Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Ας δούμε προσεκτικά τα δεδομένα:

Πρώτον, διάγουμε περίοδο επιχειρηματικών ανακοινώσεων, συμφωνιών και συμπράξεων που όμοιά της δεν είχαμε δει εδώ και αρκετά χρόνια. Μια γρήγορη ματιά στα δημοσιεύματα των ημερών και στην… αλληλογραφία των εταιρειών με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέδειξε έντονη κινητικότητα σε μια σειρά εισηγμένων που ξεκινούν από τις τράπεζες (Marfin, Λαϊκή και Εγνατία), συνεχίζουν στον κλάδο της Υγείας (Ιασώ, Υγεία κ.λπ.), περνάνε από το λιμάνι (Μινωικές – Στρίντζης – Επιχειρήσεις Αττικής) και καταλήγουν στον Ρόκκα των… Ισπανών, στους Σαουδάραβες, στους Κινέζους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και στο θρυλούμενο «ενδοοικογενειακό deal» του ΟΤΕ και της Cosmote!

Δεύτερον, η διεθνής συγκυρία και η ανάγκη των ξένων διαχειριστών να διασφαλίσουν κατά το δυνατόν τις αποδόσεις τους, σε συνδυασμό με τα ολοένα αυξανόμενα δείγματα πως η εποχή των παχιών αγελάδων στις αναδυόμενες αγορές ίσως φτάνει στο τέλος της, έχουν οδηγήσει αρκετά κεφάλαια στη Σοφοκλέους. Ενδεικτικό αυτού το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Αποθετηρίου, που δείχνει μια αύξηση της συμμετοχής των ξένων κεφαλαίων. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους κατευθύνθηκαν στην αγορά μας πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, και η συμμετοχή των επενδυτών της αλλοδαπής έφτασε σχεδόν στο 42% του συνόλου των μετοχών που διαπραγματεύονται στο ΧΑ. Ομοίως αυξημένος είναι πλέον και ο τζίρος (+15% τον Μάρτιο), ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως πλέον οι μεγάλοι παίκτες δεν διστάζουν να τοποθετηθούν και σε χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τρίτον, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου. Δεν υπήρξαν ηχηρές αρνητικές εκπλήξεις, αρκετές μετοχές δίνουν και καλά μερίσματα, οπότε το ενδιαφέρον πολλών αναζωπυρώνεται. Καταπώς φαίνεται μάλιστα, ούτε και αυτή η είδηση για έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δέκα εισηγμένες, έλεγχος που αφορά τη χρήση παλαιότερα αντληθέντων από την αγορά κεφαλαίων, δεν είναι ικανή να χαλάσει το θετικό κλίμα στην ελληνική χρηματιστηριακή κοινότητα.

Οπότε μένει να δούμε δύο πράγματα:

Πρώτον, εάν έστω και τώρα, έστω και καθυστερημένα, μπορούμε να μπούμε στο… παιχνίδι και, δεύτερον, αν συντρέχουν λόγοι επιφυλακής για τυχόν απότομα γυρίσματα της αγοράς.

Και στα δύο ερωτήματα η απάντηση είναι καταφατική. Ναι, ακόμα και αυτός που είναι εκτός αυτή την ώρα μπορεί κάλλιστα να τοποθετηθεί, αρκεί να έχει αποκρυσταλλώσει πλήρως την επενδυτική στρατηγική του. Να ξέρει δηλαδή πού θα μπει, έως πού θα «πάει» τη μετοχή και πόσα είναι διατεθειμένος να τοποθετήσει. Μπορεί ακόμα και για τις τράπεζες οι περισσότεροι αναλυτές να λένε πως είναι υπερτιμημένες σε πολλές περιπτώσεις ή να έχουν κάνει μακροχρόνια «ράλι», αλλά τα ίδια έλεγαν -και λέγαμε και γράφαμε- εδώ και έναν μήνα. Όμως την ίδια ώρα δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να πιστεύουμε πως ξημέρωσαν και πάλι οι ημέρες του ’98-’99. Για του λόγου το αληθές διαβάστε τις τελευταίες εκθέσεις πολλών ΑΧΕ. Αντιγράφω από δημοσιεύματα της Τετάρτης και της Πέμπτης:

«Το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι πιέσεις των πωλήσεων επισημαίνει η Marfin Analysis, καθώς -όπως εξηγεί- η αγορά καταγράφει σημαντική άνοδο τελευταία». «Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και η ανησυχία που υπάρχει για άνοδο των επιτοκίων προκάλεσαν πιέσεις στις ξένες αγορές, αναφέρει η Σίγμα Securities, η οποία συμπληρώνει πως ελλείψει σημαντικών ειδήσεων στην εγχώρια αγορά η συσσώρευση θα συνεχιστεί».

Να σημειώσουμε, πάντως, πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όλοι οι αναλυτές παραμένουν θετικοί για τις προοπτικές της Σοφοκλέους. Θυμηθείτε, τέλος, πως ήδη από την Πέμπτη ισχύει ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των συναλλαγών, όπερ σημαίνει πως ίσως και τις επόμενες ημέρες υπάρξουν κάποια «κλεισίματα εκκρεμοτήτων» διαφόρων πελατών ΑΧΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε επίπεδο «μη αναμενόμενων πωλήσεων», και θα έχετε μια πλήρη εικόνα του τι μας περιμένει τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι οποίες, ας μην το ξεχνάμε ούτε αυτό, είναι και… λειψές σε συνολικό αριθμό συνεδριάσεων λόγω των αργιών των εορτών.

ΥΓ.: Χωρίς τροποποιήσεις σε ό,τι αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά τις δημόσιες προτάσεις. Παρά τις προτάσεις ορισμένων φορέων της αγοράς για παραμονή του 50% συν μία μετοχή ως ποσοστού που θα υποχρεώνει κάποιον να απευθύνει δημόσια πρόταση, τελικά το 1/3 είναι το ποσοστό το οποίο στο εξής θα οδηγεί σε δημόσια πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομίας στην Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών, κάθε πρόταση που στο εξής θα αποκτά άμεσα ή έμμεσα ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου μιας υπό εξαγορά εταιρείας που υπερβαίνει το 1/3 του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου αυτής, θα υποχρεούται να απευθύνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της.

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