Η σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. καταποντίζει το κύρος τους

Βρίθουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων σχετικών θριαμβολογιών ή «προβληματισμών», κάθε φορά που τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης απασχολούν τις πολιτικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ηγεσίες που σταδιακά χάνουν κάθε ικανότητα σοβαρής και βαθιάς πολιτικής εκτίμησης και επικεντρώνουν όλη την προσοχή τους σε επιφανειακές στατιστικές ασημαντότητες που τους «πασάρουν» οι επιτήδειοι δημοσκόποι, οι οποίοι φυσικά αποτελούν «τενεκέδες» από πλευράς πολιτικού κριτηρίου.

Συναγερμός πανικού θα έπρεπε να είχε σημάνει στα ηγετικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αν είχαν «κουκούτσι» πολιτικό μυαλό: όταν το ευρωβαρόμετρο της ΕΕ διαπιστώνει στη δημοσκόπησή του ότι το 72% του ελληνικού λαού δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Αποστασιοποίηση ακόμα και των οπαδών

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στον τομέα αυτόν όπως δείχνουν τα ευρήματα και της έρευνας της V-PRC, τα οποία αναφέρονται όχι πλέον γενικά στο δείγμα των ερωτηθέντων, αλλά ειδικά στους οπαδούς των κομμάτων και στο πόσο ικανοποιημένοι είναι οι ίδιοι από τη δράση του κόμματος που υποστηρίζουν.

Ευχαριστημένοι, λοιπόν, από το κόμμα τους δηλώνουν μόνο σε ποσοστό 46%, ενώ το 44% των ερωτηθέντων οπαδών και ψηφοφόρων δηλώνει απογοητευμένο από τη δράση του κόμματος που υποστηρίζει – πρακτικά δηλαδή είναι διχασμένοι μισοί μισοί. Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι μόνο το 54% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, μόνο το 52% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένο από τη δράση του.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στην Αριστερά: μόνο το 52% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ είναι ικανοποιημένο από τη δράση του. Καταστροφική η κατάσταση στον ΣΥΝ, όπου οι ικανοποιημένοι οπαδοί του από την πολιτική του έχουν πέσει στο 34%, ενώ οι δυσαρεστημένοι οπαδοί του έχουν εκτοξευθεί στο 63%!

Απαξίωση των κομμάτων

Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις ερμηνείας αυτών των αποτελεσμάτων. Το συμπέρασμα είναι εξόφθαλμο: ο κόσμος έχει σιχαθεί τα κόμματα, τους πολιτικούς και την πολιτική που ασκούν!

Διάφορα φερέφωνα των οικονομικών συμφερόντων της ολιγαρχίας πανηγυρίζουν και επαινούν τη σύγκλιση των θέσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη βάση βαθύτατα αντιλαϊκών επιλογών, τις περισσότερες των οποίων προωθεί η ΕΕ. Πασχίζουν, μάλιστα, να πείσουν τον κόσμο ότι αυτό αποτελεί «θετική» εξέλιξη και υποδηλώνει δήθεν τον «εξευρωπαϊσμό» της χώρας.

Μπούρδες! Ο λαός αγανακτεί με την πολιτική αυτή, οργίζεται με τα κόμματα και τους πολιτικούς που την υιοθετούν. Αισθάνεται όμως παγιδευμένος, ανήμπορος να αντιδράσει. Καθώς μάλιστα, τελικά, υποχρεώνεται στην πράξη να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ή την ΝΔ, παρά τον θυμό του εναντίον τους, καταλήγει να απορρίπτει τα κόμματα και την πολιτική γενικά, αν και ακόμη δεν αντιδρά δυναμικά, πράγμα που οδηγεί εν κατακλείδι στον εφησυχασμό των πολιτικών ηγεσιών.

Κι όμως, αυτές θα έπρεπε να ανησυχούν παρά πολύ για το μέλλον των κομμάτων τους, ιδίως αν λάβουν υπ’ όψιν τους ότι στις ηλικίες των νέων από 16 μέχρι 34 ετών το ποσοστό δυσαρέσκειας απέναντι στα πολιτικά κόμματα εκτοξεύεται στο εφιαλτικό ποσοστό του 82%-83%!

