Ύποπτα «παιχνίδια» με τις τιμές και την ποιότητα των αρνιών

Όλος αυτός ο θόρυβος το μόνο που θα… καταφέρει θα είναι να… γονατίσει τους καταναλωτές που θα πληρώσουν στο τέλος το αρνί για… ζαρκάδι, λένε παράγοντες της κρεαταγοράς, αφού όσο οι παραγωγοί μαθαίνουν πως η τιμή του αρνιού αυξάνεται τόσο περισσότερα χρήματα ζητάνε για να πουλήσουν τα ζώα τους. Όπως τονίζουν οι

ίδιοι παράγοντες, πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι που φθάνει στα όρια της υπερβολής, το οποίο όμως μπορεί να γίνει «μπούμερανγκ» και να αποβεί σε βάρος όλων, διότι α) μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη ζήτηση και β) μπορεί να προκαλέσει την έλλειψη αρνιών! Και στις δύο περιπτώσεις χαμένοι θα είναι τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές. Γιατί αν μείνουν τα αρνιά, θα τα πουλήσουν… μισοτιμής οι έμποροι. Και αν οι παραγωγοί δεν ικανοποιηθούν από τις τιμές και δεν πουλήσουν αρνιά θα… ξεμείνει η αγορά από κρέατα! Οπότε το «παιχνίδι» αυτό που έχουν αρχίσει «εν χορδαίς και οργάνοις» ορισμένα ΜΜΕ μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά, αν… ξεφύγει.

Όσον αφορά τις τιμές, είναι ίδιες με πέρυσι. Στα 8,5 ευρώ το κιλό πουλιόταν προχθές το ντόπιο αρνί πρώτης ποιότητας στην κεντρική αγορά του Ρέντη, πράγμα που σημαίνει ότι στον καταναλωτή θα φθάσει μέσω του κρεοπώλη στα 11,5 ευρώ το κιλό. Βέβαια στην αύξηση αυτή περιλαμβάνονται ο ΦΠΑ, τα μεταφορικά, οι επισφάλειες, το κέρδος του εμπόρου κ.λπ. Δεν είναι δηλαδή υπερβολική αυτή η διαφορά από τον χονδρέμπορο στον καταναλωτή.

Πέρυσι από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Πέμπτη στου Ρέντη το αρνί είχε και πάλι 8,5 ευρώ το κιλό, όμως τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο έπεσε στα 6,5 ευρώ το κιλό.

Να σημειώσουμε εδώ ότι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως τα καλύτερα αρνιά, τα πρώτης ποιότητας δηλαδή, βρίσκονται στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Γι’ αυτό και δικαιολογείται κάποια πιο αυξημένη τιμή. Ας αναλογισθούμε ότι σε μαντρί της Βόρειας Ελλάδας, προχθές, ο κτηνοτρόφος πουλούσε αρνί 11 κιλών προς 8 ευρώ το κιλό!

Όσον αφορά τα εισαγόμενα αρνιά, τα καλύτερα απ’ όλα, λόγω ράτσας, ακόμα και από τα ελληνικά, είναι τα σκοπιανά. Αυτά πουλιούνται 4,5-5,5 ευρώ το κιλό στον τόπο παραγωγής. Πολύ καλά είναι και τα βουλγάρικα αρνιά που πωλούνται προς 4,5-5,2 ευρώ το κιλό στη βουλγαρική ενδοχώρα. Τα ρουμάνικα και τα ουγγαρέζικα αρνιά είναι σαν τα ελληνικά, γι’ αυτό και έχουν χαμηλότερη τιμή στον τόπο παραγωγής τους.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε έλλειψη ντόπιων αρνιών από 6-10 κιλά, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση αυτή την εποχή, αν και οι ειδήμονες λένε ότι για τη σούβλα τα καλύτερα αρνιά είναι εκείνα που έχουν βάρος από 13 έως 15 κιλά.

Η προτίμηση όμως στα μικρά αρνιά οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο ότι υπάρχουν πολλές ολιγομελείς οικογένειες, τριών και τεσσάρων ατόμων, που δεν μπορούν να καταναλώσουν μεγάλα αρνιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες εβδομάδες πριν, μια σημαντική ποσότητα ελληνικών κατσικιών αγόρασε η Ιταλία που έχει σήμερα Πάσχα. Όμως η αγορά δεν πήγε καλά και έμειναν πολλές ποσότητες αρνιών από την Ουγγαρία και την Βουλγαρία απούλητες.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της εγχώριας αγοράς, είναι ότι φαίνεται πως… πέρασε η φοβία για τη νόσο των πτηνών. Έτσι, η κατανάλωση πουλερικών εμφανίζει τις τελευταίες μέρες αύξηση κατά 36% σε σχέση με την εποχή που το φαινόμενο ήταν σε έξαρση και ο κόσμος είχε τρομοκρατηθεί.


Σχολιάστε εδώ