O Δαίμονας των δημαρχείων

Η νέα αυτή έκτακτη χρηματοδότηση δικαιώνει τους αρχικούς σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής, αφού δεν επιβαρύνεται ο δημοτικός προϋπολογισμός, και αποφεύγεται ο δανεισμός.

Μετά την απόφαση του δημάρχου Παλαιού Ψυχικού, Ερωτόκριτου Νεόφυτου, να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές του 2006, αφού, όπως δήλωσε ο ίδιος, «δώδεκα χρόνια είναι αρκετά», το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας θα διεκδικήσουν δύο συνδυασμοί: η «Δημοτική Συνείδηση» με επικεφαλής την Ειρήνη Κατσαρού που θα έχει την υποστήριξη του νυν δημάρχου και η «Νέα Δημοτική Κίνηση για το Ψυχικό» με επικεφαλής την Ελένη Ζέπου. Καθαρά γυναικεία υπόθεση δηλαδή.

Σε ρυθμό υλοποίησης του νέου προϋπολογισμού μπήκε ήδη η διοίκηση του δήμου Καισαριανής, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο διάδοχος του Αθ. Μπαρτζώκα, ο κ. Τζόκας, ασχολείται με τα οικονομικά της πόλης και, επειδή θα διεκδικήσει την ψήφο των δημοτών, θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για τον δήμο. Καλό θα είναι, πάντως, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα κονδύλια για την καθαριότητα, ένα πρόβλημα για το οποίο άλλαξε και η δημοτική αρχή στις προηγούμενες εκλογές.

Το γνωστό ρητό «τα παράπονα στον δήμαρχο» κάνει πράξη ο δήμαρχος Λυκόβρυσης το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός προχώρησε στη δημιουργία γραφείου παραπόνων. Η νέα υπηρεσία μπορεί να εξυπηρετήσει και τηλεφωνικά, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και οι γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες. Η καταγραφή των προβλημάτων γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ ο δημότης ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία της υπόθεσής του. Πρωτοβουλίες όπως αυτή αποδεικνύουν περίτρανα γιατί οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δυναμικά ξεκινάει η τρέχουσα περίοδος για τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Εκάλης. Με πρωτοστάτη τον πρόεδρό του, Μένη Αλεξόπουλο, που είναι και αντιπρόεδρος της κοινότητας, προγραμματίζονται ποικίλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται ημερήσιες εκδρομές αλλά και μια ενδιαφέρουσα διάλεξη του αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου. Ο σύλλογος παράλληλα συμμετέχει σε κάθε συνεχή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

Από τους πρώτους δήμους της Αττικής που έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης είναι ο δήμος Πετρούπολης. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήδη υλοποιείται συνεργασία δήμου και ΕΕΑΑ για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της επαναχρησι – μοποίησης των υλικών. Σε πενήντα σχολεία και δημόσιους χώρους τοποθετούνται ειδικοί κάδοι για τη συλλογή μπαταριών. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει σε όλα τα σχολεία ενημέρωση των μαθητών, αφού, όπως τονίζει ο δήμαρχος Στέφανος Βλάχος, «αυτοί είναι οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης».