Ευθύνες συνενοχής

Ποιο είναι το μέλλον του δημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης με τόσο καταστροφικό ποσοστό απόρριψης των κομμάτων; Πόσο σταθερά είναι τα θεμέλια του πολιτεύματος, και πόσο διατεθειμένοι θα είναι οι πολίτες να αντιταχθούν σε προσπάθειες ολοκληρωτικής μετάλλαξής του με σύγχρονες μορφές;

Τώρα δεν χρειάζεται να βγουν στους δρόμους τα τανκς και οι συνταγματάρχες όπως πριν από 40 χρόνια. Ίδια και καλύτερη δουλειά όμως μπορούν π.χ. να κάνουν διάφοροι «τηλε-συνταγματάρχες» ενός συστήματος τηλεοπτικού ολοκληρωτισμού, οι οποίοι αυθαίρετα, δρώντας φυσικά ως όργανα ανελέητων και εντελώς συγκεκριμένων ελληνικών και ξένων συμφερόντων, συγκεντρώνουν στα χέρια τους όλες τις εξουσίες, υπαγορεύουν πολιτική και εξοντώνουν ανθρώπους και ιδέες, χωρίς κανέναν φραγμό, χωρίς καμία αντίσταση εκ μέρους αποχαυνωμένων μαζών.

Με την αναστροφή της πορείας προς τέτοιες εξελίξεις θα έπρεπε να ασχολούνται τα πολιτικά κόμματα και όχι με τις δύο μονάδες της V-PRC ή τις 0,8 την GPO. Αυτά όμως για την ώρα κοιμούνται όχι τον «ύπνο του δικαίου», αλλά τον… «ύπνο του συνενόχου».

Έτσι το αντιλαμβάνεται ο λαός, ο οποίος για την ώρα διατηρεί το πολιτικό του κριτήριο. Ευτυχώς.

Είναι αποκαλυπτικό π.χ. πώς κατανέμει ο έλληνας πολίτης τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας στη δημοσκόπηση της V-PRC.

Μόνο το 16% των ερωτηθέντων αποδίδει τις ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ το εντυπωσιακό 45% τις αποδίδει στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό της εντεινόμενης άποψης συνενοχής είναι ότι το πολύ εντυπωσιακό 33% -ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τους ψηφοφόρους της αριστεράς- αποδίδει τις ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

«Νούλα» η ΝΔ στην οικονομία

Στη ΝΔ είναι τόσο επιπόλαιοι που θα μπορούσαν να αισθάνονται ικανοποιημένοι με αυτό το αποτέλεσμα – δεν είναι δα και μικρό πράγμα να αποδίδουν τις ευθύνες για την οικονομική κατάσταση τριπλάσιοι πολίτες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από όσοι στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την τελευταία.

Αν κάνουν αυτό το λάθος, οι ηγέτες της Δεξιάς διαπράττουν πολιτική αυτοκτονία! Κι αυτό, γιατί η ίδια ακριβώς δημοσκόπηση που τους δίνει αυτό το δήθεν «ενθαρρυντικό» αποτέλεσμα, η ίδια τούς δίνει και το μέγεθος της παταγώδους αποτυχίας της ΝΔ ακριβώς στην οικονομική πολιτική της και τη δυσαρέσκεια που προκαλεί: μόνο το 31% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 62% (!) έχει αρνητική. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έριξαν πολύ περισσότερες ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, άρα δεν έχουν φιλοπασοκική διάθεση, δεν είναι όμως και ανόητοι για να μην αντιλαμβάνονται πόσο αντιλαϊκή είναι αυτοτελώς και η πολιτική της ΝΔ.

Τα πράγματα μάλιστα είναι ακόμη χειρότερα για τη ΝΔ, καθώς η επιδείνωση της άποψης του ελληνικού λαού για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι ραγδαία.

Μόλις τον περασμένο μήνα, σε δημοσκόπηση πάλι της V-PRC, το 44% είχε θετική γνώμη για την οικονομική πολιτική της και μόνο το 46% αρνητική, δηλαδή ίσα ίσα. Τώρα, τον Απρίλιο, μέσα σε έναν μήνα, το 46% των αρνητικών γνωμών απογειώθηκε στο 62% και το 44% των θετικών γνωμών κατρακύλησε στο 31%, με αποτέλεσμα από την «ισοπαλία» τον Μάρτη τώρα τα δύο τρίτα των Ελλήνων να είναι εναντίον της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ!

