Η κατάλληλη στιγμή

Ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει τη θετική ψήφο του εκλογικού σώματος κι όχι την ψήφο διαμαρτυρίας. Τούτο σημαίνει ότι οφείλει την «κατάλληλη στιγμή» να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις για όλο το φάσμα των προβλημάτων – και επ’ αυτού δεύτερη γνώμη δεν νοείται να υπάρχει. Όμως ποια είναι η «κατάλληλη στιγμή»; Για ορισμένους η «κατάλληλη στιγμή» έχει ήδη έρθει, για άλλους μπορεί να περιμένει το εκλογικό έτος του 2007. Το βέβαιον είναι ότι για να έχει ένα κόμμα αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης πρέπει να έχει θέσεις εφ’ όλης της ύλης, ώστε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν σε ποιον θεό πιστεύει. Επίσης βέβαιον είναι πως όσο το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται και αρκείται να εισπράττει τη φθορά της ΝΔ, τόσο θα αδυνατεί να διαμορφώσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα εξουσίας.

• Η υπόθεση Φλωρίδη έδειξε πως η απουσία συγκεκριμένων θέσεων σε καυτά προβλήματα της κοινωνίας μπορεί να προκαλέσει στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ σύγχυση, παρεξήγηση και εσωστρέφεια. Ουσιαστικά, ο κ. Φλωρίδης προσπάθησε να καλύψει ένα «κενό» και την πλήρωσε! Αλλά το «κενό» υπάρχει και όσο υπάρχει θα καραδοκεί η αντιλογία και η… παρεξήγηση – μήπως λοιπόν έφθασε η «κατάλληλη στιγμή»; Εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς τη διαδικασία παραγωγής θέσεων. Εάν αφεθεί η διαδικασία στα χέρια μιας ομάδας πολιτικών στελεχών, τότε πράγματι έφθασε η «κατάλληλη στιγμή». Εάν όμως επιδιώκεις να εμπλέξεις στη διαδικασία παραγωγής θέσεων εκτός από το πολιτικό προσωπικό και τον παράγοντα πολίτη, τότε η «κατάλληλη στιγμή» πρέπει να περιμένει. Εκ των πραγμάτων η κοινωνική διαβούλευση είναι χρονοβόρα. Απαιτείται χρόνος για να συλλέξει τα μηνύματα του κόσμου εφ’ όλης της ύλης. Όπως απαιτείται χρόνος για να συγκροτήσεις από σκόρπιες σκέψεις μια κατανοητή, αξιόπιστη και συνεκτική πρόταση διακυβέρνησης. Πόσω μάλλον, που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, και όπως είναι φυσικό θα στρέψει προς αυτήν την κατεύθυνση όλη τη δραστηριότητά του. Έτσι θα χαθεί και άλλος χρόνος…

•Ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κινούνται στη λογική του όσο αργότερα καταθέσουμε θέσεις, τόσο καλύτερα, με το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει να δώσουμε στην κυβέρνηση την ευκαιρία να μεταφέρει τη συζήτηση από τα πεπραγμένα της, στα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ». Είναι ένα επιχείρημα κι αυτό, όμως απ’ την άλλη, αν δεν καταθέσει τις θέσεις του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα εισπράξει θετική ψήφο. Διά ταύτα, η διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών ας γίνει, αλλά να μην κρατήσει επ’ άπειρον. Η «κατάλληλη στιγμή» έχει απώτατο χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2006 – μετά μάλλον θα είναι αργά.


Σχολιάστε εδώ