Εντελώς ξαφνικά έφυγε από κοντά μας ένας από τους παλιότερους και πρωτοπόρους μαχητές της τοπικής δημοσιογραφίας, ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Δημοτικά Νέα» στην Ηλιούπολη. Ο Γιώργος Φύτρος γεννήθηκε πριν από 68 χρόνια στη Σαντορίνη. Πολύ νωρίς, σε ηλικία 4 χρόνων, έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του. Μεγάλωσε στο Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο. Επαγγελματικά σταδιοδρόμησε στην ΕΥΔΑΠ, όπου ήταν περιφερειάρχης, έως ότου συνταξιοδοτήθηκε. Δραστήριος και με έντονη ανάγκη για προσφορά στον άνθρωπο, ήταν δημοτικός σύμβουλος στην Ηλιούπολη από το 1974 και εκλεγόταν πάντα πρώτος από όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς, με ρεκόρ ψήφων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Τον δρόμο για τη Βουλή πήρε ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ζητήματα που προωθεί το νέο σχέδιο είναι η εκλογή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή, στην περίπτωση που λάβουν πάνω από 42%, η καθιέρωση για πρώτη φορά του θεσμού του τοπικού δημοψηφίσματος και η εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων. Σε ένα από τα τελευταία άρθρα του κώδικα καθορίζεται και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή μετά τη δεκάτη του μηνός Οκτωβρίου. Με βάση το νέο σχέδιο όσοι έχουν διατελέσει δήμαρχοι τουλάχιστον για δύο δημοτικές περιόδους και μία ως πρόεδροι κοινότητας θα εκλέγονται αριστίνδην στο δημοτικό συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις σε εθελοντικό επίπεδο, ο νέος κώδικας δίνει οικονομικό μπόνους στους ΟΤΑ που θα συμπτυχθούν, και ενθαρρύνει τις διαδημοτικές συνεργασίες με την καθιέρωση της υποχρέωσης εναρμόνισης της πολιτικής των δήμων με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο. Σχετικά με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου επιχειρείται η αναβάθμισή του με στόχο να αποκτήσει ισχυρότερο πολιτικό, προγραμματικό και ελεγκτικό ρόλο. Επιπλέον, για μια σειρά από σημαντικά θέματα καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος, το οποίο είναι δυνατό να διεξαχθεί με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου ή με την κατάθεση αιτήματος των δημοτών. Οι κάτοικοι των δήμων αποκτούν με το νέο σχέδιο δικαίωμα υποβολής αναφορών και ερωτήσεων προς τα όργανα του δήμου.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Γιώργος Μαστοράκος, επιβεβαίωσε τις φήμες που ακούγονταν τον τελευταίο καιρό, ότι δηλαδή και δεν θα διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ο κ. Μαστοράκος κατέδειξε τον κ. Μπάμπαλο ως τον πιο ικανό για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, γεγονός όμως που προκάλεσε ποικιλία αντιδράσεων.

Στη Νέα Ιωνία δύο πρώην δήμαρχοι, ο Ηρακλής Γκότσης και ο Πέτρος Μπουρδούκος, αποφάσισαν να συνεργαστούν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές και να κατεβάσουν κοινό ψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Γιάννης Χαραλάμπους ενοχλήθηκε από τη συγκεκριμένη κίνηση, αφού, ως διαφαίνεται, το ΠΑΣΟΚ θα είναι πλέον διασπασμένο.

Σε άμεση προτεραιότητα έχει αναγάγει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ που διασχίζουν την πόλη του Αιγάλεω, θεωρώντας -και σωστά- πως αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου από άποψη υγείας. Αποτελεί κοινή γνώση άλλωστε το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα της θητείας του με επανειλημμένες και πιεστικές ενέργειες έχει θέσει το ζήτημα προς πάσα αρμόδια αρχή, αποδεικνύοντας και εν προκειμένω πως μπροστά στο συμφέρον της πόλης δεν λογαριάζει ούτε κόμματα, ούτε φιλίες, ούτε και πολιτικές ισορροπίες. Οι πυλώνες τοποθετήθηκαν στην περιοχή το 1965 και με τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνουν μόλις για 5-10 χρόνια. Διασχίζουν την Αγία Βαρβάρα και το Αιγάλεω, τοποθετημένοι ακόμη και μέσα στις αυλές των σπιτιών και κατευθύνονται στο Ρουφ. Μιλάμε, με άλλα λόγια, για μια συνεχιζόμενη κοροϊδία και εγκατάλειψη από την πλευρά της πολιτείας των συνοικιών των δύο δήμων. Και παράλληλα για διαρκές έγκλημα, καθώς οι πυλώνες μεταφέρουν ρεύμα 150 κιλοβατώρων (!), με προφανείς τις συνέπειες που επιφέρουν στην υγεία των κατοίκων με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν. Έγκλημα επίσης αισθητικό και περιουσιακό. Όπως ορθά αναφέρει ο δήμαρχος Αιγάλεω σε όλες τις επιστολές του προς τους αρμοδίους, με αυτόν τον τρόπο τελικά οι ιδιοκτήτες των επιβαρημένων ακινήτων αδυνατούν να τα αξιοποιήσουν καθ’ ύψος.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Ασπροπύργου και ο Σύλλογος Μηχανικών με τις τελευταίες παρεμβάσεις τους στο υπουργείο Πολιτισμού κατήγγειλαν τις πρόσφατες επεμβάσεις σε δύο μνημεία της πόλης του Ασπροπύργου, όπου επιχειρείται η τσιμεντοποίησή τους. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει καταγγελίες που έχουν σκοπό να σταματήσουν τις εργασίες μέχρι να αποφανθεί το υπουργείο Πολιτισμού αν αυτά τα κτίρια είναι διατηρητέα ή όχι.

