«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Γι’ αυτό δεν είναι ίσως τυχαίο που πολλοί βουλευτές απουσίασαν από αυτή τη συνεδρίαση και μάλιστα κάποιες στιγμές οι αρχηγοί κινδύνευσαν να μείνουν… μόνοι τους στην αίθουσα, αφού μετά τις αρχικές ομιλίες του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εγκατέλειψαν το κτίριο της Βουλής. Ανάμεσά τους και οι περισσότεροι υπουργοί, σε βαθμό που κάποια στιγμή στα κυβερνητικά έδρανα δίπλα στον πρωθυπουργό καθόταν ο Π. Παυλόπουλος που του μιλούσε συνεχώς και λίγο πιο πέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας. Την ίδια ώρα πίσω από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος υπέστη το… μαρτύριο να έχει δίπλα του τον Α. Κακλαμάνη, τα έδρανα… έχασκαν άδεια.

Και οι απόντες και οι αποχωρήσαντες, πάντως, δεν έχασαν και πολλά πράγματα, αφού από τη συζήτηση έλειψε ο ουσιαστικός πολιτικός λόγος και περίσσεψαν εκτός από τις τηλεοπτικές ατάκες και χιλιοπαιγμένα τρικ από το πρόσφατο παρελθόν.

Για παράδειγμα, όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου για την «κρυψώνα του Μαξίμου» δεν είναι τίποτα διαφορετικό από τον «γυάλινο κόσμο του Μαξίμου», έκφραση που χρησιμοποιούσε παλαιότερα ο Κ. Καραμανλής για να επιτεθεί στον Κ. Σημίτη, τον οποίο επίσης, όπως κάνει τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλούσε να πάνε μαζί στον κόσμο για να δει πόσο ικανοποιημένος ήταν από την κυβερνητική πολιτική.

Καθόλου πρωτότυπη δεν ήταν, εξάλλου, και η επίμονη αναφορά του πρωθυπουργού στο «Λαύριο», στις απόψεις του Γ. Φλωρίδη και στις θέσεις του Η. Πολεμαρχάκι, για να αποδώσει έτσι στο ΠΑΣΟΚ «κρυφό πρόγραμμα» και «διπλή ταυτότητα». Τα ίδια ακριβώς απέδιδε στη ΝΔ και ο Κ. Σημίτης που σε μια ανάλογη συζήτηση είχε ανασύρει από την ιστοσελίδα τής τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης τις απόψεις του καθηγητή Τρύφωνα Κολίντζα που εκθείαζε το νεοδημοκρατικό παρελθόν. Με αφορμή αυτό η τότε κυβέρνηση κατηγορούσε τη ΝΔ για «κρυφό πρόγραμμα», την ίδια ώρα που την επέκρινε ότι δεν έχει θέσεις. Όπως δηλαδή κάνει τώρα και η τωρινή κυβέρνηση, όταν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ.

«Στο ίδιο έργο θεατές», με άλλα λόγια. Και το χειρότερο; Σχεδόν με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που απλώς εναλλάσσονται στους ρόλους, ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση.


Με τον… διορισμό στο χέρι έμειναν οι άνθρωποι του Αβραμόπουλου

Σε ευτελισμό και του Κοινοβουλίου οδηγεί πλέον η «κόντρα» ανάμεσα στον νυν και τον τέως υπουργό Υγείας. Οι άνθρωποι του Δ. Αβραμόπουλου που κλήθηκαν να καταλάβουν θέσεις διοικητών ΔΥΠΕ στη Βʼ Περιφέρεια Αττικής και στην Κρήτη έμειναν με τον… διορισμό στο χέρι, αφού οι κατέχοντες τις θέσεις αυτές, οι οποίοι διορίστηκαν από τον Νικήτα Κακλαμάνη, δεν είχαν παραιτηθεί.

Έτσι, η συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, που είχε οριστεί για το πρωί της Πέμπτης και στην οποία επρόκειτο να παρουσιαστούν ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Γ. Φωτεινόπουλος και ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Σαρειδάκης, αναβλήθηκε χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και παρότι οι υπό διορισμόν είχαν στείλει τα βιογραφικά τους στο προεδρείο της Βουλής. Η υπόθεση έχει μεγάλο βάθος και είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει και μεγάλη συνέχεια, καθώς πολλά ακούγονται στο παρασκήνιο για «οσμή σκανδάλων» που κρύβεται πίσω από τις επιχειρούμενες αντικαταστάσεις. Για παράδειγμα, ο νυν διοικητής του ΔΥΠΕ Κρήτης Ι. Καλαϊτζάκης, που είναι προς «καρατόμηση», έχει διατάξει ελέγχους στα νοσοκομεία Ηρακλείου και Χανίων που κάποιοι δεν ήθελαν να γίνουν και γι’ αυτό αποφασίστηκε να του «πάρουν το κεφάλι». Όπως και αν έχει, πάντως, το θέμα δεν μπορεί να μείνει έτσι και αν δεν το κάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Αδρακτάς, είναι υποχρέωση της πρόεδρου της Βουλής να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Αβραμόπουλο για τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών.

———–*—————

Στις πλάτες της ΑΔΑΕ όλο το βάρος των υποκλοπών

Η «άγουρη» και «απαράσκευη», όπως έλεγαν μέχρι πρότινος τα κυβερνητικά στελέχη, ΑΔΑΕ επωμίζεται τελικά όλο το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών, δικαιώνοντας όσους υποστήριζαν ότι «οι ανεξάρτητες αρχές είναι το άλλοθι των πολιτικών που δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Έτσι, μετά τους επαίνους για τη Vodafone που με πρώτο τον Γιώργο Βουλγαράκη εξέπεμπαν τα κυβερνητικά στελέχη, τώρα όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τις δικές της ευθύνες για το σκάνδαλο και τις καθυστερήσεις στη διερεύνησή του στηρίζεται στα πορίσματα της αρχής διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τάσος Καραμάριος έσπευσε, λίγη ώρα αφότου πήρε το τελευταίο πόρισμα στα χέρια του, να δηλώσει ότι πρέπει να ασκηθεί αμέσως δίωξη κατά της Vodafone, συμφωνώντας μετά από δυόμισι μήνες με αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ». Με τη δήλωσή του αυτή, πάντως, ο κ. Καραμάριος δημοσιοποίησε την αμηχανία που προκαλεί στην κυβερνητική παράταξη η διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα και απεκάλυψε τη βούληση του Μαξίμου, που, όπως εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει επισημάνει η στήλη, θέλει να ασκηθεί δίωξη από τη Δικαιοσύνη για να φύγει η υπόθεση από τη Βουλή και να γίνει «αποκλειστικά δικαστικό θέμα».

———–*—————

Σε εκκρεμότητα η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών

Τη βούληση, άλλωστε, της κυβέρνησης να «τελειώνει το θέμα των υποκλοπών» μαρτυρούν και οι αραιές συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών παρά την επιμονή της αντιπολίτευσης, η οποία, αν ήταν στο χέρι της, θα επέβαλλε καθημερινές ακροάσεις και θα καλούσε κόσμο και κοσμάκη εκεί, καθώς θεωρεί ότι το θέμα την ευνοεί.
Οι «γαλάζιοι» όμως… κρατούν άμυνα, γι’ αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής δεν ξεκαθαρίστηκε πότε θα ξανακληθούν ο πρόεδρος και τα μέλη της ΑΔΑΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Α. Σταύρου και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Γ. Κεφαλογιάννης έδωσαν σκληρή μάχη να μην οριστεί από τώρα συνεδρίαση για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, οπότε θα ξανανοίξει η Βουλή, η οποία διέκοψε τις εργασίες την Παρασκευή. Επέμειναν ότι θα πρέπει να περιμένουν το τελικό πόρισμα της ΑΔΑΕ και μετά να την καλέσουν και το ζήτημα έμεινε σε εκκρεμότητα. Όσο για τους υπόλοιπους που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση, όπως ο διοικητής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής ή ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Κ. Σταϊκούρας, τον οποίο «φωτογράφισε» ο Γ. Παπανδρέου, όταν ρώτησε την Πέμπτη «αν κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη έκαναν χρήση των προϊόντων των υποκλοπών», είναι πολλοί εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι δεν πρόκειται να κληθούν ποτέ.

———–*—————

Πόσο… μακριά πάει το «βαλιτσάκι» των υποκλοπών

Αναρωτιόμασταν την περασμένη Κυριακή αν τα στελέχη της ΕΥΠ… δούλεψαν τον πολιτικό τους προϊστάμενο υπουργό Δημόσιας Τάξης ή αν ο Βύρων Πολύδωρας δούλεψε τη Βουλή, όταν ισχυριζόταν ότι «ανέκρινε» (η λέξη σε εισαγωγικά είναι δική του) τον διοικητή και τους υποδιοικητές του ευαγούς ιδρύματος της Κατεχάκη και εκείνοι τού είπαν ότι η υπηρεσία δεν έχει -δήθεν- τη δυνατότητα να παρακολουθεί κινητά.

Επισημαίναμε ότι η ΕΥΠ έχει από χρόνια τη δυνατότητα να παρακολουθεί σταθερά τηλέφωνα και ότι το περίφημο «βαλιτσάκι» που προμηθεύτηκε τον Μάρτιο του 2004, κατόπιν παραγγελίας που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν μπορούσε παρά να αφορά τα κινητά τηλέφωνα, για τα οποία ο κ. Πολύδωρας είχε ισχυριστεί ενώπιον της Βουλής -και είναι γραμμένο στα πρακτικά- ότι «δυστυχώς, δεν έχει δυνατότητα να παρακολουθεί».

Πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως, ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Για την ώρα, όσον αφορά στα κινητά, η ΕΥΠ διαθέτει μόνο το γνωστό πλέον “βαλιτσάκι” που επιτρέπει τον “on line” εντοπισμό μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας και άρα του χρήστη της».
Το ερώτημα είναι αν παράλληλα με τον εντοπισμό του κινητού παρακολουθείται και καταγράφεται και το περιεχόμενο της συνομιλίας. Μπερδεμένα μας τα λένε… Προφανώς για να μην καταλαβαίνουμε…

———–*—————

Πλήθος επιτροπών για τον πασχαλινό μποναμά

Μπορεί η Βουλή να μην έχει νομοσχέδια για συζήτηση, καθώς οι υπουργοί όχι μόνο τα στέλνουν με το… σταγονόμετρο, αλλά απαιτούν και να ψηφίζονται «στο άψε σβήσε», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές μένουν χωρίς… δουλειά.
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά… 14 συνεδριάσεις διαφόρων επιτροπών προγραμματίστηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε και είχαν ως αντικείμενο ακόμη και… απίθανα θέματα, όπως το κυκλοφοριακό σε διάφορους δήμους και μεταξύ αυτών στον δήμο Αχαρνών Αττικής που -όλως τυχαίως- είναι η στενή εκλογική περιφέρεια του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος Θ. Κατσιγιάννη. Μόνο την Τετάρτη το απόγευμα συνεδρίαζαν παράλληλα τέσσερις επιτροπές, ενώ άλλες δύο είχαν προγραμματιστεί το πρωί της Πέμπτης, πριν αρχίσει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.
Και όλα αυτά διότι οι συνεδριάσεις είναι αμειβόμενες και οι βουλευτές έπρεπε να εξασφαλίσουν έναν πρόσθετο πασχαλινό μποναμά που ερμηνεύεται σχεδόν σε ένα τριακοσάρι ευρώ ανά συνεδρίαση.

———–*—————

Άλλο UNICEF, άλλο UNESCO, αλλά μπράβο για την ευαισθησία

Στον ραδιομαραθώνιο της UNICEF συμμετείχε η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα και στη συνέντευξη που έδωσε από φραστικό λάθος συνεχάρη για την πρωτοβουλία αυτή την… UNESCO που είναι φυσικά ένας εντελώς διαφορετικός οργανισμός.
Ε, λοιπόν, αυτό το φραστικό λάθος «πέρασε» σε δελτίο Τύπου με τη συνέντευξη της προέδρου και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες για να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν η UNICEF. Πέρα πάντως από αυτό το λάθος, η κυρία Μπενάκη στη συνέντευξή της αυτή απέφυγε να αξιοποιήσει το βήμα που της δόθηκε για την προσωπική της προβολή (δεν είπε, ίσως και γιατί δεν τη ρώτησαν, πόσα χρήματα προσέφερε η Βουλή) και έδειξε την ευαισθησία της για τα παιδιά, όταν απάντησε με ειλικρίνεια στο ερώτημα αν έχει έρθει στο δίλημμα αν πρέπει ή όχι να δώσει χρήματα στα παιδιά των φαναριών. «Ναι, έχω έρθει.

Έχω δώσει βέβαια, αλλά πάντα μέσα μου με ένα ερωτηματικό, μήπως έτσι ενισχύω τη θέση του παιδιού και την εκμετάλλευσή του», είπε η πρόεδρος της Βουλής και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του κράτους, για τις οποίες σημείωσε ότι δεν αρκεί «να στέλνουν στη φυλακή αυτούς που εκμεταλλεύονται τα παιδιά, αλλά να φροντίζουμε και το ίδιο το παιδί και να εξαλείφουμε τις αιτίες της εκμετάλλευσης».

———–*—————

Οι πολιτικοί που γράφουν και το «copyright» της Βουλής

Το Πάσχα κατέφθασε και, όπως συμβαίνει συνήθως τις παραμονές των γιορτών, παρατηρήθηκε και φέτος οργασμός… συγγραφικής δουλειάς, από τον οποίο δεν έλειψαν οι πολιτικοί.

Καθώς μάλιστα συμπληρώθηκε διετία από τις τελευταίες εκλογές και η τύχη που θα έχουν στις επόμενες έχει αρχίσει να τους απασχολεί, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που προχωρούν σε εκδόσεις, κυρίως με απολογισμούς της κοινοβουλευτικής δουλειάς τους.

Ορισμένοι μάλιστα για να δώσουν πρόσθετο κύρος στα βιβλία που κυκλοφορούν χρησιμοποιούν το λογότυπο της Βουλής, κάτι στο οποίο αντέδρασε η πρόεδρος Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, η οποία με επιστολή της προς τους «300» τούς κάνει γνωστό ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το σήμα της Βουλής που είναι, όπως τους πληροφορεί, μόνο για τις επίσημες εκδόσεις του ίδιου του Κοινοβουλίου και του συνδεδεμένου με αυτό Ιδρύματος για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.

Χωρίς το «copyright» της Βουλής, αλλά με τη σφραγίδα εκδοτικών οίκων εξέδωσαν πάντως τα βιβλία τους δύο πολιτικοί από την Καρδίτσα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σαββάλας το πολιτικό και ιστορικό χρονικό με τίτλο «Καρδίτσα γενναία φύτρα. Άνθρωποι και γεγονότα», το οποίο αναφέρεται στην ιστορία της περιφέρειάς του από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881) έως σήμερα.

Επίσης, ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας εξέδωσε στον Καστανιώτη βιβλίο με τίτλο «Για λόγους Πολιτικής. 2004-2006. Στη Βουλή και στην Καρδίτσα» που, όπως παραπέμπει και ο τίτλος, είναι ένας απολογισμός της πολιτικής του δραστηριότητας.

Καλή ανάγνωση στους Καρδιτσιώτες και όχι μόνο!


Σχολιάστε εδώ