O Δαίμονας των δημαρχείων

Πολλές φορές η δικαίωση αργεί, αλλά έρχεται. Θυμάμαι τις επιστολές που μου έστειλε ο συμπαθέστατος Ζαχαρίας Ζούπης για να διαμαρτυρηθεί, επειδή πριν από τέσσερις εβδομάδες είχα γράψει ότι δεν είναι αυτός ο «εκλεκτός» της Χαριλάου Τρικούπη για το χρίσμα στον δήμο Κερατσινίου. Μου έλεγε πολλά και διάφορα και κατέληγε λέγοντας να μην προτρέχω για τις εξελίξεις στον δήμο και να μη γίνομαι προφήτης. Έλα όμως που τα συντρόφια τώρα αποφάσισαν να κάνουν προκριματικές εκλογές προκειμένου να επιλεγεί επιτέλους ο επικεφαλής του «πράσινου» ψηφοδελτίου και ο αγαπητός μου Ζαχαρίας, προφανώς έχοντας πάρει τα «μηνύματα συντριβής», ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στις προκριματικές διαδικασίες! Τελικά θα ζητήσω από τον εκδότη μου επίδομα… προφήτη. Ήμουν σίγουρος για την επιλογή που θα ακολουθούσε. Στις προτιμήσεις των κατοίκων του Κερατσινίου ο συμπαθής Ζούπης είναι πολύ μακριά από τον Λάλο ή τον Σαλαλέ. Τα εκατομμύρια που διαχειρίστηκε από τις θέσεις ευθύνης που είχε μπορεί να του είχαν δώσει την ανάλογη προβολή, αλλά η ουσιαστική αποδοχή από την κοινωνία της πόλης ήταν και είναι ανύπαρκτη. Τώρα το ποιος θα εκλεγεί στις προκριματικές είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Ο Φώτης Μελάς από τη Νέα Δημοκρατία περιμένει κι αυτός να μάθει ποιος θα είναι ο αντίπαλός του.

Οκτώ, ζωή να ‘χουν, είναι οι υποψήφιοι που αναζητούν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στη Δραπετσώνα. Να φανταστεί κανείς ότι ο νυν δήμαρχος Γ. Αραβιάδης, που εξελέγη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, θα είναι πάλι υποψήφιος. Η πλήρης αμφισβήτηση. Τώρα, βέβαια, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις εκ των οκτώ είναι του πρώην δημάρχου της πόλης Χρονόπουλου, του Τριανταφυλλίδη και του Τσιρίδη. Η Νέα Δημοκρατία, όπως όλα δείχνουν, θα επιλέξει πάλι τον δημοσιογράφο Χριστόδουλο Σταυρίδη.

Είδα την Τρίτη το πρωί, έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, έναν ψηλό τύπο, αρκετά φαλακρό, να κάνει δηλώσεις μπροστά σε μια τηλεοπτική κάμερα. Βρισκόμουν στο απέναντι πεζοδρόμιο και δεν μπορούσα να διακρίνω ποιος ήταν. Δεν φορούσα και τα γυαλιά μου και το πρόβλημα ήταν διπλό. Πήγα κοντά και είδα τον κοστουμαρισμένο δήμαρχο Περάματος, αγαπητό μου Λαγουδάκο, να εξηγεί τους λόγους που βρισκόταν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ήταν κατηγορούμενος για παρακώλυση συγκοινωνιών. Είμαι σίγουρος ότι εάν ψάξω τις δηλώσεις των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών από την ανακάλυψη της Αμερικής και μετά, τέτοιο στόμφο και έπαρση δεν θα βρω. Επειδή στο μικρόφωνο που κρατούσε η όμορφη και γλυκιά ξανθομαλλούσα και έκανε τις δηλώσεις ο δημαρχάρας δεν υπήρχε κανένα λογότυπο τηλεοπτικού σταθμού, υποψιάζομαι ότι μπορεί το συνεργείο να ήταν από κανένα φωτογραφείο της περιοχής! Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και το καλύτερο. Αυτό το αναφέρω, γιατί έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές διάφορες εμφανίσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου και, δυστυχώς, βγάζω πάντα το ίδιο συμπέρασμα. Ξεκαβάλα τ’ άρματα, άρχοντα! «Να λες καλημέρα στους πεζούς, όταν οδηγάς, για να περιμένεις να σου απαντήσουν κι αυτοί, όταν θα είσαι εσύ πεζός». Έτσι έλεγε ο παππούς μου.

Έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα ότι ανανεώθηκε η θητεία του δημάρχου Πεύκης για άλλα τέσσερα χρόνια στην Επιτροπή Περιφερειών στις Βρυξέλλες με απόφαση της κυβέρνησης. Το θέμα αυτό κουβεντιάστηκε σε πολλά «πηγαδάκια», στη συνδιάσκεψη των στελεχών ΟΤΑ της Νέας Δημοκρατίας που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. «Ωραία τα καταφέρνει ο Παυλάρας. Διορίστηκε επί ΠΑΣΟΚ και ανανεώθηκε επί ΝΔ. Να μας πει και εμάς τη συνταγή», έλεγαν οι άσπονδοι φίλοι του. Εδώ που τα λέμε, δεν έχουν άδικο οι άνθρωποι. Άλλοι ικανοί και άξιοι δήμαρχοι δεν υπάρχουν; Τι μέλι είναι αυτό με την καρέκλα; Πώς τα καταφέρνουν κάποιοι να βολεύονται και με τους χθεσινούς και με τους σημερινούς, είναι απορίας άξιον. Να σας ενημερώσω, επίσης, ότι η προεκλογική εκστρατεία του επίσημου αντιπάλου του νυν τοπάρχη, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, έχει ήδη αρχίσει. Η τοπική κοινωνία «αγκάλιασε» την υποψηφιότητα του γνωστού αθλητικογράφου που με την παρουσία του στα κοινά της Πεύκης υπόσχεται αλλαγή σελίδας στον δήμο. Ο Γιάννης έχει όρεξη και κέφι για δουλειά. Είναι πολύ πιθανό μετά από πολλά χρόνια η θητεία του τοπάρχη Καμάρα να τερματιστεί. Τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για την καλύτερη επιλογή υποψηφίου που έχει γίνει ποτέ στην Πεύκη.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον φίλτατο δήμαρχο Φιλοθέης σχετικά με τη σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση σε έναν ιδιωτικό αθλητικό σύλλογο της έκτασης που φιλοξενεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης έναντι 300 ευρώ τον μήνα! Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αγαπητέ δήμαρχε, η σιωπή είναι κακός σύμβουλος. Μια και αποφάσισα, τώρα στα γεράματα, να ασχοληθώ με το τένις και εξ αυτού επισκέπτομαι συχνά πυκνά την όμορφη Φιλοθέη, μήπως μπορείς να μου πεις εάν είναι εν γνώσει σου μια σοβαρότατη καταγγελία που αφορά καταπάτηση εκατό στρεμμάτων (!) από δύο πολύ γνωστούς Φιλοθεάτες; Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Θα επανέλθω. Μέχρι τότε, εάν δεν βαριέσαι, κάθε απάντηση δεκτή.

Από μέρα σε μέρα σηκώνει τη σημαία της υποψηφιότητάς της για τον δήμο Παπάγου η δημοτική σύμβουλος Σοφία Χρήστου. Η ρήξη πλέον με τον νυν δήμαρχο Βασίλη Ξύδη είναι οριστική και αμετάκλητη. Τα πράγματα όμως είναι ακόμη χειρότερα για τον σημερινό τοπάρχη, αφού και ο πιο στενός συνεργάτης του, ο Καρατζάς, τον εγκατέλειψε, κάνοντας σοβαρότατες καταγγελίες για τον τρόπο που διοικείται ο δήμος. Οι κουβέντες μάλιστα που ανταλλάσσουν οι δύο άνδρες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είναι πολύ βαριές εκατέρωθεν, με πολλά υπονοούμενα για «πόθεν έσχες». Ο Καρατζάς, πάντως, δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα. Είναι απόλυτα βέβαιο πως εάν η Χρήστου και ο Καρατζάς ενώσουν τις δυνάμεις τους, ο συμπαθής ναύαρχος θα αποτελέσει παρελθόν για τον δήμο των στρατηγών. Η δυναμική των δύο αυτών υποψηφίων είναι ικανή να εμποδίσει τον Ξύδη ακόμη και στη συγκρότηση ενός αξιοπρεπούς ψηφοδελτίου. Η μόνη ελπίδα επανεκλογής του είναι η ξεχωριστή κάθοδος των δύο προαναφερόμενων.

