστολής, για να διαδηλώσουμε την πεποίθησή μας ότι ένας άλλος κόσμος, με ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι εφικτός».

Αυτό αναφέρει στο «ΠΑΡΟΝ» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Δημ. Στρατούλης, για τη μεγαλύτερη κινηματική συνάντηση της Ευρώπης, που θα γίνει στη χώρα μας, συγκεντρώνοντας χιλιάδες ακτιβιστές από όλον τον κόσμο.

Ένα δείγμα των συζητήσεων του 4ου ΕΚΦ

Παραθέτουμε ορισμένα από τα 210 σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.
• 3/5: Συνέλευση του Μεσογειακού Φόρουμ.
• 3/5: Μεγάλη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με θέμα: «Οι αγώνες για τα κοινωνικά δικαιώματα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία».
• 4-5/5: Σεμινάρια των ελληνικών συνδικάτων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ, ΟΛΜΕ κ.λπ.) από κοινού με τις μαζικότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις (IG Metall, FIOM CGIL, CGT, SUD, KESK-Τουρκία) με ευρύτατη θεματολογία: από την «απάντηση των ευρωπαϊκών συνδικάτων στο νέο κοινωνικό μοντέλο» μέχρι τις «δημόσιες υπηρεσίες στη δίνη του νεοφιλελευθερισμού».
• 4-5/5: Μεγάλα σεμινάρια για το αντιπολεμικό κίνημα και την αντίσταση στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη, τις αντιστάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, την ελαστικοποίηση της εργασίας και τις απολύσεις, την καταστολή και τον κοινωνικό αποκλεισμό των οικονομικών και των πολιτικών προσφύγων, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τον αγώνα για μια εναλλακτική αγροτική πολιτική, την κλιματική αλλαγή, τις συνθήκες εργασίας των γυναικών στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, τη γυναικεία αντίσταση στη βία λόγω φύλου, την αντιτρομοκρατική σταυροφορία και τη διεθνοποίηση της καταστολής, τα κοινωνικά κινήματα απέναντι στις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, την πάλη κατά του οικονομικού εμπάργκο εις βάρος της Κούβας κ.λπ.

Αυτά τα σεμινάρια διοργανώνονται από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, την Πρωτοβουλία Γένοβα, τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, το Δίκτυο Αλληλεγγύης στη Λατινική Αμερική, την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών και πολλές άλλες ελληνικές συλλογικότητες από κοινού με πλήθος οργανώσεων από όλο τον κόσμο (Greenpeace, Via Kampesina, Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Compas, όλες οι οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης, το Κέντρο Εναλλακτικής Ενημέρωσης και το ΚΚ Ισραήλ, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Φαλούτζα, το Peace and Justice των ΗΠΑ, το Σωματείο Εργαζομένων της ρουμανικής Romanero κ.λπ.).

· Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν, στο πλαίσιο του 4ου ΕΚΦ, τα σεμινάρια για το μέλλον της Ευρώπης με «κορμό» τη Χάρτα των Κοινωνικών Αρχών για μιαν Άλλη Ευρώπη.
· Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου στις 3 μ.μ. υπό τον τίτλο «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μεγάλη πολυεθνική διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο, τον νεοφιλελευθερισμό και τον ρατσισμό, για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και των κοινωνικών κινημάτων.

Με κεφαλή μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη, την αποστολή της παλαιστινιακής Ιντιφάντα, τις αντιπροσωπείες των ηπειρωτικών φόρουμ και στη συνέχεια όλα τα μπλοκ των διεθνών κοινωνικών κινημάτων και φόρουμ, η διεθνής διαδήλωση, με σταθμούς την ελληνική Βουλή, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, θα κορυφώσει το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, διαλαλώντας την αγωνία, την ανάγκη και τον πόθο εκατομμυρίων ανθρώπων όπου Γης.


Σχολιάστε εδώ