XΡΗΜΑτιστήριο

Την επομένη, με αφορμή το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επικράτησαν πτωτικές τάσεις με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,32% στις 4.245,94 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,63%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,28% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,62%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία οι επενδυτές προχώρησαν σε ήπιες ρευστοποιήσεις, για να αποκομίσουν βραχυχρόνια κέρδη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 4.205,12 μονάδες μειούμενος κατά 0,96%, ενώ από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη απώλεια την κατέγραψε αυτός της τεχνολογίας. Την επομένη επικράτησαν εκ νέου πτωτικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,39% στις 4.188,70 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 221 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 92 σημείωσαν άνοδο, 164 υποχώρησαν και 61 παρέμειναν αμετάβλητες.

→ Όταν, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, 2.126.750 μέλη ελληνικών οικογενειών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για ποια οικονομικά μοντέλα μιλάτε, κύριοι της κυβέρνησης; Εκτός και αν, από τις ελλείψεις στα προς το ζην, γίνουμε οι ίδιοι μοντέλα!

→ Εργοστάσιο καπνού πήγαινε να αγοράσει ο άνθρωπος, «καπνός» έγινε ο ίδιος! Ο λόγος για τον πρώην υποψήφιο επενδυτή της πολύπαθης εταιρείας Κεράνης.

→ Για μια ακόμη φορά η Σοφοκλέους αποδείχθηκε αγορά πολλών ταχυτήτων, καθώς μπορεί να υπάρχουν μετοχές των οποίων οι τιμές έχουν ήδη ξεπεράσει τις αντίστοιχες της περιόδου της φούσκας, υπάρχουν όμως και άλλες των οποίων οι απώλειες υπερβαίνουν το 50%.

→ Ήρθε για να μείνει! Σύγχρονα, ανταγωνιστικά, ευέλικτα και φιλικά προς τους καταναλωτές φαίνεται ότι είναι τα νέα προϊόντα της πρώην αρτηριοσκληρωτικής ATEbank, γεγονός που κάνει τους αντιπάλους της έντονα «επιθετικούς». Είναι άραγε τυχαίο το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη συνταγματικότητα των ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν οι δανειολήπτες της;

→ Ποια είναι τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ για τα οποία δεν έχουν ακόμα υπογραφεί οι συμβάσεις χρηματοδότησης; Τι περιμένουν οι αρμόδιοι, να χαθούν και άλλα χρήματα;

→ Από πόσα ευρώ και πάνω ξεκινούν οι διαδικασίες αναγκαστικών κατασχέσεων, τόσο από τις εφορίες όσο και από τα ασφαλιστικά ταμεία;

→ Τρεις ειδικοί διαπραγματευτές που, όλως τυχαίως, έχουν σχέση με τράπεζες, είναι και αυτοί που αξιολογήθηκαν με ΑΑΑ! Αν μπορούσαν οι αρμόδιοι του ΧΑ, ας έκαναν και αλλιώς.

→ Το ΤΕΜΠΕ μπορεί, οι τράπεζες όμως θέλουν; Η αναφορά για τα φθηνότερα δάνεια τα οποία θα λαμβάνουν οι ΜΜΕ!

→ Υπουργεία, διευθύνσεις ακόμα και φυλακές αναζητούν το έτερο ήμισυ, ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ένταξης στην κοινή πλατφόρμα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, «κορόιδα» δεν υπάρχουν.

→ Άλλη μια αναβολή γενικής συνέλευσης εισηγμένης εταιρείας με τη δικαιολογία της έλλειψης απαιτούμενης απαρτίας! Αυτή τη φορά ήταν η Μαξίμ.

→ Πληρώνουμε, ναι ή όχι, τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη; Ποια τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών; Ποιοι είναι αυτοί που υπερπροστατεύουν τους τραπεζίτες, ζημιώνοντας τους έλληνες καταναλωτές;

→ Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών; Πόσες εξ αυτών κινδυνεύουν άμεσα;

→ Οι τράπεζες μπορεί να κέρδισαν, για τις κατασκευαστικές όμως ήταν μια κακή χρονιά καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πτώση των εσόδων ήταν περίπου 19%, ενώ η κερδοφορία έπεσε στα 22,4 εκατ. ευρώ.

→ Τελικά τα εμπορεύματα είναι ασφαλή επενδυτικά καταφύγια; Αποτελούν εναλλακτικές τοποθετήσεις γι’ αυτούς που θέλουν να αποφύγουν τις μετοχές, τα ομόλογα και το συνάλλαγμα; Σε αυτά τα ερωτήματα καλούνται να δώσουν ειλικρινείς απαντήσεις οι ειδικοί των αγορών!

→ Για να δούμε αν ΕΣΥΕ και Eurostat καταλήξουν από κοινού σε ενιαίο τρόπο καταγραφής της λεγόμενης «άσπρης τρύπας». Κατά τη γνώμη μας, στην αρχή θα συμφωνήσουν πανηγυρικά για να διαφωνήσουν στο τέλος επί της αρχής!

→ Ποιοι κοροϊδεύουν ποιους για το Κτηματολόγιο; Αυτοχρηματοδότηση με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο ακούγεται καλό, αλλά… Τώρα όσον αφορά το κτηματογραφικό αλλά και το αναλογιστικό τέλος, ούτε λόγος!

→ Οι μέτοχοι της EFG Eurobank μπορεί να αισθάνονται ικανοποιημένοι από την αποκοπή και τα μερίσματα της τράπεζας, οι δανειολήπτες της όμως νιώθουν συχνά πυκνά βαρύ τον πέλεκυ των κατασχέσεων.

→ Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε τους όποιους αρμοδίους αν γνωρίζουν τους λόγους που «ξεχάστηκαν» να αποϋλοποιηθούν ονομαστικοί τίτλοι ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.

→ Για τα ενοίκια του Δημοσίου οι ετήσιες αυξήσεις στις συμβάσεις μίσθωσης δεν πρέπει να ξεπερνούν τον πληθωρισμό, για τα ενοίκια όμως των απλών πολιτών ούτε λόγος!

→ Κύριε Προβόπουλε, είναι γεγονός ότι μετακινείτε διαρκώς μεγαλοστελέχη του ομίλου, τα οποία έχετε ο ίδιος προσλάβει από την αγορά; Αν δεν σας κάνουν, γιατί δεν τους απολύετε, παρά τους αμείβετε με παχυλούς μισθούς;

→ Τουλάχιστον δεν είμαστε οι μόνοι! Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πάνω από 1 τρισ. δολάρια σπαταλιέται κάθε χρόνο σε δωροδοκίες.

→ Με τους εγχώριους επενδυτές να μειώνουν σταθερά τις τοποθετήσεις τους στη Σοφοκλέους, οι εισροές από ξένους αλλά και «βαπτισμένους ξένους» άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ! Κάποια στιγμή πάντως πρέπει να μάθουμε την πραγματική εικόνα της αγοράς.

→ Οι αναφορές ελεγκτών στις απόψεις άλλων ελεγκτών ή ελεγκτικών εταιρειών αποτελούν πλέον παρελθόν, ενώ οι συμμετοχές θα αποτιμώνται στην πραγματική αξία, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αυτή της κτήσης. Για μια ακόμη φορά το «ΠΑΡΟΝ» είχε έγκαιρα αναφερθεί και σε αυτά τα θέματα.

→ Στην περίπτωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, ο πρώτος τη τάξει υπουργός έχει τουλάχιστον «χάσει την μπάλα»! Τι μπορεί να σημαίνει, κ. Αλογοσκούφη, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα κάνουν ό,τι καλύτερο για τους ασφαλισμένους;

→ Αποκλειστικά και μόνο η αισχροκέρδεια των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ενοχλεί, κ. Σιούφα; Για τους προμηθευτές, τις πετρελαϊκές εταιρείες ούτε λόγος, κ. υπουργέ; Και όλα αυτά, όταν έχει ήδη ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη μεγάλη άνοδο της τιμής της βενζίνης!

→ Με ποια μεθοδολογία αλλά και με ποιες διαδικασίες ανακηρύσσονται από την ΕΕΔΕ οι μάνατζερ της χρονιάς; Οι φήμες είναι πολλές… και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

→ Έκαναν του κεφαλιού τους! Παρά τις προτάσεις ορισμένων φορέων της αγοράς για παραμονή του 50% συν μία μετοχή ως ποσοστού που θα υποχρεώνει κάποιον να απευθύνει δημόσια πρόταση, τελικά επιλέχθηκε το 1/3.

→ Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, η Πειραιώς δεν ενδιαφέρεται για την Εμπορική Τράπεζα! Μήπως όμως «καλοβλέπει» κάποια άλλη, γιατί τα περίπου 2 δισ. ευρώ των εξαγορών δεν είναι καθόλου μικρό ποσό.

→ Κάπως έτσι λειτουργούν οι εποπτικές αρχές που δρουν χωρίς εξαρτήσεις! Η αναφορά μας για την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ερευνά τις δραστηριότητες αναλυτών και δημοσιογράφων σχετικά με την απάτη της εσωτερικής πληροφόρησης.

→ Αληθεύει ότι κάποιοι «κύριοι» της FBB δεν θέλουν να δώσουν δουλειές σε θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας, παρά του ότι οι προσφορές της εταιρείας αυτής είναι οι πλέον ανταγωνιστικές τόσο ως προς το δημιουργικό όσο και ως προς το τιμολογιακό μέρος;

→ Αυτό σημαίνει θράσος! Είναι δυνατόν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο να ζητά αμνηστία για τις πολεοδομικές υπερβάσεις των μελών του;

→ Αν και μικρή, δεν παύει να είναι αύξηση! Ο λόγος για την άνοδο του πληθωρισμού, κυρίως του δομικού, ο οποίος τον Μάρτιο έφτασε τα 2,9 %.

→ Όσον αφορά το καθεστώς επιβολής ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, ας είναι καλά ο έφορος που θα ελέγχει το δηλούμενο τίμημα! Αν τώρα αυτή η διαδικασία δεν ευνοεί το φακελάκι, τότε τι ακριβώς κάνει;

→ Αλλαγές επί αλλαγών και στον ΟΤΕ, καθώς μέσα σε μια νύχτα αποφασίστηκε η απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της Global ΟΤΕ. Γιατί άραγε;

→ Όταν μέχρι και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι οι εγχώριες τράπεζες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κέρδη τους και λιγότερο για την ανάπτυξη της χώρας, τότε ό,τι και να πούμε εμείς είναι περιττό.

→ Παρά τις εκ του αντιθέτου προβλέψεις των απανταχού κυβερνητικών «ειδικών», το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για τον μήνα Φεβρουάριο διευρύνθηκε, αγγίζοντας τα 1,218 εκατομμύρια ευρώ. Ουδέν σχόλιο.


Σχολιάστε εδώ