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τους απλήρωτους εργαζόμενους στη δημοτική επιχείρηση Ζεφυρίου. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όπως μου λένε υπάλληλοι της επιχείρησης, η αδιαφορία του δημάρχου είναι πρωτοφανής. Φυσικά ο ίδιος δεν ξεχνάει κάθε πρώτη και δεκαπέντε να εισπράττει τον μισθό του. Συντρόφια, υπομονή. Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε πάντα τα λάθη μας. Υπομονή λίγους μήνες. Σοβαρά προβλήματα με τη μισθοδοσία επίσης εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις επικρατούν στο Μενίδι και στα Άνω Λιόσια. Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για… μολύβια. Όλοι «πληρώνουν» την άναρχη και ρουσφετολογική πολιτική των προσλήψεων από το παράθυρο. Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό, αλλά όταν η θέση εργασίας δεν παράγει ούτε καν τον μισθό που εισπράττει κάποιος, είναι επακόλουθο οι συνέπειες να είναι αυτές και χειρότερες.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Κώστας Τρίγκας, με αφορμή τις άσχημες εξελίξεις που έχουν επιφέρει στον δήμο τα έργα του προαστιακού. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, ξέχασε να στείλει πρόσκληση στην εφημερίδα μας. Σιγά μην περιμέναμε να μας καλέσει. Ας είναι καλά τα συντρόφια, δημοτικοί του σύμβουλοι, που μας ενημερώνουν μέχρι πόσες φορές τον μήνα πάει στη Λαμία. Ας έρθουμε όμως στο… ζουμί. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τρίγκας παρουσιάστηκε ως ήρωας που χάριν των δικών του ενεργειών γίνεται αυτό το μεγάλο έργο! Φαίνεται ότι ξέχασε πολύ γρήγορα τις προεκλογικές κινητοποιήσεις για «πλήρη» υπογειοποίηση που τώρα έγινε «μερική». Καμία αλλαγή από τα αρχικά σχέδια. Ξέχασε τις υποσχέσεις για αγώνες στο πεζοδρόμιο, εάν δεν δικαιωθούν στα αιτήματά τους, που αποτελούσαν και κυρίαρχα προεκλογικά συνθήματα. Η αγανάκτηση των κατοίκων της πόλης έχει μετατραπεί σε οργή. Μια και ο λόγος για τους Αγίους Αναργύρους, να σας πω ότι όποιος έχει ανάγκη από δανεικά μπορεί να επισκεφθεί τη δημοτική επιχείρηση νεκροταφείου για να τακτοποιηθεί. Ο πρόεδρος και αρκετά μέλη του ΔΣ της επιχείρησης φρόντισαν πρώτοι να δώσουν το παράδειγμα. Έδωσαν δάνεια στον εαυτό τους! Όσοι πιστοί προσέλθετε, πριν φύγουν νύχτα οι κρατούντες.

