Παρασκήνιο για την επιστροφή Λαλιώτη…

Κατ’ αρχάς η δήλωση που έκανε πριν από δέκα μέρες κατά των νεολαίων της ΔΑΠ, που φώναξαν εναντίον του χυδαία συνθήματα στα Γιάννενα παρουσία του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ (ο οποίος πάντως τα αποδοκίμασε, δεν λειτούργησε όπως ο Βουλγαράκης).

Επίσης η άτυπη πλην ουσιαστική ανάληψη της επικοινωνιακής στρατηγικής του Παν. Φασούλα για τις δημοτικές εκλογές στον Πειραιά, παράλληλα με πληροφορίες που τον θέλουν να αναλαμβάνει επίσης τα επικοινωνιακά και της «τρόικας» του ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Αθήνας – Πειραιά δείχνουν πως περί τον Κ. Λαλιώτη υπάρχει μια ενδιαφέρουσα «κινητικότητα» και ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Ορισμένα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν πως τα παραπάνω -παράλληλα με ορισμένες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις…- αποτελούν τον προπομπό της επιστροφής Λαλιώτη στην ενεργό κομματική ζωή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, πράγματι το τελευταίο διάστημα ο Γ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις, περισσότερο επίμονες σε σύγκριση με το παρελθόν να αναλάβει την πρωτοβουλία εκείνη που θα επανέφερε τον πρώην γραμματέα σε ενεργό κομματικό ρόλο, διακριτό. Μεταξύ εκείνων που εισηγούνται κάτι τέτοιο είναι ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Ρέππας, το ιστορικό στέλεχος Αντ. Λιβάνης, καθώς και ορισμένοι συνεργάτες του Γιώργου. Τα επιχειρήματα που επικαλούνται είναι ότι εν όψει εθνικών εκλογών είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός στελέχους της εμβέλειας και των ικανοτήτων Λαλιώτη, και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολυτέλεια να τον κρατά εκτός ενεργού κομματικής δράσης. Πολύ περισσότερο, που ακόμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Και πρέπει επιπλέον -τονίζουν- να δοθεί η εικόνα της μεγαλύτερης συσπείρωσης, για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Και βέβαια σημειολογικά -και όχι μόνο- κανένα άλλο στέλεχος δεν μπορεί να σηματοδοτήσει καλύτερα και πολιτικότερα αυτή τη συσπείρωση απ’ τον πρώην γραμματέα.

Τα «αγκάθια» της επανάκαμψης…

Σύμφωνα με ορισμένα άλλα στελέχη, η επιστροφή Λαλιώτη θα διόρθωνε πολλά κακώς κείμενα που ταλανίζουν σήμερα το ΠΑΣΟΚ, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αλλά αυτή η διαπίστωση αποτελεί ταυτόχρονα και ένα απ’ τα σημαντικά «αγκάθια» για την επιστροφή του. Συγκεκριμένα στελέχη του στενού περιβάλλοντος του Γιώργου επί της ουσίας μπλοκάρουν όσο μπορούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το επιχείρημα ότι «έτσι θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε ότι έχει αποτύχει η μέχρι σήμερα πολιτική μας και φέρνουμε τον Λαλιώτη για να μας σώσει»…

Πρόκειται προφανέστατα για μη αποκρυπτόμενο φόβο και ομολογία ανεπάρκειας απ’ τα άτομα τα οποία περιστοιχίζουν τον Γιώργο και φοβούνται πως θα χάσουν εξουσία από τυχόν επανάκαμψη του ιστορικού στελέχους. Τουλάχιστον για ορισμένα απ’ αυτά…

Ο ίδιος ο Λαλιώτης, ο οποίος διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιώργο, σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν αποχώρησε απ’ το ΠΑΣΟΚ ούτε έθεσε ποτέ όρους για την επιστροφή του στην ενεργό κομματική ζωή. Γνωρίζει ότι συγκεκριμένα στελέχη του στενού περιβάλλοντος Παπανδρέου στην ουσία μπλοκάρουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο δεν τα σχολιάζει αρνητικά. Και τονίζει ότι δεν θα αρνηθεί να προσφέρει, εφόσον κάτι τέτοιο του ζητηθεί…

Έχει μεγάλη -καθοριστική- σημασία επομένως η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έναντι αυτής της ενδιαφέρουσας περί τον Λαλιώτη κινητικότητας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Γ. Παπανδρέου μέχρι τώρα δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του για το θέμα αυτό. Η μόνιμη απάντηση που δίνει σε όσους το θίγουν επιχειρώντας να εκμαιεύσουν τις προθέσεις του είναι:

– Αφήστε το, αυτό είναι αποκλειστικά δικό μου ζήτημα…

Όπως δε προαναφέραμε, τα στελέχη του στενού του επιτελείου επί του θέματος αυτού είναι «μοιρασμένα». Ένας εξ αυτών που «σπρώχνει» τα πράγματα στην κατεύθυνση της επανάκαμψης Λαλιώτη είναι ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος έχει και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τον πρώην γραμματέα όσο και με τον Αντ. Λιβάνη. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που αντιδρούν. Και κυρίως υπάρχει το ερώτημα, αν και πόσο ρόλο θα παίξει σε αυτές τις διεργασίες ο αμερικάνικος παράγοντας, που επηρεάζει τον Γιώργο και το περιβάλλον του και δεν φαίνεται να επιθυμεί την επαναδραστηριοποίηση Λαλιώτη και μάλιστα σε κεντρικό ρόλο στα κομματικά δρώμενα…


Σχολιάστε εδώ