«Σκοτώνονται» στο παρασκήνιο για τη θυγατρική της ΕΡΤ…

Είναι αποκαλυπτικό και ήδη έχει επισημανθεί στους αρμοδίους πως η Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση θα ενσωματωθεί στη νέα εταιρεία της ΕΡΤ ΑΕ, τη New Media. Η αναφορά γίνεται επισήμως με τη δημοσίευση του ισολογισμού της άλλης θυγατρικής εταιρείας της κρατικής τηλεόρασης, της Νέας Συνδρομητικής Τηλεόρασης.

Όπως επιβεβαιώνουν οι ορκωτοί λογιστές στην έκθεσή τους στον ισολογισμό, η εταιρεία θα περάσει στη νέα θυγατρική με «παράλληλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της». Σημειώνεται μάλιστα πως αυτό είναι απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, δηλαδή του κράτους, στις 30 Ιουνίου 2005.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση των ορκωτών λογιστών, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση ανέρχεται σε 880.500 ευρώ και τα κέρδη της περιόδου 2005 σε 8.258 ευρώ. Τον ισολογισμό υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Υφαντής. Θυμίζουμε ότι η Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση ιδρύθηκε επί Δημήτρη Ρέππα με το πλεονέκτημα να δημιουργήσει συνδρομητική τηλεόραση, χωρίς άδεια, την εποχή που είχαν ξεκινήσει οι επαφές με ΟΤΕ και Alpha και τώρα θα διαλυθεί για να λειτουργήσει μια νέα της επίγειας ψηφιακής.

Υπενθυμίζουμε ότι το «Π» αποκάλυψε πως σε πρόσφατη συνεδρίασή του το ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ αποφάσισε την απόσχιση του κλάδου των νέων τεχνολογιών (επίγεια ψηφιακή, new media, Ίντερνετ) από τη μητρική εταιρεία. Η αποκάλυψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός του Ραδιομεγάρου, καθώς η συνδικαλιστική ΠΟΣΠΕΡΤ έθεσε βέτο, διότι η διοίκηση θέλει να προωθήσει εκ νέου τη λειτουργία της θυγατρικής χωρίς τις δεσμεύσεις της μητρικής εταιρείας, να περάσει προσωπικό από την ΕΡΤ στη νέα εταιρεία, να ορίσει ΔΣ στο οποίο θα μετέχουν και εκπρόσωποι εργαζομένων κ.λπ.

Το θέμα έμεινε στα παρασκήνια των συζητήσεων μεταξύ διοίκησης και στελεχών της ΠΑΣΚΕ. Το πρόβλημα όμως αυτή τη φορά είναι ότι η ΠΑΣΚΕ έχει οριακή πλειοψηφία μέσα στο ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ και αν υπάρξει έστω και μία αποχώρηση, π.χ. από τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ, τότε χάνει την πλειοψηφία. Οι εσωτερικές αυτές ισορροπίες έχουν οδηγήσει στο να μην ανακοινώνεται επισήμως η λειτουργία της θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ ΑΕ και να μην ορίζεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Όλα όμως πρέπει να αποφασισθούν σύντομα, καθώς πλησιάζει ο χρόνος των επίσημων εγκαινίων της επίγειας ψηφιακής. Η διοίκηση μάλιστα θέλει να ανέβει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για να κόψει την κορδέλα των τριών ψηφιακών καναλιών. Με δεδομένο ότι το Σπορ+, το τρίτο κανάλι της επίγειας ψηφιακής, προβλέπεται να βγει στον αέρα στις 25 Μαΐου, λογικά μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει και διοίκηση.

Εξάλλου, με τον νέο προϋπολογισμό της ΕΡΤ από την 1η Ιουλίου θα πρέπει να προβλέπεται ειδικός προϋπολογισμός για την επίγεια ψηφιακή. Το παρασκήνιο είναι έντονο και ακόμη περισσότερα τα ερωτηματικά, δεδομένου ότι η διοίκηση της ΕΡΤ αρνείται ακόμη να δώσει οικονομικά στοιχεία απολογισμού για τα έως τώρα πεπραγμένα της. Εκτός αν αναμένει και νέα επιχορήγηση με μερικά εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει τις «μαύρες τρύπες».

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι καταγγελίες των παραγωγών, σκηνοθετών και δημιουργών για τις αναθέσεις για την ψηφιακή τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει προκήρυξη για την ανάθεση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε για τα ήδη μεταδιδόμενα προγράμματα στο πρώτο ψηφιακό κανάλι, το Πρίσμα+. Αντιθέτως, οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι γίνονται απευθείας αναθέσεις, απειλούν με επίσημες καταγγελίες στη Βουλή και στον Τύπο, ενώ αφήνουν να εννοηθεί πως υπάρχει και εταιρεία που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό.


Σχολιάστε εδώ