ΑΙΡΕΤΙΚΑ
Μέχρι και οικονομικά στοιχεία έδωσε ο Ντέμης για να αποδείξει ότι δεν είναι… λαμόγιο, όπως εκτιμά ότι τον θεωρεί μερίδα του κόσμου.
«Πώς κατάφερα, γιατί πρέπει να είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πρέπει να έχω κάνει τα χειρότερα, να γίνω λαμόγιο μέσα σε έναν χρόνο, ενώ ήμουν ο δικός τους άνθρωπος, δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε σε κάποια αποστροφή του λόγου του.
Τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε ο Ντέμης στη δημοσιότητα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ότι, δηλαδή, δεν είναι λαμόγιο. Αλλά από την άλλη αφήνουν πολλά ερωτηματικά για τη διαχείριση των εσόδων και γενικά των χρημάτων που μπήκαν στην ΠΑΕ. Ερωτηματικά που αφορούν στις λανθασμένες επιλογές, τις οποίες ενδεχομένως να κληθεί να πληρώσει η ΑΕΚ στο μέλλον, καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι «δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τον τρόπο με τον οποίο διοικούσε η ENIC».
Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Γιώργος Ρόκκας, η διοίκηση Νικολαΐδη ανέλαβε τα ηνία της ομάδας με χρέη 18,3 εκατ. ευρώ, που εξαιρέθηκαν από το άρθρο 44, και 5 εκατ. ευρώ, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αίτηση υπαγωγής. Από αυτά τα χρήματα, τα 9,1 εκατ. ευρώ οφείλονταν στους ποδοσφαιριστές, τα 3,6 εκατ. ευρώ σε παλιούς παίκτες και προπονητές, τα 0,7 στους προπονητές εκείνης της περιόδου, 1,6 σε προμηθευτές, 7,6 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και 700.000 στην ENIC.
Απ’ αυτά φέρεται να έχουν πληρωθεί μέσα σε μία διετία 16,3 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα ανήλθαν σε πάνω από 30 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε περίπου 34.000.000 ευρώ. Υπάρχει, δηλαδή, μια απώλεια 3 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τα λεφτά του μετοχικού κεφαλαίου, που ανέρχονται στα 10 εκατ. ευρώ, και τα 6 εκατ. ευρώ που αναλογούν σε δάνεια από τράπεζες, γίνεται αντιληπτό ότι στο ταμείο της ΠΑΕ μπήκαν 46 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αναλυτικό προϋπολογισμό, οι «κιτρινόμαυροι» θα ήταν ίσα βάρκα ίσα γιαλό εάν δεν αποκλείονταν νωρίς από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι αριθμοί, όμως, δεν λένε πάντα την αλήθεια. Όπως δεν την είπε ο Ντέμης όταν πήρε το δάνειο. Δεν αποκάλυψε από πού το πήρε και με ποιους όρους. Όφειλε να το κάνει για να διώξει κάθε περίεργη αρνητική σκέψη από το μυαλό όσων τον αποκαλούσαν «δικό μας άνθρωπο» και πλέον επιθυμούν την απομάκρυνσή του.
«Ο προϋπολογισμός που κάνουμε είναι ό,τι πιο συντηρητικό υπάρχει. Ποτέ η ομάδα δεν θα έχει ξανά την τρύπα που είχε φέτος. Λόγοι είναι τα επεισόδια, τα κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Πλέον τα έξοδα θα είναι τα ίδια με τα έσοδα. Εγώ θα είμαι ικανοποιημένος με 60.000 διαρκείας, γιατί έτσι θα αυξηθεί το μπάτζετ. Ο προϋπολογισμός μας όμως είναι συντηρητικός», είπε προχθές ο Ντέμης Νικολαΐδης.
Λάθη, λοιπόν, έγιναν. Αλλά το ουσιαστικότερο είναι ότι η ΑΕΚ γίνεται πλέον δέσμια των νέων μετόχων, όπως συνέβη και με την ENIC.
Ένα άλλο ερώτημα που προέκυψε από την παρουσίαση όλων όσων έγιναν την τελευταία διετία αφορά στα έσοδα από το Empire 1924 που εκμεταλλεύεται την μπουτίκ και την καφετέρια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί εμφανίζονται ως μέτοχοι οι ίδιοι άνθρωποι που είναι και στο μετοχολόγιο της ΠΑΕ, αλλά στον απολογισμό που παρουσίασε ο Γιώργος Ρόκκας δεν υπήρχε αναφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία, λες και δεν συγκαταλέγεται στα περιουσιακά στοιχεία της ΑΕΚ. Εκτός και αν δεν συμπεριλαμβάνεται, όπως θέλουν να υποστηρίζουν αρκετοί από αυτούς που κάνουν αντιπολίτευση στον Ντέμη…
Έξαλλος με Σελούκ ο Τουρέ
Πυρ και μανία έχει γίνει ο Γιάγια Τουρέ με τη στάση του Ντιμίτρι Σελούκ. Ο αφρικανός μέσος του Ολυμπιακού έχει εκνευριστεί από μια πρόσφατη συνέντευξη του ρώσου ατζέντη, ο οποίος έβγαλε σκάρτες τις μεταγραφές των «ερυθρολεύκων» για τις οποίες δεν ευθύνεται αυτός. Ο Τουρέ μάλιστα «χρεώνει» τον Σελούκ για τη μη πραγματοποίηση της μεταγραφής του αδελφού του Ιμπραήμ, αλλά και για τη στασιμότητα που υπάρχει με το δικό του συμβόλαιο. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Ρώσος «τα έσπασε» με τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο 22άχρονος άσος φοβάται ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα του, αφού σε μια ενδεχόμενη πρόταση από το εξωτερικό κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ ο Ολυμπιακός ίσως απαντήσει αρνητικά.
