Τι περιμένει το ΠΑΣΟΚ από τις δημοτικές εκλογές

Όμως, εξαιτίας και του ρεπορτάζ του «Π» της προηγούμενης Κυριακής, που αποκάλυπτε πως το ΠΑΣΟΚ έχει παραγγείλει δημοσκόπηση στον δήμο της Αθήνας, βάζοντας ως υποψήφιους τους κ. Καρτάλη, Σκανδαλίδη, Χρυσοχοΐδη, Δημαρά, Αλέκο Παπαδόπουλο και Άντζελα Γκερέκου, τα διάφορα σενάρια πήραν φωτιά και οι υποψήφιοι άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες για την προσωπική τους τύχη.

Όλοι τους, ή μάλλον οι περισσότεροι, αναφέρουν ότι στις δημοσκοπήσεις έρχονται πρώτοι. Αυτό έχει κάθε λόγο να το πιστεύει ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, που πλέον έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για τον δήμο της Αθήνας, αφού με αυτόν τον τρόπο δηλώνει παρουσία και την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών. Αντίθετα, ο Αλέκος Παπαδόπουλος δεν ενδιαφέρεται, όπως τουλάχιστον αναφέρει σε συνεργάτες του, και απλώς πιστεύει ότι η κοινή γνώμη διατηρεί θετική εντύπωση επειδή ο ίδιος απέχει από τα διάφορα παιχνίδια σκοπιμοτήτων που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ενδιαφέρον και μάλιστα μεγάλο δείχνει και ο Γιάννης Δημαράς, που δεν κρύβει την επιθυμία του να διεκδικήσει από τον Νικήτα Κακλαμάνη τον δημαρχικό θώκο, υποστηρίζοντας ότι ο Νικήτας είναι μύθος μόνο και γι’ αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη τακτική.

Όλα αυτά όμως πρέπει να διαλευκανθούν το συντομότερο δυνατό και οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους επισημαίνουν πως ό,τι είναι να γίνει ας γίνει το ταχύτερο δυνατό. Και ο Παπανδρέου όμως προσανατολίζεται να ανακοινώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις οριστικές του αποφάσεις. Όσοι γνωρίζουν λένε πως η υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας αναμένεται, εκτός βέβαια αν έρθουν τα πάνω κάτω, να ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου και δεν αποκλείουν, με βάση την επιθυμία του Γιώργου Παπανδρέου για έναν υποψήφιο πρώτης γραμμής, να είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκτός και αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει ότι θα κινηθεί σε κάποια υποψηφιότητα που θα σηματοδοτεί άλλα πράγματα, όπως έκανε και στην περίπτωση της κ. Ματσούκα στην Ευρωβουλή.

Όσο περνάνε όμως οι μέρες τόσο περισσότερο ωριμάζει η ιδέα το πρόσωπο που θα επιλεγεί από τη Χαριλάου Τρικούπη να είναι αμιγώς πολιτικό. Κι αυτό γιατί ο κ. Παπανδρέου θέλει να δώσει τη μάχη με πολιτικά χαρακτηριστικά, έχοντας βάσιμες ενδείξεις -όπως του λένε τουλάχιστον- ότι το κόμμα του μπορεί και να φτάσει στο σημείο να υποστηρίξει ότι κέρδισε τις εντυπώσεις. Ειδάλλως θα είναι αναγκασμένος να πει το βράδυ εκείνο το γνωστό που λένε κάθε φορά όσοι ηττώνται: κέρδισε η τοπική αυτοδιοίκηση.

Και πώς θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εντυπώσεις; Αν εμφανιστεί να έχει κερδίσει τις υπερνομαρχίες Αθηνών και Έβρου και τον δήμο Πειραιά.

Εδώ είναι και το μεγάλο μυστικό. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως τίποτα για τις προθέσεις του κ. Π. Φασούλα. Το «ΠΑΡΟΝ» όμως γνωρίζει από πολύ καλή πηγή ότι η συμφωνία έκλεισε με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή και αφού πρώτα επιστρέψει από την Αμερική ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά.

Αισιοδοξία για Φασούλα

Στη Χαριλάου Τρικούπη, στελέχη που ασχολούνται με την υπόθεση των δημοτικών εκλογών, που γνωρίζουν τις δημοσκοπήσεις και μετέχουν σε κλειστές ομάδες με διάφορα άλλα στελέχη όπου αναλύουν την πολιτική επικαιρότητα, κι επίσης ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις, τοπικά συμφέροντα και άλλα παρόμοια στοιχεία, τονίζουν πως εάν ο Φασούλας κερδίσει τον δήμο του Πειραιά τότε κανείς δεν θα μπορεί να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι έχασε άλλη μια μάχη: «Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι, στις εντυπώσεις το βράδυ των εκλογών».

