Ρευστό σκηνικό
Η αντίστροφη μέτρηση προς το εκλογικό έτος 2007, που άρχισε, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, εξαιτίας της ακρίβειας, έχει ρευστοποιήσει το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, με επακόλουθο να κυριαρχεί η πολιτική πόλωση έναντι της πολιτικής συναίνεσης. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση υψώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και πληθαίνουν τα εκατέρωθεν κτυπήματα κάτω από τη μέση. Έτσι, το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται και αυτό επιδρά αρνητικά στην επίλυση των προβλημάτων του λαϊκού παράγοντα, αλλά και στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.
•Το παράδοξο είναι ότι η πόλωση τροφοδοτείται και από τους δύο μονομάχους, ενώ θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να επιδιώκει την πολιτική ηρεμία, προκειμένου να προωθήσει το κυβερνητικό έργο. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχοντας κύριο στόχο την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων στοχοποιεί το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που θεωρείται και είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κρατούσα κατάσταση, που βλέπει με ανησυχία να ενισχύεται το πρωθυπουργικό προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσε «αδύνατο κρίκο» του ΠΑΣΟΚ. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι σε εθνικές εκλογές «όλα παίζονται», με το ορόσημο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών να πλησιάζει όλο και πιο κοντά, απομακρύνεται κάθε ελπίδα να διαμορφωθεί κλίμα συνεννόησης μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας και μάλλον το κλίμα πόλωσης θα παγιωθεί. Κι ενώ οι δύο μονομάχοι κινούνται σε εκλογικούς ρυθμούς, ο λαϊκός παράγοντας αρνείται να οργανώσει την εκλογική συμπεριφορά του, τροφοδοτώντας την προσδοκία νίκης και στους μεν και στους δε.
•Κατά τη γνώμη μας υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στις τάσεις και διαθέσεις των πολιτών και στους εκλογικούς ρυθμούς στους οποίους κινούνται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες που στενάζουν κάτω από το βάρος της δυσβάστακτης «καθημερινότητας» δεν βλέπουν σαν «λύση σωτηρίας» τις πρόωρες εκλογές. Γι’ αυτό και αρνούνται να οργανώσουν την εκλογική τους συμπεριφορά, συντηρώντας έτσι τη ρευστότητα του κεντρικού πολιτικού σκηνικού. Όσο δεν διαμορφώνεται ρεύμα λαϊκής στήριξης υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος εξουσίας, η αβεβαιότητα θα κυριαρχεί και θα τροφοδοτεί την πολιτική πόλωση. Έτσι, τα λαϊκά προβλήματα αντί να επιλύονται θα μετατρέπονται σε υλικό αντιπαράθεσης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – αιχμάλωτα στον εκλογικό κύκλο.