Ο (λόρδος της ΝΔ) Βύρωνας, οι αφελείς Τζέιμς Μποντ και το ξέφραγο αμπέλι της ΕΥΠ
Πολλοί ήταν εκείνοι που βιάστηκαν να πουν πως ο «αρχαιολάτρης Βύρωνας» δεν ταιριάζει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που του το ανέθεσε ο Κώστας Καραμανλής.
Ωστόσο οι πρώτοι δύο μήνες του κ. Πολύδωρα στο πολυώροφο και εν πολλοίς «αμαρτωλό» κτίριο της Κατεχάκη -και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει σημαδευτεί από τη μείζονα κρίση των υποκλοπών- αποδεικνύουν πως ο νέος υπουργός διαθέτει την πολιτική εμπειρία να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» που του έδωσαν στα χέρια.
Έχοντας μία ηγεσία στην ΕΛΑΣ από έμπιστα «γαλάζια παιδιά» -μετά τις κρίσεις που έφεραν τον στρατηγό Δημοσχάκη ως αντικαταστάτη του απελθόντα Αγγελάκου- και την αμέριστη συμπαράσταση του πρωθυπουργού, ο Βύρωνας προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί την αρνητική «κληρονομιά» που του άφησε ο προκάτοχός του.
Τις ημέρες μετά τον ανασχηματισμό το Μαξίμου άφηνε να εννοηθεί πως «το έργο του Πολύδωρα σχετικά με τις υποκλοπές δεν είναι δύσκολο γιατί, όταν χρειάζεται, θα παραπέμπει στον Βουλγαράκη και έτσι θα ξεπερνάει τους σκοπέλους».
Η αλήθεια είναι πως ο κ. Πολύδωρας δεν το έπραξε. Τουναντίον, όπου μπορούσε, προστάτευσε τον προκάτοχό του με σπάνια πολιτική μεγαλοθυμία και αλληλεγγύη.
Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα. Η κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι έκρυθμη και η «βόμβα» είναι έτοιμη… να σκάσει.
Δυστυχώς για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Κοραντής αποδεικνύεται αναποτελεσματικός στη διαχείριση της κρίσης. Αμήχανος και πολιτικά ευάλωτος ο πρώην διπλωμάτης δεν κατόρθωσε να «γεφυρώσει» τα συγκρουόμενα «στρατόπεδα» των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων στη μυστική υπηρεσία, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του πρέσβη, ε.τ. Παύλο Αποστολίδη, που είχε επιτύχει «ανακωχή» μεταξύ των φατριών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ΕΥΠ να εκπέμπει το τελευταίο χρονικό διάστημα την εικόνα μιας ανεξέλεγκτης στη δράση της και χωρίς στρατηγική υπηρεσίας, κατά τρόπο που ανάγκασε, πλέον, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να μιλά για εκ βάθρων ανανέωσή της και ένταξή της σε ένα πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Τις προηγούμενες ημέρες συνέβη μάλιστα το …απίθανο για μυστική υπηρεσία που αντανακλά το γεγονός, ότι ο διοικητής της έχει απολέσει πλέον τον έλεγχο.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΥΠ, Κώστας Αγγελάκης, έσπευσε να δώσει συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα και να μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί στην υπηρεσία και τις υποκλοπές. Το ενδιαφέρον είναι πως ο κ. Αγγελάκης, συνδικαλιστής προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κάλυψε τη διοίκηση της υπηρεσίας. Και το αστείο στην υπόθεση είναι πως ο κ. Αγγελάκης εμφανίστηκε στην εφημερίδα με μία «λευκή τρύπα» στο πρόσωπό του, όταν οι μισοί δημοσιογράφοι τον γνωρίζουν και έχει φωτογραφηθεί επανειλημμένως στις χοροεσπερίδες που διοργανώνει κατ’ έτος ο σύλλογος εργαζομένων στην υπηρεσία (άρα τον έχουν ήδη καταχωρίσει στο εκτενές φωτογραφικό τους αρχείο η ΜΙΤ, η Μοσάντ, η CIA και όλες οι μυστικές υπηρεσίες του κόσμου).
Η εικόνα μιας ΕΥΠ, όπου πρόεδρος των εργαζομένων και διοικητής δίνουν συνεντεύξεις σε εφημερίδες είναι μία εικόνα διόλου σοβαρή και, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί έντονα πλέον τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Γιατί μιλούν δημοσίως μέσω συνεντεύξεων διοικητής και πρόεδρος των εργαζομένων; Θεωρούν πως ο κ. Πολύδωρας τους έχει αφήσει ακάλυπτους, ιδιαίτερα όταν μιλά τελευταία για αναδιάρθρωση της ΕΥΠ; Αν ναι, γιατί δεν παραιτούνται; Αν όχι, γιατί δεν αφήνουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ασκήσει την πολιτική της; Ή μήπως φοβούνται κάτι σε σχέση με τις υποκλοπές;
Το επόμενο βήμα είναι να δούμε τους «Τζέιμς Μποντ» της MΙ6 να δίνουν συνεντεύξεις στον «Guardian» και στους «Times»…
Τα πράγματα όμως δεν είναι απλώς… αστεία. Είναι πολύ σοβαρά. Η ΕΥΠ διέρχεται την κρισιμότερη καμπή της και η υπόθεση των υποκλοπών είναι μια καλή αφορμή, για να ξαναδεί η κυβέρνηση τι ακριβώς πρέπει να είναι αυτή η υπηρεσία, ποιος πρέπει να είναι ο προσανατολισμός της και ποιοι οι «στόχοι» της.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, παρότι κατόρθωσαν να φέρουν μία σχετική ισορροπία στην υπηρεσία και να επιβάλουν την «αποστρατιωτικοποίησή» της και την ενίσχυση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, άφησαν τις εσωτερικές ομάδες να δρουν υπογείως και σε αρκετές περιπτώσεις να υπονομεύουν την ίδια την ΕΥΠ.
Αυτό φάνηκε στην υπόθεση των Πακιστανών και ξανά τώρα στις υποκλοπές, όπου απ’ ό,τι φαίνεται υπήρξαν και ενδεχομένως υπάρχουν υποσυστήματα που λειτουργούν αυτόνομα.
Αυτή είναι μία σπουδαία πρόκληση για τον κ. Πολύδωρα που, αν και πολλοί τον έχουν καταχωρίσει στη σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» για τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας και για την ένταξή της σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.