Στη Βουλή ο Αράπογλου για το «εθνικό φέσι»!

Έτσι, τη σιωπή συγκάλυψης και συνενοχής, που είχε προηγηθεί του δημοσιεύματός μας, ακολούθησαν προβληματισμός και αντιδράσεις τόσο πολιτικές όσο και από κάποια ΜΜΕ. Γεγονός είναι ότι «τους χαλάσαμε τη σούπα» της διακομματικής σχεδόν σιωπής με τη συνδρομή βέβαια της μεγάλης πλειονότητας των ΜΜΕ.

Εμείς για εύκολα κατανοητούς λόγους (για όσους ακόμα επιμένουν να διαθέτουν εθνική ευαισθησία…) προτάσσουμε τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Κύπρο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως στο μαρτυρικό νησί αυτά που επικράτησαν, μόλις έγινε γνωστό το μεγάλο «deal», είναι ο προβληματισμός και η απογοήτευση. Εύκολα κατανοητές αυτές οι αντιδράσεις, όσο κι αν δεν έχουν ακόμα εκφραστεί δημοσίως, καθώς μια τέτοια πολιτική -δίχως το παραμικρό αντίκρισμα από την άλλη πλευρά- μόνο ετεροβαρής μπορεί να χαρακτηριστεί και μόνο μελαγχολία και οργή να προκαλέσει… Αντιδράσεις όμως ξεκίνησαν και στη χώρα μας, έστω καθυστερημένα. Με μία εξαίρεση:

• Την ίδια τη διοίκηση της ΕΤΕ, η οποία επέλεξε την οδό της -εύγλωττης!- σιωπής με την ψευδαίσθηση ότι, πού θα πάει, θα κοπάσει ο θόρυβος… Μάλλον όμως θα αναγκαστούν να το σκεφτούν καλύτερα. Διότι πλέον είναι ήδη υποχρεωμένοι να δώσουν απαντήσεις. Το ίδιο και η κυβέρνηση, αφού θεωρείται αδιανόητο ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα είχε πλήρη πολιτική κάλυψη… Ήδη από την Πέμπτη είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν να κληθεί σε ακρόαση ο κ. Αράπογλου, για να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία με τη Finansbank, όπως:

• Κατά πόσο έχουν αναλυθεί, εκτιμηθεί και αξιολογηθεί οι όποιοι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την αγορά μιας μικρής σχετικά τράπεζας (ένατη στην Τουρκία) σε μια χώρα με οικονομική αβεβαιότητα.

• Την αναμενόμενη τεράστια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ και με την αβέβαιη προοπτική συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων. Βέβαια, όπως είχαμε επισημάνει και την περασμένη Κυριακή, η αντίδραση του Γ. Παπανδρέου στη συμφωνία ήταν θετική. Και αυτό προξένησε πελώρια ερωτηματικά. Έστω πάντως και… αδειάζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι είκοσι βουλευτές θέτουν ερωτήσεις. Και ζητούν απαντήσεις… Ένας εκ των είκοσι, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Βερελής, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Planet εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την κίνηση της Εθνικής και χαρακτηριστικά επεσήμανε:

• «Τελικό σχόλιο, με το ποσό αυτό η ΕΤΕ θα αγόραζε την Εμπορική ολόκληρη, το Ταμιευτήριο, μια μικρή, και της μένανε και ρέστα»!

Οι 20 βουλευτές που ζητούν να κληθεί ο Αραπογλου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είναι οι: Παπανδρέου Βάσω, Φλωρίδης Γεώργιος, Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος, Μακρυπίδης Ανδρέας, Κουσελάς Δημήτρης, Ανδρουλάκης Μίμης, Ανωμερίτης Γεώργιος, Βερελής Χρήστος, Βρεττός Κωνσταντίνος, Γείτονας Κωνσταντίνος, Γεωργακόπουλος Δημήτριος, Κατσιλιέρης Πέτρος, Κολιοπάνος Θεόδωρος, Κουλούρης Κίμωνας, Ματζαπετάκης Στέλιος, Μπένος Σταύρος, Παπαντωνίου Ιωάννης, Τσακλίδης Ιωάννης, Χριστοδουλάκης Νίκος και Ανδριανόπουλος Ανδρέας. Εξάλλου, προβληματισμούς και αντιρρήσεις έχουν αρχίσει να θέτουν και ορισμένα ΜΜΕ, ελληνικά και διεθνή. Για παράδειγμα, η «Wall Street Journal» σε άρθρο της και αναφερόμενη στο επίμαχο θέμα κάνει τις εξής (επιγραμματικά) διαπιστώσεις:

• Οι μετοχές του τουρκικού χρηματιστηρίου είναι υπερτιμημένες.

