Τι γίνεται με τους δημοσιογράφους του Δημοσίου;

Διαθέσεις αποσιώπησης των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο. Όχι όμως από την κυβέρνηση, αλλά από τους ίδιους τους δημοσιογράφους! Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ δεν φέρεται διατεθειμένη να ζητήσει, όπως ορίζει ο νόμος, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το αρμόδιο υπουργείο Επικρατείας.

Ο Δ. Τρίμης φέρεται να έθεσε το θέμα, όμως διαφαίνεται αρνητική διάθεση από δύο άλλες παρατάξεις, οι οποίες είναι σε θέση να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Αν υπάρξει επιμονή στο ζήτημα, δημιουργείται ηθικό θέμα για την ΕΣΗΕΑ, η οποία προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις προηγούμενες χρονιές, με τα ονόματα των δημοσιογράφων που συνεργάστηκαν με το Δημόσιο κυρίως κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα δεν φαίνεται να έχει την ίδια διάθεση, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι ιδρύουν πλέον οι ίδιοι εταιρείες που συνεργάζονται με το Δημόσιο, ενώ στην επικαιρότητα είναι και το θέμα της Premium με τη συμμετοχή των Μυτιληναίου, Π. Ψυχάρη και Γ. Νικολόπουλου, με το υπόμνημα που κατέθεσε ο Γ. Παλαιοκρασσάς.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και την Τρίτη 2 Μαΐου στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευσή της (11 π.μ.). Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται:

• Συζήτηση και απόφαση για τον οικονομικό απολογισμό χρήσης 2005 και για τον προϋπολογισμό 2006.

• Παροχή εξουσιοδότησης στο ΔΣ για καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την ΕΙΗΕΑ, την ΕΙΙΡΑ, την ΕΙΤΗΣΕΕ, την ΕΡΤ ΑΕ και το ΑΠΕ ΑΕ και σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ιδιωτικών συμφωνιών με οποιονδήποτε εργοδότη.

• Κήρυξη απεργίας και στάσεων εργασίας στην ΕΙΗΕΑ, την ΕΙΙΡΑ, την ΕΙΤΗΣΕΕ και ξεχωριστά σε κάθε μέλος αυτών, την ΕΡΤ ΑΕ, το ΑΠΕ ΑΕ και σε οποιονδήποτε άλλον εργοδότη και για οποιοδήποτε ζήτημα και παροχή εξουσιοδότησης στο ΔΣ για την υλοποίηση της απόφασης αυτής κατά τον χρόνο που αυτό κρίνει σκόπιμο ή οι ιδιαίτερες περιστάσεις επιβάλλουν (αναλυτικά στο www.esiea.gr).

Στο μεταξύ, δεν φαίνεται φως στις διαπραγματεύσεις της ΕΣΗΕΑ με την ΕΙΤΗΣΕΕ. Οι ιδιοκτήτες δίνουν αύξηση 4% συν 2%, 6% δηλαδή, αλλά σε δύο δόσεις, ενώ αρνούνται κάθε συζήτηση για το ωράριο, ζήτημα που θέτουν με μεγάλη πίεση οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι. Θολό παραμένει και το τοπίο στην κρατική τηλεόραση, όπου οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει και τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.

Τέλος, ετήσιες υποτροφίες για σπουδές σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού σε πέντε επαγγελματίες δημοσιογράφους προσφέρει το διοικητικό συμβούλιο του Κληροδοτήματος Γερασίμου Λύχνου. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 6 Ιουλίου 2006 στην έδρα της ΕΣΗΕΑ, όπως επίσης και ο διαγωνισμός του Κληροδοτήματος Αικατερίνης Βιδάλη για την ανάδειξη δύο υποτρόφων φοιτητών (περισσότερα στο www.esiea.gr).


Σχολιάστε εδώ