Ποιους ανησυχεί η επιστροφή Σαμαρά;
Έγκυροι πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν με ξεχωριστό ενδιαφέρον ότι το όνομα του Αντώνη Σαμαρά «διακινείται» με ιδιαίτερη ένταση και έμφαση το τελευταίο διάστημα, παρότι ο πρωθυπουργός δεν τον τοποθέτησε στην κυβέρνηση στον ανασχηματισμό του Φλεβάρη, αν και κάτι τέτοιο θεωρείτο πολύ πιθανό.
Ωστόσο, η αναγγελία της υποψηφιότητάς του στη Μεσσηνία στις επόμενες εθνικές εκλογές έχει τροφοδοτήσει σεναριολογία και σχόλια, αρνητικά σχόλια από διαπλεκόμενα συγκροτήματα και ουδέτερα έως και φιλικά από ΜΜΕ προσκείμενα στον Κώστα Καραμανλή. Κάτι που ασφαλώς κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Ότι δηλαδή τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων» «χτυπάνε» τον Σαμαρά και αντίθετα τα «καραμανλικά» τον αβαντάρουν.
Όπως έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο μεσσήνιος πολιτικός έσπευσε να αναγγείλει την υποψηφιότητά του για τις επόμενες εκλογές λίγο μετά τον ανασχηματισμό, σε συμφωνία με τον Κ. Καραμανλή, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.
Σαμαράς στο κέντρο σεναρίων…
Στην πραγματικότητα, η περί τον Αντ. Σαμαρά «κινητικότητα» έχει ως αφετηρία την εκτίμηση, παράλληλα και την πληροφόρηση, ότι με την επιστροφή του στην εσωτερική πολιτική σκηνή εκ των πραγμάτων θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Δεν θα περιοριστεί η παρουσία του σε μια απλή θέση υπουργού, αν η Ν.Δ. κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ή σε μια θέση βουλευτή, αν τις χάσει.
Στέλεχος της Ν.Δ., που συνομιλεί με τον Καραμανλή και είναι σε θέση να γνωρίζει τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς του, μας υπογράμμισε το εξής χαρακτηριστικά:
• Ο Καραμανλής επιφυλάσσει πολύ συγκεκριμένο και διακριτό ρόλο στον Αντώνη, μόλις τελειώσει η ευρωπαϊκή του «εξορία»…
Ποιος μπορεί να είναι αυτός ο ρόλος;
Επ’ αυτού δύο σενάρια συζητούνται.
Σύμφωνα με το πρώτο είναι πιθανό ο Αντ. Σαμαράς να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περίπτωση που οι επόμενες εκλογές βγάλουν για την Ελλάδα το… γερμανικό μοντέλο. Δηλαδή να μην προκύψει αυτοδυναμία κάποιου απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα και να πάνε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένου μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον «νόμο Σκανδαλίδη», είναι πιθανό να αποσυρθούν απ’ τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για τον Σαμαρά… Σημειώνεται επ’ αυτού ότι το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές όλο και περισσότερο εξετάζεται απ’ τα επιτελεία και των δύο μεγάλων κομμάτων. Και δεν θεωρείται απίθανο από ειδικούς αναλυτές…
Σύμφωνα, τώρα, με το δεύτερο σενάριο, ο Καραμανλής επιφυλάσσει για τον Αντ. Σαμαρά κεντρικό ρόλο εκεί γύρω στο 2010.
Η χρονιά αυτή, όπως έχει κατ’ επανάληψιν επισημάνει με ρεπορτάζ η εφημερίδα μας, θα είναι σημαδιακή στις πολιτικές εξελίξεις. Όπως είχαμε αποκαλύψει αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, αν ο Κ. Καραμανλής κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2007, είναι πολύ πιθανό να θελήσει να πάει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας (το 2010 ολοκληρώνεται η θητεία του Κάρολου Παπούλια). Και επειδή εκ φύσεως και χαρακτήρα ο Καραμανλής δεν είναι «εραστής» της μόνιμης παραμονής στην εξουσία και επειδή δείχνει να θέλγεται απ’ την ιδέα να είναι ο μικρότερος σε ηλικία Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ελληνική πολιτική ιστορία…
Αυτό το είχαμε επισημάνει σε αποκαλυπτικό μας ρεπορτάζ αμέσως μετά τον ανασχηματισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπογραμμίζουν όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του πρωθυπουργού, ο Καραμανλής θα θέλει να έχει προετοιμάσει τη διαδοχή του. Και βεβαίως η Ντόρα Μπακογιάννη θα διεκδικήσει να τον διαδεχτεί.
