Τρία ραντεβού τη μέρα
Οι άνθρωποι του Καραμανλή εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τη διαχείριση της υπόθεσης από τον νέο γραμματέα, στον οποίο δεν δίσταζαν να καταλογίσουν:
• Τη διαρροή της πρόθεσης να γίνει η περιοδεία στους δύο νομούς που τελικά αποκλείστηκαν και την αποστολή φαξ στους βουλευτές και τις κομματικές οργανώσεις των δύο περιοχών για να υποβάλουν προτάσεις για το πρόγραμμα της επίσκεψης. (Αυτά τα φαξ διέρρευσαν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, που αγωνιζόταν να πείσει πως ουδέποτε σκέφτηκαν να γίνει η περιοδεία στους δύο αυτούς δύσκολους νομούς.)
• Τις ατέλειες του προγράμματος της επίσκεψής του στο Κιλκίς, όπου τον πήγαν και τον έφεραν μέσα σε δύο μόνον ώρες, μην προβλέποντας ούτε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, ενώ δεν επέτρεψαν ούτε στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό της βάρδιας, που ήταν παρατεταγμένοι με τις άσπρες μπλούζες τους στο νοσοκομείο, να έχουν μια χειραψία μαζί του.
• Το γεγονός, ότι η επίσκεψη στους δύο νομούς ακυρώθηκε, αλλά δεν προγραμματίστηκε τίποτε άλλο για να γεμίσει ο χρόνος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, τον άφησαν να κάθεται στο σπίτι του (στην Αντωνίου Μητούδη στην Ανάληψη) για ώρες, να κάνει βόλτα τα δίδυμα και να ξεχαστεί στο σπίτι του κουμπάρου του, Αριστοτέλη Θωμόπουλου (πήγε το βράδυ για φαγητό), αφού όλα κι όλα είχε δύο ραντεβού και μία συνάντηση με τους υπουργούς Πολιτισμού της Ευρώπης το διήμερο. (Τους κουβάλησαν τους ανθρώπους από την Πάτρα μόνο και μόνο για να τους βγάλει λόγο.)
Αυτό «δεν ήταν επίσημη επίσκεψη αλλά εκδρομή», έλεγαν και ξανάλεγαν με νόημα τα τοπικά στελέχη που είχαν ζητήσει -δίχως να εισακουστούν- να κάνει συγκεκριμένα πράγματα ο πρωθυπουργός στην πόλη.
Βεβαίως οι άνθρωποι του Οργανωτικού αντέκρουαν τις επικρίσεις ισχυριζόμενοι πως και στην Αθήνα όταν βρίσκεται, είναι παρόμοιο το πρόγραμμά του (τρία ραντεβού τη μέρα) και πως αυτός ζήτησε να μην καλυφθούν τα κενά του για να έχει ελεύθερο χρόνο. (Εδώ, όμως, τον συνόδευαν και δημοσιογράφοι των Αθηνών-απεσταλμένοι των μέσων τους που τρελάθηκαν από τη χαλαρότητα του προγράμματος.)
Το «καρφί» του δημάρχου
Αφορμή για πρόσθετες επικρίσεις στους υπευθύνους έδωσε και ο δήμαρχος του Κιλκίς, Δημήτρης Τερζίδης, που… δεν κατάπιε την απρέπεια να τον αγνοήσουν και καυτηρίασε την άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον πρώτο πολίτη της πόλης που επισκέφθηκε.
Ο δήμαρχος υπενθύμισε, μιλώντας στα κανάλια, πως όταν είχε επισκεφθεί την πόλη του ο Καραμανλής ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πάει στο δημαρχείο, όπου είχε καθίσει για ώρα και άκουγε προβλήματα, αιτήματα και στόχους της τοπικής κοινωνίας. Τώρα το απέφυγε, «αν και είχε περισσότερους λόγους να μας ακούσει», σχολίασε δηκτικά ο «πράσινος» δήμαρχος.