Από εκεί και πέρα, κάθε δήμος που μπορεί να πρασινίσει είναι ευπρόσδεκτος λένε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις, καθώς δεν έχουν εξαφανιστεί τα προβλήματα ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει αυτή τη φορά τη Νομαρχία Χαλκιδικής, γιατί αυτή κερδήθηκε από τον Λαλιώτη, που έκανε τότε τους χειρισμούς, επειδή οι υποψήφιοι της ΝΔ και όλο το σύστημα της σημερινής κυβερνητικής παράταξης ήταν διαιρεμένο. Κάτι τέτοιο τώρα δεν υπάρχει στον ορίζοντα και άρα η εκτίμηση είναι ότι η συγκεκριμένη νομαρχία θα αλλάξει χέρια.

Η κατάσταση στους δήμους

Το ΠΑΣΟΚ με βάση όλα τα στοιχεία που έχει πάνω στο τραπέζι εκτιμά πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κερδίσει ορισμένους δήμους στη Βʼ εκλογική περιφέρεια, όπως, για παράδειγμα, τους δήμους Βύρωνα, Αιγάλεω, Π. Φαλήρου και Περιστερίου, ενώ για τον δήμο Ν. Σμύρνης, όπου υποψήφια είναι η κ. Νόρα Κατσέλη, το ΠΑΣΟΚ είναι μοιρασμένο: μερικοί βρίσκονται στο πλευρό του κ. Κουτελάκη και οι περισσότεροι δίπλα στην κ. Κατσέλη, αλλά η Νόρα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει τη δημαρχία.

Στον δήμο Βύρωνα οι εκτιμήσεις είναι πως δύσκολα θα χάσει ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς και αν δεν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή σίγουρα θα εκλεγεί τη δεύτερη. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις τον φέρνουν με ποσοστό που αγγίζει το 43% έναντι του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες. Στο Αιγάλεω η περίπτωση του κ. Σκλαβούνου ήταν, σύμφωνα με ορισμένους, μια καλή υποψηφιότητα, αλλά έκανε το μοιραίο λάθος, όπως λένε, να συνταχθεί με την ομάδα του κ. Π. Μπιτούνη, που επίσης θέλει να διεκδικήσει τον δήμο από τον κ. Καλογερόπουλο. Έτσι τώρα εξετάζουν την περίπτωση της κ. Δήμητρας Σπηλιωπούλου, γιατί θεωρούν ότι η υποψηφιότητα του προέδρου του ΑΣΔΑ δεν κερδίζει τον δήμο. Η κ. Σπηλιωπούλου εργάζεται ως συνεργάτις στο γραφείο του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μπεγλίτη.

Στον δήμο Περιστερίου η επιλογή του κ. Λαλένη, που έλαβε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, δεν διαθέτει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χαρακτηριστικά, όπως λένε ακόμη και οι πιο εμπιστοσύνης άνθρωποι του κ. Παπανδρέου: «Δεν έχουμε ακούσει ότι μπορεί να κερδίσει τον δήμο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου σε μια συζήτηση που είχε προ ημερών για το Περιστέρι, πριν ανακοινωθεί επισήμως το χρίσμα στον υποψήφιό του, όταν του κατατέθηκαν όλες οι προτάσεις που είχαν γίνει σε διάφορα άλλα πρόσωπα, ακόμη και σε πολιτικούς, όπως ο κ. Στ. Μπένος, οι οποίοι όμως δεν δέχθηκαν, κατάλαβε ότι το Περιστέρι δεν το υπολογίζει από τώρα, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι ο σημερινός δήμαρχος Α. Παχατουρίδης διαθέτει τα χαρακτηριστικά του πετυχημένου δημάρχου και ανεξάρτητου πολιτικά, που δεν έχει από κανένα κόμμα λάβει χρίσμα και όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, συν τοις άλλοις αναμφισβήτητα έχει κάνει και πλούσιο έργο στην περιοχή.

