ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Γιατί μόνο ο ενημερωμένος πολίτης έχει συνείδηση της ευθύνης του, αλλά και της δύναμής του. Αυτό το τελευταίο, δηλαδή τη δύναμή του, ο πολίτης δεν την έχει «μετρήσει» σωστά και δεν έχει αντιληφθεί ότι αυτή η δύναμή του, δηλαδή, η ψήφος του συναθροιζόμενη μαζί με άλλες επί μέρους ψήφους -δυνάμεις- σε συλλογικό πολιτικό επίπεδο γίνεται χείμαρρος ανατροπής κατεστημένων δυνάμεων που τον καταπιέζουν και ανοίγει δρόμο λύτρωσης. Εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κυρίως των πρώτων, ο πολίτης, οι πολίτες μέλη της κάθε τοπικής κοινωνίας οφείλουν και πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση της συλλογικής τους δύναμης και να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιας αυτοδιοίκησης, η οποία από τη φύση της και κατά τον προορισμό της δεν μπορεί να είναι δοτή από κανένα. Για να αξιοποιήσουν αυτή τη συλλογική τους δύναμη οι πολίτες της κάθε τοπικής κοινωνίας πρέπει πρώτα να κατανοήσουν και να συνειδητοποιήσουν ότι:

α) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός πρωτογενούς λαϊκής εξουσίας, δεν μπορεί λοιπόν ούτε να ποδηγετείται ούτε να χειραγωγείται. Είναι ακόμα θεσμός βαθύτατα πολιτικός, αλλά και αυτοτελής, αυτόνομος και αυτοδιοικούμενος, άρα και αυτοπροσδιοριζόμενος.

β) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί αποκεντρωμένη οντότητα εξουσίας, η οποία πρέπει να έχει δική της βούληση και ανεπηρέαστη δράση για την άσκηση πολιτικής σε σημαντικούς τομείς του δημοτικού βίου. Διαχειρίζεται δημόσιους και δημοτικούς πόρους, εφαρμόζει πρόγραμμα με στόχο την οικονομική, κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη στον χώρο της δικαιοδοσίας της και υπόκειται, πρέπει να υπόκειται στον εξονυχιστικό κοινωνικό έλεγχο. Λογοδοτεί δε στον λαό που την εκλέγει.

γ) Οι τοπικές κοινωνίες είναι χειραφετημένες και δεν χρειάζονται υποδείξεις. Έχουν απεριόριστο δικαίωμα να επιλέγουν ακηδεμόνευτα τους τοπικούς εκπροσώπους τους, οι δε πολίτες έχουν επίσης δικαίωμα να διεκδικούν με ίσους όρους την τιμή να διοικήσουν τις τοπικές κοινωνίες.

δ) Η επιλογή υποψηφίων με στενά κομματικά κριτήρια δυσχεραίνει τη συγκρότηση ενός ευρύτερου δημοτικού σχήματος από στελέχη προερχόμενα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, με κριτήρια την ικανότητα, την εντιμότητα, την εργατικότητα και την κοινωνική καταξίωση. Γιατί τα κριτήρια αυτά δεν είναι μονοπωλιακά προϊόντα ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

ε) Η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων χρειάζεται τη συλλογική προσπάθεια, με την υπέρβαση των στενών κομματικών ορίων, τα οποία πολλές φορές λειτουργούν ανασχετικά στη λύση των προβλημάτων.

στ) Δυνάμεις οι οποίες ευφορούνται από αυτές τις γενικές αρχές υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους μιας τοπικής κοινωνίας και μπορούν χάριν του κοινού τοπικού συμφέροντος να συνυπάρξουν και να συμπράξουν σε κοινή δράση με γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Μια Ανεξάρτητη και Αυτόνομη Δημοτική Κίνηση όχι μόνο δεν πρέπει να αντιπαρατίθεται στις κομματικές δυνάμεις κάθε περιοχής, απεναντίας επιζητεί τη στήριξή τους με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Αρνείται όμως σε κάθε περίπτωση τη κηδεμονία τους.

Κάθε τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από τη συσπείρωση των πιο ικανών δυνάμεων για να προχωρήσει μπροστά με τις δικές της δυνάμεις. Έχει ανάγκη από ένα Ανεξάρτητο Δημοτικό Ριζοσπαστικό Κίνημα για να πάρουν στα χέρια τους την τύχη τους οι ίδιοι οι δημότες. Είναι η ώρα κάθε τοπική κοινωνία να κάνει την επανάστασή της.


Σχολιάστε εδώ