• Οι διαγραφόμενοι κίνδυνοι υπερβαίνουν τις αναμενόμενες αποδόσεις.

• Υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Ακόμα η «Καθημερινή» σε άρθρο της αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις εγκυρότατων διεθνών οίκων που προειδοποιούν ότι οι δανειοδοτήσεις και οι επενδύσεις σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Μαλαισία και η Τουρκία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Και υπογραμμίζει πως «όλα τα ρίσκα είναι μπροστά»…

Γιατί έμειναν εκτός τα… φιλέτα;

Όπως και την προηγούμενη Κυριακή είχαμε υπογραμμίσει, το όλο σκάνδαλο έχει και την οικονομική και την πολιτική του διάσταση. Μια σοβαρή πτυχή της οικονομικής διάστασης είναι το γεγονός ότι η ΕΤΕ αγόρασε τη Finansbank «γυμνή», δηλαδή χωρίς τα «φιλέτα» της, τα οποία ο ιδιοκτήτης της πούλησε με χαμηλό τίμημα. Κάτι που επεσήμανε και η «Ελευθεροτυπία».

Σε κάθε περίπτωση το ρίσκο που ανέλαβε η Εθνική είναι πολύ μεγάλο. Αυτό το υπογραμμίζουν και πρώην διοικητές και στελέχη της τράπεζας που κάνουν λόγο για «επιλογή κορώνα-γράμματα».

Επισημαίνεται ακόμα πως κανείς δεν είναι βέβαιος ότι οι Τούρκοι… ενθουσιασμένοι από το «deal» θα προστρέξουν ομαδικά να καταθέσουν στη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση και η οποία (έχει και αυτό τη σημασία του…) δεν θα υψώσει (και) την ελληνική σημαία… Και βέβαια όσο ανοίγουν στόματα και υποχωρεί η συγκάλυψη, προστίθενται και άλλα ερωτήματα, όπως:

• Γιατί δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο από την τουρκική τράπεζα (ισολογισμοί, σχέσεις κερδών με επενδυμένα κεφάλαια);

• Μήπως η Εθνική είναι ο «λαγός» για να καταλήξει η Finansbank σε μικρότερη τιμή στη Citigroup; Το ερώτημα αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι παλιότερα ο κ. Αράπογλου εργαζόταν στον τομέα συγχωνεύσεων της Citigroup στο Λονδίνο…

• Μήπως αποκρύπτεται συμφωνία να είναι ο κ. Αράπογλου ισόβιος πρόεδρος της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση;

• Ποιος έδωσε εντολή στον διοικητή της Εθνικής να προχωρήσει σε αυτό το «deal»;

• Και φυσικά επανέρχονται τα βασικά ερωτήματα που είχαμε θέσει από την προηγούμενη Κυριακή, όπως τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία και αν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το ίδιο φυσικά ερώτημα ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση και σιωπά…

Βέβαια, συνεχίζουν να υπάρχουν και να τίθενται και τα πολιτικά ερωτήματα. Και αυτά ίσως είναι τα σοβαρότερα. Αυτά εξάλλου είναι που «χρωματίζουν» τη συμφωνία. Αυτά είναι που κυρίως επισημάναμε και την περασμένη Κυριακή. Όπως τι θα συμβεί σε περίπτωση μιας κρίσης, ποιες παρενέργειες θα έχει ένα πιθανό σαμποτάρισμα της νέας τράπεζας από το «βαθύ» τουρκικό κράτος. Και πολλά άλλα ερωτήματα, τα οποία έχουμε καταθέσει.

Και μία υπενθύμιση:

• Το 1992 ο τότε διοικητής Βρανόπουλος, που δολοφόνησε η «17 Νοέμβρη», επιχείρησε την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής με τη μορφή μετατρέψιμου δανείου. Τότε το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Λέτε ο κ. Αράπογλου να αποδειχθεί το μοιραίο για την ΕΤΕ πρόσωπο μετά από 14 χρόνια;


Σχολιάστε εδώ