Δύο συγκεντρώσεις και φέτος για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς…
Σε κλίμα πολιτικοσυνδικαλιστικής κρίσης θα τιμηθεί φέτος η επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς, αφού μετά τη σύγκρουση ΠΑΣΚΕ – ΠΑΜΕ την περασμένη Παρασκευή στο γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ αγνοεί τις απειλές που εκτοξεύθηκαν, εφόσον συνεχιζόταν η «διασπαστική» τακτική που ακολουθεί, και προχωρεί στη διοργάνωση ξεχωριστής συγκέντρωσης την Πρωτομαγιά.
Έτσι, ενώ η ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) προετοιμάζουν την κεντρική εκδήλωση σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, το ΠΑΜΕ οργανώνει με προσπάθεια επίδειξης ισχύος συγκέντρωση και πορεία στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά (Εθν. Αντίστασης).
Η επικίνδυνη για τις παρενέργειές της κρίση, που ανοιχτά πια ξέσπασε στη ΓΣΕΕ, εκδηλώνεται τη στιγμή που συσσωρεύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει για τις 10 Μαΐου 24ωρη απεργία με βάση το διεκδικητικό της πλαίσιο (νέο μισθολόγιο, κοινωνική ασφάλιση, βαρέα και ανθυγιεινά και στον δημόσιο τομέα, παιδεία, υγεία κ.λπ.), ημερομηνία που πιθανότατα θα συνδυαστεί και με απεργία στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΠΑΜΕ προεξοφλείται ότι θα κορυφωθούν κατά τον εορτασμό της εργατικής επετείου, και υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος προειδοποίησε για «ιδιότυπη καθαίρεση» στελεχών του ΠΑΜΕ από επιτροπές και ομάδες εκπροσώπησης της συνομοσπονδίας, αν δεν τερματιστεί η υπονόμευση αλλά και οι προσωπικές πολεμικές (κυρίως κατά του προσώπου του).
Στις «απειλές» αυτές απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος είπε ότι μπορεί η ΓΣΕΕ «να λάβει όποια μέτρα θέλει», για να προσθέσει όμως στη συνέχεια ότι η παράταξή του είναι έτοιμη «να συζητήσει τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα μέσα στα όργανα της ΓΣΕΕ», δημιουργώντας προσδοκίες για εκτόνωση της αντιπαράθεσης που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια.
Δυσφορία, εντονότατη μάλιστα, για την ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ εκφράζουν και οι επικεφαλής των άλλων δύο συνδικαλιστικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. Έτσι, ο Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ) κάνει έκκληση για ενωτική δράση παρά τις ιδεολογικές διαφοροποιήσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων, ενώ ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Αλέκος Καλύβης υποστηρίζει ότι ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να πραγματοποιηθεί με ταξικούς ενωτικούς όρους.