Σε έξι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από μήνυση που του είχε κάνει η Πολεοδομία της περιοχής, επειδή έκανε κάποια αυθαίρετα κτίσματα για λογαριασμό του δήμου. Μαθαίνω ότι εκκρεμεί και νέα μήνυση, για άλλον λόγο, από το δασαρχείο για κατάληψη δασικής έκτασης. Λαμπρούκο μου, μη στενοχωριέσαι. Ήρωας γίνεσαι. Εσύ θα καταδικάζεσαι, εγώ θα το γράφω και πάλι θα σε ψηφίζουν οι συνδημότες σου. Έχω δει τόσα στη ζωή μου που πλέον τίποτα δεν με εκπλήσσει. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να είσαι αγχωμένος, γιατί, επιτέλους, θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο, εάν θέλεις, για να εισπράξει ο δήμος τα 200.000 ευρώ που χρωστάει ο διαχειριστής του δημοτικού αναψυκτηρίου που έχει νοικιάσει εδώ και χρόνια. Επί των ημερών σου φυσικά. Καλά, αυτός ο χριστιανός ποτέ δεν πλήρωσε ούτε ένα ενοίκιο; Άμα τα εισπράξετε, πάρτε με τηλέφωνο στο χωριό. Δεν σας έδινε το ενοίκιο την ώρα που έπρεπε και ήταν και λιγότερα, θα σας δώσει τώρα μια βαλίτσα λεφτά;

Είδα τον δήμαρχο Αργυρούπολης, Γιάννη Τσαρπαλή, στα δελτία ειδήσεων να διαμαρτύρεται, επειδή κάποιος επιχειρηματίας προσπάθησε να δημιουργήσει εγκαταστάσεις νυχτερινού κέντρου στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Γεμάτος αγανάκτηση ο δημαρχάρας, βαρύγδουπες δηλώσεις γεμάτες καταγγελία. Βλέποντάς τον θυμήθηκα το γνωστό άσμα «Για δες ποιος μιλάει». Με την υπογραφή του φίλτατου Γιάννη παραχωρήθηκε το πολιτιστικό κέντρο της πόλης σε γνωστό επιχειρηματία σούπερ μάρκετ, που με βεβαιότητα θα μετατρέψει την καθημερινότητα των κατοίκων σε «κόλαση» λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος που θα προκύψει. Ούτε κουβέντα γι’ αυτό ο Γιαννάκης. Για τις μονοδρομήσεις που κάνει στην πόλη, προς όφελος λίγων και συγκεκριμένων, ούτε κουβέντα ο τοπάρχης μας. Κατά τ’ άλλα, είναι λαλίστατος και αγωνιστής. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Δεν μ’ αφήνετε να αγιάσω. Εκεί που λέω να μην ασχοληθώ ξανά με τον φίλο μου τον Στελάρα από τη Γλυφάδα, να σου το φαξ με την είδηση. Μου λένε λοιπόν οι άνθρωποί μου ότι ο πρώην σωτήρας της πόλης, ο Λανδράκης, συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε μια καφετέρια με μια φιλική του παρέα. Τους περιέγραφε τα σχέδιά του για τις επικείμενες εκλογές. Κάποια στιγμή ένας συνομιλητής του τον ρωτάει: «Ρε Στέλιο, εάν δεν πάρεις χρίσμα από τη ΝΔ, θα κατεβείς;». Και ο μεγάλος Στελάρας απαντάει: «Το χρίσμα στη Γλυφάδα εγώ το δίνω στη Νέα Δημοκρατία. Όχι αυτοί σε μένα». Τελικά δεν έμαθα εάν, όταν έφυγε, πήρε το καλάμι ή το αυτοκίνητό του! Αυτό που ξέρω, με απόλυτη βεβαιότητα, είναι ότι στη Ρηγίλλης ακούνε «Στέλιος» και κρύβονται στα γραφεία τους. Ούτε φωτογραφία δεν θέλουν να βγουν μαζί του. Το γιατί δεν το ξέρω, αλλά το υποθέτω.

Με έναν «φάκελο-φωτιά» κυκλοφορούν τα συντρόφια του Γ. Κουτελάκη στη Νέα Σμύρνη. Ο τίτλος του φακέλου γράφει: «Τα έργα και οι ημέρες της δημοτικής αρχής». Η πλάκα είναι ότι δεν τον μοιράζουν οι εχθροί του αλλά οι φίλοι του. Αυτοί που δυσαρεστήθηκαν από τις τελευταίες επιλογές του για τις θέσεις ευθύνης, με το αζημίωτο βέβαια, που μοίρασε σε δημοτικούς συμβούλους. Κάτι μου λέει ότι μέχρι αύριο θα τον έχω στα χέρια μου.