Να εκχωρηθεί και πάλι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της Αττικής η αρμοδιότητα για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, που τους έχει αφαιρεθεί με τον Ν. 2576/98, ζητάει με επιστολή που απέστειλε προς την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Πέτρος Φιλίππου. Όπως αναφέρει ο κ. Φιλίππου, οι δήμοι και οι κοινότητες, και ιδιαίτερα της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τις πλημμύρες και δεν μπορούν να κατασκευάσουν, λόγω του προαναφερόμενου νόμου, κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ενώ η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις τεράστιες ανάγκες των δήμων. Επιπλέον, αυτή την περίοδο έχει προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Αττικής το μέτρο για την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, και όσοι δήμοι είχαν έτοιμες μελέτες και έχουν υποβάλει προτάσεις στο ΠΕΠ της Περιφέρειας δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, λόγω της ισχύος του παραπάνω νόμου, με αποτέλεσμα και ευρωπαϊκοί πόροι να χαθούν και αντιπλημμυρικά έργα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ένα πολύ χρήσιμο βιβλιαράκι εξέδωσε το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας με οδηγίες πρώτων βοηθειών. Με αποκλειστική χορηγία του ΟΑΕΔ, το βιβλίο αυτό θα μοιραστεί σε όλους τους δήμους της Αττικής. Εκατό χιλιάδες αντίτυπα θα βρεθούν στα χέρια των μαθητών διαμέσου αυτής της πολύ καλής προσπάθειας. Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος του δικτύου, γιατρός Γιώργος Πατούλης, αλλά και όλο το ΔΣ, στα δύο χρόνια λειτουργίας αυτού του δικτύου, έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογες και χρήσιμες πρωτοβουλίες γύρω από την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη που εφαρμόζεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν ξέρω εάν ο τοπάρχης Δημήτρης Τζίτζιφας καταφέρει να «καθαρίσει» τις εκλογές στη Μεταμόρφωση από την πρώτη Κυριακή, αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι η νίκη του συνδυασμού του θα είναι πανηγυρική. Μακριά από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες κατάφερε να αποδείξει σε κάθε δημοτικό συμβούλιο ότι τα μεγάλα προβλήματα της πόλης χρειάζονται συμπόρευση αγώνα. Δεν διστάζει να συγκρουστεί με κομματικούς φίλους του προκειμένου να τηρήσει το προεκλογικό πρόγραμμα. Άλλωστε, βάσει αυτού εξελέγη πρώτος πολίτης στον δήμο του. Όσες φορές έχω βρεθεί σε δημοτικό συμβούλιο κουράζομαι από την πλήρη εφαρμογή του όρου «δημοκρατία». Κουβέντα στην κουβέντα, ξανά και ξανά. Πλήρης ανάλυση για κάθε ζήτημα που αφορά την πρόοδο του δήμου. Δεν διαφωνώ. Έτσι πρέπει να γίνεται. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλες οι συζητήσεις γίνονται μέσα σε περιβάλλον πολιτικού πολιτισμού που ειλικρινά θα ζήλευαν πολλά δημοτικά συμβούλια. Δημητρό, χαρά στο κουράγιο σου. Σε έχασε η δικηγορία και σε κέρδισε η αυτοδιοίκηση.

