Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Μάλιστα, υπήρξαν και κάποιες ΑΧΕ, που δεν δίστασαν να επαναλάβουν τις προβλέψεις τους για κλείσιμο του χρόνου στα επίπεδα των 4.500 μονάδων.

Εκείνο που, άλλοι ηθελημένα κι άλλοι παρασυρμένοι από την υπεραισιοδοξία που τους προκαλεί η ικανοποιητική πορεία της αγοράς, δεν υπολογίζουν στις όποιες εκτιμήσεις τους και στα επενδυτικά τους σχέδια είναι το γεγονός πως οι ίδιοι αναλυτές που δίνουν στόχους για 4.300 ή 4.500 στο τέλος του χρόνου εφιστούν την προσοχή μας για τα αυξημένα ρίσκα που ενέχει η τοποθέτηση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για μια σειρά τίτλων και δη αυτών που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «πρωταγωνιστές» της αγοράς.

Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και τα στατιστικά δεδομένα. Όπως αυτά που δείχνουν την αθρόα εισροή ξένων κεφαλαίων στο ΧΑΑ (μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι τοποθετήσεις των ξένων θεσμικών ανήλθαν στα 2,2 δισ. ευρώ). Ή τα στοιχεία που συνηγορούν στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας πολλών εισηγμένων. Και τέλος τα στοιχεία που έδειξαν πως στην αγορά κυκλοφορεί αρκετή ρευστότητα (δείτε μόνο την κάλυψη των placements σε ΟΠΑΠ, Cosmote και πέντε έξι ακόμα χαρτιά, όχι απαραίτητα από τα λεγόμενα «πρώτης γραμμής»).

Επίσης, δείτε και τη συμπεριφορά των εμπλεκομένων με την Αγορά Παραγώγων. Γιατί μπορεί μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι παίκτες στο ΧΠΑ να έχουν περιορίσει τις κινήσεις της, αλλά μετά τη λήξη των συμβολαίων Απριλίου ουδείς μπορεί να προδικάσει το κατά πόσον τα blue chips θα κρατήσουν τα τρέχοντα επίπεδά τους, και δεν θα δούμε μεγαλύτερες διακυμάνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο μέσος επενδυτής καλείται να αποφασίσει τη στρατηγική του για τις επόμενες εβδομάδες. Γνωστοί χρηματιστές ακόμα και σε συνεντεύξεις τους προειδοποιούν για το… προφανές: για το ότι δηλαδή ακόμα και τώρα η αγορά χρειάζεται -ιδιαίτερα εκ μέρους των επενδυτών που διατηρούν θέσεις σε χαρτιά με σχετικά έντονη διακύμανση- ακαριαίες αντιδράσεις, συνεπώς χρόνο, πληροφόρηση και πρόσβαση, άμεση πρόσβαση στα τεκταινόμενα. Άρα, αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στο ΧΑ, τουλάχιστον επιλέξτε τίτλους με τους οποίους θα αισθάνεστε ασφαλείς! Μάλλον όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