Με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών απηλλάγησαν από κάθε κατηγορία που είχε απαγγελθεί εις βάρος τους ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Βάρσος και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Οι κατηγορίες αφορούσαν δήθεν υπερκοστολόγηση ενός έργου που είχε γίνει στην πόλη. Την απαλλακτική εισήγηση έκανε ο αντεισαγγελέας Στέφανος Κατσαρέλης και το συμβούλιο ομόφωνα την αποδέχτηκε. Ήδη η τοπική εφημερίδα που είχε κάνει το «σκάνδαλο» αυτό σημαία της καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση και εκκρεμούν οι αστικές αποζημιώσεις. Οι άνθρωποι διασύρθηκαν, συκοφαντήθηκαν, αλλά τελικά δικαιώθηκαν.

Σιγά μην αποτελούσε εξαίρεση ο δήμος Μαρκόπουλου από την «ασθένεια» των τελευταίων ετών. Χάθηκαν έγγραφα με σφραγίδες που δίνονται στις περιπτώσεις παραχώρησης αδειών για αλλοδαπούς. Το έργο που ακολούθησε είναι συνηθισμένο. Ο δήμαρχος ενημερώνει την Αστυνομία και γίνονται ανακρίσεις. Το επαναλαμβάνω για χιλιοστή φορά. Εάν ένα πρωί κλιμάκιο Εισαγγελέων αποφασίσει να… κάνει ντου σε επτά-οκτώ συγκεκριμένους δήμους για να ελέγξει τα περί έκδοσης αδειών για αλλοδαπούς, το παραδικαστικό κύκλωμα θα αποτελεί πταίσμα μπροστά σε αυτά που θα συναντήσει. Η καλύτερη διαδρομή, πάντως, για να πάνε πιο γρήγορα οι Εισαγγελείς εκεί που πρέπει είναι να κατηφορίσουν τη Θησέως, στην Καλλιθέα, να στρίψουν στην Ελ. Βενιζέλου στη Ν. Σμύρνη και να πάρουν την παραλιακή στο Π. Φάληρο. Θα βγουν κατευθείαν στο Μαρκόπουλο. Καταλάβατε ή να το ξαναγράψω;

Χωρίς την ενεργό συμμετοχή του κόσμου των Αγίων Αναργύρων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του πρώην δημάρχου Νίκου Ταμπακίδη. Πολλές και σημαντικές οι απουσίες από το τοπικό ΠΑΣΟΚ, όπου φάνηκε πως το χάσμα ανάμεσά τους όλο και μεγαλώνει. Απών και ο κ. Κ. Μούρτης, που φαίνεται ότι θα προτιμήσει την αυτόνομη κάθοδό του, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με σκοπό να βάλει τα Βάτικα Λακωνίας σε αναπτυξιακή τροχιά και να τα φέρει στη θέση που τους αξίζει καταρτίζει ένας από τους «Νέστορες» της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή, ο Ανδρέας Καραντζής, που έχει πάνω από 20 χρόνια αυτοδιοικητική εμπειρία και από το 1986 έως το 1998 διετέλεσε με μεγάλη επιτυχία πρόεδρος της κοινότητας Βελανιδίου Λακωνίας. Επίσης διετέλεσε και πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής των Κοινοτήτων Βοϊών Λακωνίας. Στο ψηφοδέλτιο του Ανδρέα Καραντζή έχουν συγκεντρωθεί οι καλύτεροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής, που τονίζουν ότι έχουν τις προδιαγραφές και τη θέληση για να δώσουν νέα πνοή στα Βάτικα.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Οι μηχανές στο φουλ. Οι εκλογές πλησιάζουν. Άλλοι θα φύγουν νύχτα και άλλοι θα έρθουν ξημερώματα. Εμείς εδώ, θα είμαστε «ΠΑΡΟΝ» και τώρα και μετά.


Σχολιάστε εδώ