Υπό πλήρη διάλυση κινείται η παράταξη που διοικεί τους Αγίους Αναργύρους. Η αμφισβήτηση πλέον του νυν δημάρχου Κώστα Τρίγκα είναι ορατή όσο ποτέ. Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας περιφέρουν επιστολή σε όλη την πόλη, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές με κύριο αίτημα τη μη κάθοδο του εν ενεργεία τοπάρχη. Το ενδεχόμενο της εκλογικής συντριβής φοβίζει ιδιαίτερα τα «γαλάζια» τοπικά στελέχη που προσπαθούν να πείσουν τον Τρίγκα να μην… πάρει την παράταξη στον λαιμό του. Ως αντιπρόταση προτείνονται ένα δυο ονόματα εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων που, όπως ακούγεται, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια… αξιοπρεπή ήττα. Η φθορά της δημοτικής αρχής είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Το στοίχημα πλέον για τη Νέα Δημοκρατία στους Αγίους Αναργύρους είναι… συντριβή ή ήττα.

Τελικά, τα λεφτά δεν κρύβονται. Ρέει το χρυσάφι από τα ταμεία του δήμου Αργυρούπολης. Είκοσι τέσσερις σελίδες πληρωμένο ένθετο αφιέρωμα έβαλε ο δημαρχάρας Τσαρπαλής στην εφημερίδα «Έθνος». Ό,τι είχε το διαφήμισε. Μέχρι και μια φωτογραφία με δύο ταλαίπωρους δημοτικούς αστυνομικούς με λυμένα κορδόνια έβαλε. Πλήρωνε, δημότη. Αναρωτιέμαι εάν θα βρεθεί κανένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης να ρωτήσει πόσο στοίχισε αυτή η περίλαμπρη προσωπική προβολή του φιλόδοξου δημάρχου. Η πλάκα είναι ότι στη συνέντευξη που δίνει στο ίδιο ένθετο λέει ότι στενοχωριέται για τους συνταξιούχους που ταλαιπωρούνται, επειδή στην πόλη δεν υπάρχει ΙΚΑ. Κουβέντα όμως για το κυκλοφοριακό χάος εξαιτίας των πρόχειρων σχεδιασμών που έχει κάνει. Κουβέντα για το τεράστιο σούπερ μάρκετ στην «καρδιά» της πόλης που θα μετατρέψει τη ζωή των κατοίκων σε επί Γης κόλαση. Να μου το θυμηθείτε. Θα είναι Κυριακή και νύχτα, όταν ο αγαπητός Γιάννης θα αναπολεί τις μέρες εξουσίας και αλαζονείας.

Ιδιαίτερα προβληματισμένη είναι η Ρηγίλλης για τον δήμο Παπάγου. Η δημιουργία ήδη τριών συνδυασμών από το «γαλάζιο στρατόπεδο» (Χρήστου, Ξύδη, Γκουβάκη) έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους επιτελείς του νεοκλασικού. Η τελική σκέψη που φαίνεται ότι θα επικρατήσει είναι να μη δοθεί χρίσμα σε κανέναν, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σοβαρή αντιπαράθεση εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ο ίδιος προβληματισμός επικρατεί και για το Ψυχικό, αφού ο νυν τοπάρχης Πασσάς έχει χάσει κάθε τοπικό κομματικό έρεισμα.

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αχαρνών ο Τάκης Παπανίκας και η «Δημοτική Συνεργασία 2002» οργανώνουν συγκέντρωση-συζήτηση με θέμα «Απολογισμός της τετραετίας 2002-2006 – Η πρόκληση των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου».

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Προσοχή στις σακούλες με τα σκουπίδια. Έχει φοβηθεί το μάτι μου αυτές τις ημέρες. Θα αρχίσω να μαζεύω και εγώ ό,τι πετάνε έξω από τα τοπαρχεία. Λέτε να βρω καμιά επιστολή κανενός δημάρχου προς τον Εισαγγελέα, που να καταγγέλλει τον πρόεδρο του δημοτικού του συμβουλίου ως εκβιαστή νυχτερινών μαγαζιών;


Σχολιάστε εδώ