Όμως το καραμανλικό μπλοκ, που δεν θέλει ούτε να ακούσει ότι για μια ακόμα φορά το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής περνάει στο… μητσοτακέικο, ετοιμάζεται ήδη για εναλλακτική πρόταση απέναντι στην Ντόρα…
Σε μια τέτοια περίπτωση, και πλάι στους ακραιφνείς καραμανλικούς, όπως οι Δημ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης, Β. Μεϊμαράκης, υπάρχει η ανάγκη να συνυπάρχουν «λαμπερά» πρόσωπα που θα σηματοδοτούν ανανέωση. Ένα τέτοιο πρόσωπο, με δυνατότητα διεκδίκησης κεντρικού ρόλου, είναι ο Αντ. Σαμαράς.
Σε κάθε δηλαδή περίπτωση η επιστροφή του στην εσωτερική πολιτική σκηνή συνδυάζεται με ανάθεση ή διεκδίκηση κεντρικών ρόλων.
Η συσπείρωση των… ναιναίκων
Αυτά ασφαλώς και τα γνωρίζουν και οι κύκλοι της διαπλοκής. Και είναι φυσικό ότι δεν ενθουσιάζονται από μια τέτοιου επιπέδου και ποιότητας επιστροφή του Σαμαρά. Ιδιαίτερα δε οι κύκλοι εκείνοι της διαπλοκής, οι οποίοι μεθοδεύουν τη συνέχεια των πολιτικών εξελίξεων με Ντόρα και Γιώργο Παπανδρέου, τους οποίους θεωρούν ελεγχόμενους και αρεστούς στον αμερικάνικο παράγοντα!
Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι από πολύ συγκεκριμένα ΜΜΕ, ελεγχόμενα απ’ τους «νταβατζήδες», ξεκίνησε ήδη το «ροκάνισμα» Σαμαρά. Παρατηρείται μάλιστα μια σύμπλευση σε αυτό το «ροκάνισμα» των κύκλων εκείνων που είναι υπέρ του «ΝΑΙ» στο όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια και στο διχοτομικό Σχέδιο Ανάν!
Επισημαίνουμε ακόμα ότι στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» σε δύο συνεχόμενα δημοσιεύματα υπήρξαν αναφορές στο παρασκήνιο της ταραγμένης περιόδου που ο Αντ. Σαμαράς παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών και ίδρυσε την «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ».
Γράφτηκε συγκεκριμένα πως του προτάθηκε απ’ τον Αθ. Τσαλδάρη να υπάρξει ενιαία κίνηση ανατροπής του Μητσοτάκη και μεσοδιάστημα πρωθυπουργίας Έβερτ.
Κατά το ίδιο σενάριο, ο Σαμαράς αντιπρότεινε μεσοδιάστημα πρωθυπουργίας Τσαλδάρη και συνέδριο διαδοχής. Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πράγματι κάπως έτσι εξελίχθηκαν τότε τα πράγματα. Οπότε είναι τουλάχιστον περίεργο να θεωρείται ο Σαμαράς «αποστάτης» και άλλοι, που τότε επίσης πρωταγωνίστησαν στην αμφισβήτηση Μητσοτάκη, να πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα… Όπως επίσης διατείνονται όσοι συζητούν με τον Αντ. Σαμαρά, ο νυν ευρωβουλευτής είναι πλέον σοφότερος και ωριμότερος. Έχει διδαχτεί από πιθανά σφάλματα του παρελθόντος και «βαδίζει στα σίγουρα, με ηρεμία, υπομονή, πολιτική ωριμότητα».
Έτσι, και χωρίς ο ίδιος να το επιδιώκει, σιγά σιγά γίνεται σημείο αναφοράς αρκετών βουλευτών. Ο ίδιος με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι καθοδηγητής των εξελίξεων είναι ο Καραμανλής, με τον οποίο έχει οικοδομήσει άριστη σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται…