Ξεστράτισε η κάθαρση

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε δικαστές και δικηγόρους για το πού πάει αυτή η ιστορία και πλέον αυτό που λέγεται είναι ότι εξελίσσεται η κάθαρση σε υπόθεση ξεκαθαρίσματος εσωτερικών λογαριασμών στον χώρο του δικαστικού σώματος, όπου η μία ομάδα που κινεί τα νήματα έχει στόχο τους αντιπάλους της, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση, λένε, επιχειρεί να επιβάλει τους δικούς της ανθρώπους για να έχει υπό τον έλεγχό της τη Δικαιοσύνη!

Ήδη έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι οι δικαστές βρίσκονται υπό καθεστώς τρομοκρατίας και ότι επιχειρείται η ποινικοποίηση ακόμη και των κοινωνικών συναναστροφών, ενώ είναι αυταπόδεικτη πλέον η επίμονη προσπάθεια να περιορίσουν την κάθαρση στους πρωτοβάθμιους δικαστές και να μην αγγιχτεί ο χώρος των Αρεοπαγιτών!

Και υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα που επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω, και δημιουργούν ευθύνες σε εκείνους που έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και οι οποίοι πλέον κατηγορούνται από συναδέλφους τους ότι μέσω της υπόθεσης αυτής αποβλέπουν στην αναρρίχηση σε ανώτερα αξιώματα…

Το «ΠΑΡΟΝ» από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια εκκαθάρισης της Δικαιοσύνης από επίορκους δικαστές, γιατί ο λαός είχε σε μεγάλο βαθμό χάσει την εμπιστοσύνη του και δυστυχώς τα κρούσματα της σαπίλας ήταν πλέον κοινό μυστικό και υπήρχαν λειτουργοί που δεν δίσταζαν ακόμη και επιταγές να παίρνουν…

Με απόλυτη, λοιπόν, υπευθυνότητα, σήμερα φέρνουμε στο φως γεγονότα και πράξεις που θα πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αλλά και την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και όλο τον πολιτικό κόσμο, πριν οδηγηθεί η κάθαρση σε ατραπούς όπου μπορεί αθώοι να την πληρώσουν…

Σύμφωνα με απόλυτα ελεγμένες πληροφορίες, καλούνται, από τους διεξάγοντες τις έρευνες για την κάθαρση, δικαστές στους οποίους η κύρια ερώτηση που υποβάλλεται είναι αν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση (συνήθως δείπνο με άλλους καλεσμένους) είχαν κληθεί κι αυτοί, ποιοι άλλοι δικαστές ήταν και ποιοι δικηγόροι…

Κι όταν πάει ο δικαστής να πει ότι ναι ήμουν κι εγώ εκεί, αλλά ήταν και αρεοπαγίτες και αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, ο ανακριτής τους σταματάει, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι οι υψηλόβαθμοι δικαστές είναι στο… απυρόβλητο!

Ήδη, με μόνο το στοιχείο της συμμετοχή, δικαστές και δικηγόροι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την άσκηση δίωξης!

Παραβιάζουν και τη Δικονομία

Είναι πολύ αποκαλυπτικό των μεθοδεύσεων, που αποτελούν παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη, αλλά και των διατάξεων της Δικονομίας, αυτό που συνέβη σε γερμανό πολίτη, ο οποίος είχε την… ατυχία να έχει κάποια δικαστική υπόθεση στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την επιστολή διαμαρτυρίας του γερμανού πολίτη προς τη δικηγόρο του, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που έχει την ευθύνη της κάθαρσης, κ. Σανιδάς (άγνωστο πού βρήκε το ΑΠΟΡΡΗΤΟ τηλέφωνο του γερμανού πολίτη, ονόματι ALEXANDER BAYAS, που διαμένει στο Μόναχο), επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του χωρίς να τηρήσει τις δικονομικές προϋποθέσεις.

Η επιστολή που έστειλε στις 6 Απριλίου στη δικηγόρο του είναι πολύ αποκαλυπτική των μεθοδεύσεων που γίνονται και για τις οποίες ο κ. Σανιδάς θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Την τελευταία εβδομάδα βρήκα στον τηλεφωνητή της ιδιωτικής τηλεφωνικής γραμμής μου ορισμένα μηνύματα στην ελληνική γλώσσα. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω καθόλου ελληνικά και στην αρχή δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στα μηνύματα αυτά. Με τη βοήθεια μιας γνωστής, η οποία μιλάει λίγα ελληνικά, μπόρεσα να αντιληφθώ από το τελευταίο μήνυμα ότι μου ζητούν να τηλεφωνήσω σε κάποιον αριθμό τηλεφώνου.

Όταν την 04.04.2006 τηλεφώνησα στον αριθμό αυτό, εμφανίσθηκε μια γυναίκα, η οποία μου είπε ότι είναι συνεργάτης στην Εισαγγελία supreme court και ότι ήθελε να μου μιλήσει ένας Εισαγγελέας, κος Σανιδάς, ο οποίος όμως δεν είχε έρθει ακόμη στο γραφείο. Δεν μπορούσε να μου πει τίποτε πιο συγκεκριμένο, οπότε της έδωσα τον αριθμό τηλεφώνου του γραφείου μου για να μου τηλεφωνήσει.

Πριν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έλαβα ένα τηλεφώνημα στο γραφείο μου. Επειδή ο αναφερόμενος ως Εισαγγελέας κύριος Σανιδάς δεν γνωρίζει γερμανικά, κλήθηκε μία συνεργάτις, η οποία επρόκειτο να μεταφράσει.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω πως μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν επρόκειτο για επαγγελματία μεταφράστρια. Αφού ρώτησα αρκετές φορές σχετικά, μου εξήγησαν ότι δεν ερωτώμαι ως κατηγορούμενος.

Στη συνέχεια μου είπαν ότι θέλουν να έχουν ορισμένες πληροφορίες για την πώληση ενός διαμερίσματος στο Μαρούσι. Τους εξήγησα ότι τη στιγμή εκείνη δεν είχα μπροστά μου τα χαρτιά και ότι θα επικοινωνήσει η δικηγόρος μου με την Εισαγγελία.

Παρά την υπόδειξή μου ότι εκπροσωπούμαι από δικηγόρο, έλαβα την 05.04.2006 ένα νέο τηλεφώνημα από μια συνεργάτιδα της Εισαγγελίας. Αρχικά μου εξήγησε στα αγγλικά ότι δεν είμαι κατηγορούμενος και ότι η πώληση της κατοικίας εξετάζεται επακριβώς και προς το δικό μου συμφέρον. Κατόπιν με ρώτησε πώς βρήκα την δικηγόρο μου. Της εξήγησα ότι η δικηγόρος μου θα επικοινωνήσει με την Εισαγγελία, ότι αυτή τη στιγμή εργάζομαι και για τον λόγο αυτόν δεν μπορούσα ούτε ήθελα να συνεχίσω το τηλεφώνημα. Σας παρακαλώ να μου διευκρινίσετε τα εξής:

Ποιες πληροφορίες ακριβώς ζητά η Εισαγγελία;

Η Εισαγγελία θα πρέπει εν τέλει να παραθέσει γραπτώς τα ερωτήματά της. Σας παρακαλώ να διαβιβάσετε κατόπιν τούτου τις απαραίτητες πληροφορίες.

Γιατί η Εισαγγελία δεν μου απηύθυνε γραπτώς το αίτημά της για την παροχή πληροφοριών;

Πώς πληροφορήθηκε η Εισαγγελία το προσωπικό μου τηλέφωνο, το οποίο δεν είναι καταχωρημένο στους τηλεφωνικούς καταλόγους; Από έλεγχο που έκανα σήμερα στην υπηρεσία πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου προέκυψε ότι το τηλέφωνό μου δεν κοινοποιείται σε τρίτους.

Επιπλέον, θέλω να εκφράσω την απορία μου για τον τρόπο που ενήργησε η Εισαγγελία Αθηνών.

Δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοιες προφανώς νομικής φύσεως πληροφορίες ζητούνται τηλεφωνικώς. Το ίδιο ισχύει πολύ περισσότερο και για τις πρώτες ερωτήσεις που μου απηύθυναν στην ελληνική γλώσσα. Αιτήματα για την παροχή πληροφοριών προς έναν πολίτη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα πρέπει να γίνονται γραπτώς και στη μητρική του γλώσσα. Και δεν θεραπεύεται η συμπεριφορά της Εισαγγελίας από το γεγονός ότι σε μία μόνο συζήτηση έγινε προσπάθεια μετάφρασης στα γερμανικά. Για μια τόσο περίπλοκη υπόθεση δεν αρκούσαν κατά την εκτίμησή μου οι γνώσεις της ʽʽμεταφράστριαςʼʼ.

Πολύ λιγότερο κατανοητό είναι το ότι στην αρχή των πρώτων συζητήσεων δεν μου εξήγησαν καν με ποια ιδιότητα ερωτώμαι (ως μάρτυς ή ως κατηγορούμενος). Αντιθέτως, χρειάστηκε να ρωτήσω εγώ πολλές φορές, πριν μου απαντήσουν ότι δεν ανακρίνομαι ως κατηγορούμενος.

Επίσης δεν είναι κατανοητή η συμπεριφορά της Εισαγγελίας να μου τηλεφωνήσει και πάλι την 05.04.2006 μιλώντας μου αγγλικά, αν και είχα εξηγήσει μόλις την προηγούμενη ημέρα ότι εκπροσωπούμαι από δικηγόρο. Το ίδιο ισχύει πολύ περισσότερο και για το ερώτημα επί ποίας βάσεως επιλέγω τη δικηγόρο μου.

Οι βασικές αρχές του κράτους δικαίου που διέπουν τους κανόνες διεξαγωγής των διαδικασιών δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να λαμβάνονται υπ’ όψιν, κάτι που με εκπλήσσει ως νομικό.