Τους «τοιχοκόλλησε»
Αυτό που έκανε ο Πανελούδης με Σίμονς και Ζούγιοβιτς θύμισε κάτι από τη δεκαετία του ’70. «Δεν θέλεις να παίξεις στην ομάδα; Ή θέλεις κι άλλη πορτοκαλάδα; Σφυρί, καρφί και το δελτίο στον τοίχο». Ο πρώτος (Σίμονς) τιμωρήθηκε επειδή εθεάθη τη περασμένη Κυριακή και μετά την ήττα από το Μαρούσι σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου η χιπ χοπ έχει την τιμητική της. Μαζί του ήταν και δύο παίκτες του Άρη, εκ των οποίων ο ένας συνήθως χρειάζεται βοήθεια ενός ανθρώπου για να βρει την πόρτα, καθώς τα τσούζει, ενώ μια άλλη φορά λίγο έλειψε να πλακώσει στο ξύλο δυο τρεις, επειδή αντέδρασαν τη στιγμή που ο ίδιος τα έριχνε σε κοπέλα που συνόδευαν. Επειδή όμως στον ΠΑΟΚ οι αποφάσεις, ακόμη και τόσο σοβαρές, λαμβάνονται πάντα εν θερμώ, ο Σίμονς δεν γλύτωσε. Ο Ζούγιοβιτς πλήρωσε την αγάπη του για τον ύπνο. Σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ είχε… νυστάξει, καθώς καθόταν στην αναπαυτική καρέκλα, ενώ δυόμισι ώρες πριν από τον αγώνα με το Μαρούσι «πετάχτηκε» μέχρι το σουβλατζίδικο που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο όπου μένει πάντα η αποστολή για να φάει ένα σάντουιτς με κοτόπουλο.
Πριν κοινοποιηθεί όμως η απόφαση ενημερώθηκε τουλάχιστον ο Σούλης Μαρκόπουλος. «Κόουτς, αυτοί φεύγουν»… και τέλος. Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα επαγγελματικό σωματείο. Ούτε που ρωτήθηκε ο Μαρκόπουλος που, στο κάτω κάτω, επειδή θέλει να προστατεύσει τη δουλειά του, αλλά κι επειδή πέρασε πάρα πολλές ώρες για να φθάσει σε σημείο να χαρακτηρίζεται «ομάδα» ο ΠΑΟΚ, θα προτιμούσε να ερωτηθεί. Και μετά αναρωτιέται κανείς γιατί οι ομάδες της Θεσσαλονίκης περιορίζονται σε χαμηλές πτήσεις. Θέλετε κι άλλη απόδειξη;
Κάποιος να την πάρει
Όταν θα βρει γαμπρό η κυρία της φωτογραφίας, θα βρει αγοραστή και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Έτσι όπως έχει καταντήσει ποιος να την αγοράσει! Η προίκα της είναι τα 32 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει με το «καλημέρα» να δώσει ο άνθρωπος. Τι πιο λογικό λοιπόν από το να ζητήσει ο ενδιαφερόμενος το γήπεδο. Όχι επ’ αόριστον, αλλά την εκμετάλλευσή του για τα επόμενα δέκα-δεκαπέντε χρόνια. Οι ΠΑΟΚτσήδες, όταν ήταν να αναλάβει τη δουλειά ο Γούμενος έλεγαν… «πάνω από τα πτώματά μας. Οι πατεράδες μας το έχτισαν πέτρα πέτρα». Μόλις άκουσαν δυο τρεις να λένε ότι ο Σαββίδης έχει λεφτά, ούτε που το σκέφτονται. Εν λευκώ το δίνουν και χωρίς την παραμικρή εγγύηση. Μάλλον δεν θυμούνται ότι κι άλλοι είχαν λεφτά σε άλλες ομάδες, αλλά τις αγόρασαν και τις πούλησαν έχοντας συγκεκριμένο στόχο. Το γηπεδικό πάντως ήταν η βασική αιτία φυγής κι ενός άλλου επιχειρηματία που σχετιζόταν με σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Μάρτιο ζήτησε τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης του γηπέδου για 50 χρόνια και ο ερασιτέχνης τού αρνήθηκε. Έπειτα από δύο μήνες έφυγε, και από τότε η ομάδα δεν μπορεί να βρει τον δρόμο της.