Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για το ανταποδοτικό τέλος

Στο επίκεντρο είναι ο τρόπος χρήσης του ανταποδοτικού τέλους από τη σημερινή διοίκηση, η οποία, εξασφαλίζοντας αύξηση 30%, έχει ετήσια έσοδα ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή κατά κύριο λόγο εμπορικών προγραμμάτων. Οι ιδιοκτήτες στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης και για το ποσοστό του 1,5% επί του ετήσιου τζίρου των καναλιών που προορίζεται για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου.

Η σύνταξη της προσφυγής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όμως το «Π» έχει στη διάθεσή του τα βασικά στοιχεία. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης για την κατεύθυνση του ανταποδοτικού τέλους προς ανταγωνιστικά σε εκείνους προγράμματα. Με βάση τη συνθήκη του Άμστερνταμ, υποστηρίζουν, οι κυβερνήσεις μπορούν να ενισχύουν τις κρατικές τους τηλεοράσεις, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούν να αποκτούν δεσπόζουσα θέση και να ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους ιδιώτες. Η ΕΡΤ, αναφέρουν, είναι υποχρεωμένη να συντάσσει ισολογισμούς, στους οποίους θα πρέπει να αποτυπώνονται ξεχωριστά τα έσοδα από διαφημίσεις -και με αυτά να ενισχύονται τα εμπορικά προγράμματα- από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους, με τα οποία θα πρέπει να παράγονται άλλου είδους τηλεοπτικές εκπομπές, προς το δημόσιο συμφέρον.

Τα παραδείγματα είναι άφθονα, αν και ακόμη δεν έχουν μπει στο τελικό κείμενο της προσφυγής. Το τριετές συμβόλαιο με την Disney, το Τσάμπιονς Λιγκ, οι αγώνες μπάσκετ του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και άλλα. Βέβαια στην περίπτωση των αθλητικών προγραμμάτων η ΕΡΤ δείχνει να καλύπτεται από τη συνεργασία της με την EBU.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι ιδιοκτήτες θα προσφύγουν στη διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία αναμένεται να εκδώσει την πρώτη της απόφαση άμεσα, ως το φθινόπωρο, εφόσον η προσφυγή κατατεθεί τον Μάιο. Κάτι τέτοιο αναμένεται να… βάλει φωτιά στη ραδιοτηλεοπτική αγορά, καθώς ως τώρα φαινόταν πως ο νόμος περί συγκέντρωσης θα έδινε κάποια πράγματα παραπάνω στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ με αντάλλαγμα την ανοχή τους στην ενίσχυση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Τώρα φαίνεται να σπάει η συναινετική πορεία και ενώ εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου (διαβάστε και διπλανό ρεπορτάζ) και η διάθεση εκτός συγκλονιστικού απροόπτου έξι αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν συχνότητες για την παράλληλη εκπομπή με αναλογικό και ψηφιακό σήμα, γεγονός που θα επηρέασει τον τελικό αριθμό των καναλιών πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας.


Σχολιάστε εδώ