Για τις προσπάθειές σας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Χαιρετώ φιλικότατα
A. Bayas»

Επεμβαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος

Όλα αυτά τα κάθε άλλο παρά σύννομα, που συμβαίνουν με το πρόσχημα της κάθαρσης, είναι εις γνώσιν του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, από καταγγελίες που έχουν γίνει, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν απασχολήσει και την Ένωση των Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει συζητηθεί τελευταία σε επανειλημμένες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου και έχει αποφασισθεί η καταγγελία των ενεργειών που παραβιάζουν τους νόμους.

Επίσης, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου ανησυχεί η αποκάλυψη των νομοσχεδίων που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης και με τα οποία, όπως αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ», επιχειρείται ακόμη και η κατάργηση του φυσικού δικαστή.

Αν και ζητήθηκε αντίγραφο των νομοσχεδίων αυτών, προκειμένου να ενημερωθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος, το υπουργείο με διάφορες δικαιολογίες ακόμη δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα που πρώτου επιστημονικού συλλόγου της χώρας. Αυτή η μυστικοπάθεια επιτείνει τις ανησυχίες για αυτά που μαγειρεύονται…

Φάκελος Σανιδά!

Δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν και οι αντίπαλοι του κ. Σανιδά, είτε από προσωπικό φθόνο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει, είτε γιατί εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα, είτε γιατί θέλουν να… χαλάσουν το κοινολογούμενο από καιρό ότι ο κ. Σανιδάς στις κρίσεις του Ιουνίου προορίζεται για Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μετά την αποχώρηση, λόγω ορίου ηλικίας, του σημερινού Εισαγγελέα κ. Λινού.

Μάλιστα διαρρέουν ότι ο κ. Σανιδάς δεν θα είναι η καλύτερη επιλογή από την κυβέρνηση, επειδή δεν προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο και δεν έχει εξοικειωθεί με υποθέσεις, πέραν των αστικών, αλλά θα αξιοποιήσει την κάθαρση με την προαγωγή του στη θέση που κατέχει σήμερα ο κ. Λινός.

(Να σημειώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον εφέτη – ειδικό ανακριτή της κάθαρσης, κ. Σίδερη, που παραμένει παράνομα, λένε δικαστικοί και δικηγόροι, από τη στιγμή που έχει προαχθεί εδώ και αρκετό καιρό. Άραγε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κεδίκογλου, ο κ. Λινός δεν… άκουσαν τίποτα;).

Όμως για τον κ. Σανιδά υπάρχει εκείνη η παλιά ιστορία με το σπίτι στο Πόρτο Γερμενό. «Κάποιοι» τις τελευταίες μέρες… γέμισαν τις θυρίδες όλων των αρεοπαγιτών με έναν κίτρινο φάκελο, μέσα στον οποίο υπάρχουν αντίγραφα συμβολαίων, αγωγών, καταστατικών.

Η άποψη αυτών που διακινούν τον φάκελο είναι ότι ο κ. Σανιδάς, όταν νομιμοποίησε την κυριότητα του οικοπέδου, είχε εμφανίσει ότι το αγόρασε από μια εταιρεία που την εποχή της αγοράς δεν είχε συσταθεί, αλλά συστάθηκε μετά από 5 χρόνια.

Θέσαμε υπόψη του κ. Σανιδά τα χαρτιά αυτά και η απάντησή του ήταν ότι στην εταιρεία μετέχουν τα πρόσωπα από τα οποία αγόρασε το οικόπεδο και ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα.

Βέβαια οι αντίπαλοι του κ. Σανιδά επιμένουν ότι πρόκειται για σκαστή ψευδορκία που θα έπρεπε να τον είχε οδηγήσει σε παραπομπή.

Αποφύγαμε να δώσουμε έκταση στο θέμα αυτό για έναν και μόνο λόγο. Για να μην παίξουμε το παιχνίδι κάποιων που θέλουν να δυσφημήσουν την ακεραιότητα των χειρισμών της κάθαρσης και προφανώς να την σταματήσουν πριν φτάσει σε αυτούς που πιθανότατα εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Ποιες οι σχέσεις Γιοσάκη – Κάππου;

Ένα στοιχείο που δείχνει ότι οι ισχυρισμοί περί κατευθυνόμενης κάθαρσης έχουν βάση, είναι η αποφυγή κάθε έρευνας γύρω από πληροφορίες και δημοσιεύματα για αρεοπαγίτες που είχαν συναναστροφές με τον Γιοσάκη, ο οποίος, όπως λέγεται, καθημερινά μπαινόβγαινε στο γραφείο του τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Κάππου, που επιβεβαιώνει, κύριε Σανιδά και κύριε Παπαληγούρα, ότι η κάθαρση θα περιορισθεί στη… μαρίδα, τον Στάθη, τον Κουλούση και την Τσέβη…


Σχολιάστε εδώ