Στον δήμο Π. Φαλήρου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως δεν κινδυνεύει ο νυν δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης και αυτό γιατί είναι ένας καλός δήμαρχος (όπως τον χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), η ΝΔ με την οποία εκλέγεται έχει πάνω από 60% στην περιοχή και μεγάλο και σοβαρό ρόλο παίζουν οι Κωνσταντινουπολίτες που ψηφίζουν στην περιοχή. Ως εκ τούτου ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα πετύχει το πολυπόθητο 42%.

Σε διπλανό δήμο του Περιστερίου, στους Αγίους Αναργύρους, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη υποψήφιος, όχι γιατί δεν κερδίζει τον δήμαρχο της ΝΔ, αλλά γιατί οι υποψήφιοι είναι πολλοί.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, προκειμένου απεγκλωβιστεί από το πρόβλημα που υπάρχει, προσανατολίζεται να εισηγηθεί στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών να μη δώσει το ΠΑΣΟΚ χρίσμα σε κανέναν από τους υποψηφίους που μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Το ίδιο μάλλον αναμένεται να εισηγηθεί και για τον δήμο του Υμηττού, όπου και εκεί το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Στον δήμο Νίκαιας, δήμο με ιδιαίτερη πολιτική σημασία για το ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών αναφέρει πως είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που είναι ανώριμες για να δοθεί σε κάποιον το κομματικό χρίσμα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης υποστηρίζει τον ηθοποιό Λάκη Κομνηνό, ενώ έτερος υποψήφιος είναι και ο κ. Ζαχαρόπουλος. Η υποστήριξη του βουλευτή στον κ. Κομνηνό έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στους υπόλοιπους βουλευτές της Βʼ Πειραιά, ενώ οι κομματικές διαδικασίες υποστηρίζουν τον πρώην δήμαρχο Β. Τράπαλη. Γι’ αυτό ο κ. Θ. Τσίπης, με επιστολή του προς τον Αλέκο Παπαδόπουλο, προτείνει να συγκληθούν όλα τα κομματικά όργανα και με τη συμμετοχή των βουλευτών, των στελεχών του Εθνικού Συμβουλίου, της περιφερειακής οργάνωσης και των κομματικών θεσμικών οργάνων να συναποφασίσουν για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ.

Στην Κηφισιά, στις προκριματικές που θα γίνουν για τον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ θα πάνε να ψηφίσουν και οι κομματάρχες της ΝΔ. Σ’ αυτήν την περιοχή αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο είναι ότι το παρελθόν δεσμεύει το μέλλον. Οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές βρήκαν το ΠΑΣΟΚ και εδώ μοιρασμένο στα δύο. Αιτία ήταν οι χειρισμοί του τότε γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, που έκανε συμφωνίες με τον Συνασπισμό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διασπαστεί η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ λόγω εσωκομματικών προστριβών. Το μισό ΠΑΣΟΚ πήγε με τον κ. Βαρελά και το άλλο εντάχθηκε στον συνδυασμό του κ. Βάρσου.

Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε από την πρώτη στιγμή οξύτατες αντιπαραθέσεις. Από τότε μέχρι σήμερα στον δήμο το ΠΑΣΟΚ έπαιξε πολιτικά παιχνίδια που εξόργισαν τα παραδοσιακά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τον κ. Μπόζο. Σε συνεδρίαση της κομματικής βάσης με θέμα τον υποψήφιο του κόμματος στις δημοτικές εκλογές ελέχθησαν πολλά και με σαφή τρόπο: στελέχη άφηναν να εννοηθεί πως αν επιβληθούν με το ζόρι ο κ. Βάρσος ή η κ. Βιδάλη ως υποψήφιοι, θα υπάρξει αντίδραση του υπόλοιπου μηχανισμού και γι’ αυτό επελέγη να προκηρυχθούν προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα λάβει το χρίσμα.

Η ανακοίνωση των προκριματικών φαίνεται πως τουλάχιστον προβλημάτισε τον κ. Βάρσο, που επιθυμεί να μπει σφήνα στις υποψηφιότητες και είναι αναγκασμένος σε περίπτωση που δεν επιλεγεί να υποστηρίξει τον υποψήφιο. Αυτή είναι η συμφωνία στο ΠΑΣΟΚ και το ερώτημα είναι αν τελικά ο κ. Βάρσος θα συνυπογράψει την υποψηφιότητα που θα προκριθεί και θα είναι ο ίδιος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, έτσι απλά, ή δεν θα ενταχθεί στον συνδυασμό, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια όσα υποστήριζε πριν.


Σχολιάστε εδώ