Η εκδρομή στη Θεσσαλονίκη
Επί της ουσίας, «στο περιθώριο της εκδρομής του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο και τον νομάρχη της πόλης, κυρίους Παπαγεωργόπουλο και Ψωμιάδη», θα έπρεπε να αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν. Κι όμως, τα δύο τοπικά κανάλια συναγωνίζονταν ποιο θα παρουσιάσει τον Κώστα Καραμανλή πιο… εξαντλημένο από τις συναντήσεις του.
Και δώσ’ του αναφορές στην πεντάλεπτη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, όπου απλώς έδειξε τη συναίνεσή του στις διαβεβαιώσεις που τους είχαν δώσει οι Τσιτουρίδης και Καλαντζής για μη κλείσιμο του εργοστασίου.
Ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Μιχαηλίδης ζήτησε προσωπικά από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει να κλείσει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, έπειτα και από την πρόταση που κατέθεσε η πλευρά των εργαζομένων, με την οποία, όπως είπε, εξασφαλίζεται βιώσιμη και κερδοφόρα επαναλειτουργία του εργοστασίου.
«Ο πρωθυπουργός μάς εγγυήθηκε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει η πρόταση, η οποία εγγυάται τη βιωσιμότητα του εργοστασίου», δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης αμέσως μετά τη συνάντηση.
Επισήμανε ακόμη ότι έμεινε πολύ ικανοποιημένος από αυτά που άκουσε από τον πρωθυπουργό και τον ευχαρίστησε δημοσίως, γιατί διέθεσε χρόνο για να δει τους εργαζόμενους.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, και Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ άρπαξε την ευκαιρία και έθεσε το γενικότερο πρόβλημα της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά το θέμα του εργοστασίου λιπασμάτων, επισήμανε ότι δεν είναι ένα εργοστάσιο για το οποίο ζητάν δάνειο. Είναι ένα εργοστάσιο βιώσιμο, που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.
Πρόσθεσε ακόμα ότι σε περίπτωση που κλείσει αυτό το βιώσιμο εργοστάσιο, αυτό θα είναι «ταφόπλακα» για τη Θεσσαλονίκη.
Το εύκολο ραντεβού
Το εύκολο ραντεβού του πρωθυπουργού ήταν αυτό με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Ούτε γκρίνιες ούτε αιτήματα ούτε υπονοούμενα ούτε δυσεπίλυτα προβλήματα.
Έτσι, ο Καραμανλής τού έκανε τη χάρη να επισκεφθεί τον χώρο όπου κατασκευάζεται το νέο δημαρχιακό μέγαρο (επί ΠΑΣΟΚ δόθηκε ο χώρος, έγιναν οι μελέτες και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση) και να φωτογραφηθεί μαζί του (πάω στοίχημα πως αυτή η φωτογραφία θα κοσμεί τα προεκλογικά φυλλάδια του Βασίλη).
Το ζόρικο ραντεβού
Τον νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη ο Καραμανλής δεν τον επισκέφθηκε στη νομαρχία, αλλά τον κάλεσε στο παλατάκι (μην του δώσει και… πολύ αέρα και ζητάει κι άλλα).
Ο πρωθυπουργός έμαθα πως ήταν ιδιαίτερα χαλαρός -ο γνωστός Καραμανλής από τα παλιά, εκμυστηρεύτηκε σε ανθρώπους του ο Γιώτης- μην επιτρέποντας να επεκταθεί η κουβέντα σε θέματα εκτός ατζέντας (ούτε τη γνώμη του για την πολιτική ζήτησε ούτε για τον Καρατζαφέρη τού ανέφερε κουβέντα ούτε κουτσομπολιά και γενικότερη ενημέρωση δεν θέλησε να έχει).
Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός αυτό που ήθελε ήταν να «κλείσει το στόμα του Πόντιου», που μήνες τώρα έλεγε πως το Μαξίμου τον αγνοεί και κωφεύει στα αιτήματα της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός παρείχε εγγυήσεις, πως το αίτημα για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, αν και επικαλέστηκε οικονομική δυσπραγία. Είπε επίσης πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τα άλλα θέματα που του τέθηκαν (επαρχιακό δίκτυο, μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλα τα χωριά, έργα υποδομής στην επαρχία κ.λπ.).
Πάντως, το «κόλπο γκρόσο» του Παναγιώτη, να αποδεχθεί δηλαδή ο πρωθυπουργός το αίτημά του να του ορίσει κάποιον από το Μαξίμου υπεύθυνο για να προωθεί τα θέματα του νομού σε όλα τα υπουργεία, δεν έγινε αποδεκτό. «Τις απαντήσεις θα τις παίρνεις μέσω του Γιώργου (σ.σ. του Καλαντζή)» του είπε, δείχνοντας στον Γιώτη πως «ο χρόνος του τελείωσε».
Ο Καραμανλής δεν έκανε καμιά δήλωση για τη συνάντησή του με τον Ψωμιάδη ούτε φυσικά και γι’ αυτήν με τον δήμαρχο. Κι ενώ ο Παπαγεωργόπουλος, κρατώντας το… σαβουάρ βιβρ, δεν είπε τίποτα και αυτός, ο Ψωμιάδης βγήκε ως διεκδικητής από το παλατάκι και μίλησε στους δημοσιογράφους εμφανιζόμενος ως «νικητής στη μάχη αλλά όχι και στον πόλεμο», χωρίς ωστόσο να ξεχάσει να τονίσει πως αυτός «λατρεύει τον Καραμανλή».
Συγκεκριμένα, είπε ότι βρήκε από τον πρωθυπουργό μεγαλύτερη ανταπόκριση από αυτήν που περίμενε, και πως οι διεκδικήσεις του εισακούστηκαν.
«Η κραυγή αγωνίας και οι διεκδικήσεις μου για τη Θεσσαλονίκη βρήκαν ανταπόκριση στο πρόσωπο του κυρίου πρωθυπουργού. Βλέπετε ότι δεν παίζω κρυφτό. Δεν χρησιμοποιήσαμε κανένα μοντέλο, ούτε σουηδικό ούτε ιρλανδικό. Χρησιμοποίησα μοντέλο διεκδίκησης, μοντέλο Ψωμιάδη. Δικαιωθήκαμε, όμως ο αγώνας συνεχίζεται και οι διεκδικήσεις θα συνεχιστούν» δήλωσε ο Ψωμιάδης.
Όσον αφορά το αίτημά του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της σχολικής στέγης, ο νομάρχης είπε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε όλο το βάρος και πρόσθεσε πως «ο λόγος του πρωθυπουργού δεν μετριέται με ευρώ».
Σε ερώτηση, αν είναι δυσαρεστημένος, με κυβερνητικά στελέχη ο νομάρχης απάντησε: «Με κανένα στέλεχος δεν είμαι χολωμένος. Όμως το να διεκδικώ δεν είναι κακό. Αν η φωνή του νομάρχη δεν έχει γίνει αντιληπτή ακόμη από κάποιους υπουργούς, πιστεύω ότι έπειτα από αυτή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα περάσει το μήνυμα σε ορισμένους».
Ερωτηθείς αν τον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία εν όψει των νομαρχιακών εκλογών, απάντησε «με στηρίζει ο λαός». Το κόμμα έρχεται να στηρίξει τον υποψήφιο νομάρχη.
Στη συνάντηση ήταν παρών ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, ενώ λίγο πριν από το τέλος παρευ-ρέθη και ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, δίνοντας την ευκαιρία στον Ψωμιάδη να υποβάλει και ένα αίτημα της στιγμής για χρηματοδότηση πολιτιστικών εκδηλώσεων της νομαρχίας.