Ποιοτικά ίδια αποτελέσματα έβγαλε και η εχθρική προς τη ΝΔ GPO – 70% εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και μόνο 30% υπέρ.

Τα «λαμόγια» παίζουν παιχνίδια

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρούν διάφορα συμφέροντα να κάνουν την κυβέρνηση πλήρως όργανό τους. Χαρακτηριστική η δημοσκόπηση του «Βήματος» σε εκείνη την πτυχή όπου δήθεν το 65% του κόσμου θέλει «ευελιξία» στην αγορά εργασίας (δηλαδή να τους απολύουν οι εργοδότες όποια στιγμή θέλουν και χωρίς αποζημίωση) και το 80% θέλει να αλλάξει το ασφαλιστικό (ώστε να… βγαίνουν αργότερα στη σύνταξη, να πληρώνουν περισσότερες εισφορές οι εργαζόμενοι και να παίρνουν μικρότερες συντάξεις!)

Τις ίδιες βλακείες έλεγαν και στον Σημίτη, τις πίστεψε και κατόρθωσε να ξεσηκώσει με το νομοσχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό όλη την Ελλάδα εναντίον του, με αποτέλεσμα να παίξει αυτό καθοριστικό ρόλο στην ήττα του στις εκλογές και έτσι να γλυτώσουμε από τους «εκσυγχρονιστές».

Αν ο Καραμανλής θέλει να έχει την ίδια τύχη, με γεια του με χαρά του, θα είναι άξιος της μοίρας του.

Αν όχι, καλά θα κάνει να συνειδητοποιήσει ότι ο λαός έχει «φτάσει στο αμήν» με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια εμπιστοσύνης προς τα κόμματα, αλλά και το σταδιακό «σιχτίρισμα» και του ευρώ και της ΕΕ, που τη θεωρούν συνυπεύθυνη για την άσχημη κατάστασή του.

Ο λαός κατά του ευρώ

Μόνο το ένα τρίτο των Ελλήνων, ποσοστό μόλις 36%, θεωρεί ότι η υιοθέτηση του ευρώ αποτέλεσε πλεονέκτημα για τη χώρα μας όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ευρωβαρόμετρου. Αντίθετα, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ευθέως ότι η υιοθέτηση του ευρώ αποτελεί μειονέκτημα, το οποίο αποδυναμώνει την Ελλάδα.

Τα πράγματα γίνονται πολύ δυσκολότερα για τους απολογητές της ΕΕ, τα αποκαλούμενα «ευρω-λιγούρια», όσο πιο συγκεκριμένες γίνονται οι ερωτήσεις: το συντριπτικό ποσοστό του 88% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί το ευρώ υπεύθυνο για την ακρίβεια, κάτι αυτονόητο για όποιον έχει επαφή με την πραγματικότητα, και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μισθούς εργαζομένων απέναντι στην εφιαλτική ακρίβεια που έφερε το ευρώ.

Φρύαξαν οι αργυρώνητοι κονδυλοφόροι με το μίσος του ελληνικού λαού -όπως και όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων της Ευρώπης- εναντίον του ευρώ. Σιτιζόμενοι με κονδύλια -φανερά και μυστικά- χιλιάδων ευρώ τον μήνα οι ίδιοι, βάλθηκαν να «αποδείξουν» στους μισθοσυντήρητους και χαμηλοεισοδηματίες που στενάζουν ότι… όχι μόνο δεν φταίει το ευρώ, αλλά ούτε καν υπάρχει ακρίβεια, γιατί τα στοιχεία λένε πως ο πληθωρισμός είναι μόνο 3%!

Τέτοια έλεγαν και τα πασοκικά «λαμόγια» του σημιτικού εκσυγχρονισμού, κλεισμένα στους γυάλινους πύργους των δικών τους εκατομμυρίων. Αυτός ο ίδιος εσμός τώρα προσφέρει τις προπαγανδιστικές υπηρεσίες του και στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Αν επιλέξει να κινηθεί ο πρωθυπουργός με βάση τις υποδείξεις τους, σύντομα θα κερδίσει κι αυτός μια καθόλου επίζηλη θέση δίπλα στον Κώστα Σημίτη. Έχει, πάντως, ακόμη καιρό να αποφύγει ένα τέτοιο απαξιωτικό πολιτικό τέλος.


Σχολιάστε εδώ