ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Αναλυτικά για το καθένα έργο ο δήμαρχος τόνισε:

Βίλα Ζαχαρίου: Η βίλα, όπως είναι γνωστό, είχε γκρεμισθεί επί Σκυλίτση. Στη θέση της έχει ανεγερθεί ένα κτίριο που από τότε είναι στα μπετά. Για την αξιοποίηση του κτιρίου έχει επιλεγεί η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης. Οι σχετικές διαδικασίες τελείωσαν και τις επόμενες μέρες θα γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός. Το κληροδότημα Ζαχαρίου εκτός της βίλας περιελάμβανε μια έκταση πολλών στρεμμάτων στο Λουτράκι που δεν είναι αξιοποιήσιμη, γιατί έχει χαρακτηριστεί δασική, καθώς και κάποιους πίνακες μεγάλης αξίας που βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και γίνονται ενέργειες για να έρθουν στην πινακοθήκη του δήμου.

Ράλλειος: Ο δήμος από το 1997 φιλοξενεί τα σχολεία της Ραλλείου σε δικό του χώρο στον Πύργο του Πειραιά. Εδώ και τρία χρόνια όμως παραχώρησε ένα μεγάλο οικόπεδο στη γωνία της Πειραιώς με την οδό Σαρανταπόρου για να ανεγείρει εκεί ο ΟΣΚ νέα σχολεία, τα οποία θα παραχωρηθούν στη Ράλλειο προκειμένου να «απελευθερωθεί» το κτίριο-φάντασμα απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, να δοθεί στον δήμο και να αξιοποιηθεί. Ήδη ο ΟΣΚ προχωράει τις επόμενες ημέρες σε προγραμματική σύμβαση με εργολάβο για να αρχίσουν τα έργα. Μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο σχολείο, τα παιδιά των σχολείων της Ραλλείου θα φιλοξενούνται σε άλλα κτίρια, πιο κατάλληλα από τον Πύργο, τα οποία θα μισθώνει ο δήμος. Για να καταστεί δυνατόν όμως να γίνουν τα νέα σχολεία στον χώρο της Πειραιώς χρειάστηκε να απομακρυνθεί αγωγός φυσικού αερίου που υπήρχε στο υπέδαφος. Η μεταφορά του αγωγού, όπως είπε ο δήμαρχος, δεν ήταν εύκολη. Η ΔΕΠΑ ζητούσε 100 εκατ. δρχ. για να κάνει τη μεταφορά. Τελικά συμβιβάστηκε με την καταβολή μόνο 34 εκατ. δρχ. από πλευράς δήμου. Έτσι «ελευθερώθηκε» το οικόπεδο και σε λίγο μπαίνει εργολάβος.

Εμποροναυτιλιακό κέντρο: Από το 2001 έγινε διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην ΑΒΑΞ, αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση, γιατί μέρος του κτιρίου χρησιμοποιείται από τη ΔΕΠΕΠ και τα σχολεία της Ραλλείου. Τώρα που τα σχολεία φεύγουν, θα… πέσουν οι υπογραφές. Όμως θα γίνει αναδιαπραγμάτευση για να προσαρμοστεί η σύμβαση στις σημερινές τιμές.

Γκαράζ: Ο διαγωνισμός για το γκαράζ της 34ου Συντάγματος έγινε πέρσι και κατακυρώθηκε στην Παντεχνική. Οι εταιρείες που… έχασαν όμως υπέβαλαν ενστάσεις στη Δικαιοσύνη, οι οποίες απορρίφθηκαν. Γι’ αυτό υπήρξε καθυστέρηση. Ωστόσο, λίγο μετά το Πάσχα θα υπογραφεί η σύμβαση, καθώς υπάρχει και το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο δήμαρχος είπε ακόμα ότι η σημερινή δημοτική αρχή έσωσε την περιουσία του πειραιώτικου λαού από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που είχαν ξεκινήσει οι πιστωτές του δήμου λόγω των ατασθαλιών Λογοθέτη. Κι αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία και σημασία.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Μπεντενιώτης τόνισε ότι οι αναφορές του δημάρχου είναι ανεπαρκείς. Γιατί δεν είπε τίποτε για τα στρέμματα που έχει ο δήμος στη Μεταμόρφωση και έχουν τεράστια αξία, ούτε για τα αγροκτήματα στους Γαργαλιάνους. Όσο για το δασόκτημα στο Λουτράκι, είπε, δεν ανήκει στο Δημόσιο επειδή κρίθηκε δασική έκταση. Δεν ζητήσαμε καταγραφή της δημοτικής περιουσίας. Ζητήσαμε πρόγραμμα αξιοποίησής της. Αλλά δεν το είδαμε πουθενά. Γι’ αυτό θα φέρουμε εμείς πρόγραμμα για την αξιοποίηση όλων, αλλά και των 135 στρεμμάτων στην Ακτή Ξαβερίου που ανήκουν στον δήμο και πρέπει να τα διεκδικήσει.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας», Θοδωρής Δρίτσας, τόνισε ότι το θέμα είναι μείζον και ότι οκτώ χρόνια είναι μεγάλο διάστημα και σίγουρα ικανό για να έχουν ολοκληρωθεί κάποια πράγματα που δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει.

Η συζήτηση, πάντως, για τα ακίνητα του δήμου θα συνεχιστεί και στο επόμενο συμβούλιο, μετά το Πάσχα.

Κάτι περίεργο πήγε να… παιχτεί στο Πασαλιμάνι. Συγκεκριμένα, φορείς του Πειραιά, όπως το Κανάλι 1, ο Όμιλος UNESCO κ.λπ., σε συνεργασία με τοπικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι θα διοργανωθεί φιλανθρωπικό «bazaar», όπως συνηθίζεται να λέγεται, από αύριο μέχρι και το τέλος του μήνα. Πράγματι, άρχισαν να στήνονται οι πάγκοι και οι τέντες σε κεντρικότατο σημείο και όλα έδειχναν ότι λειτουργούν κανονικά. Η Δημοτική Αστυνομία όμως πήγε στον χώρο και ζήτησε από τους υπεύθυνους την άδεια τόσο για την κατάληψη του χώρου όσο και για τη λειτουργία του «bazaar». Όμως άδεια δεν υπήρχε. Ή μάλλον δεν υπήρχε η άδεια που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή που θα έχει εκδοθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αντιθέτως, επιδείχθηκαν στους δημοτικούς αστυνομικούς κάποια έγγραφα του προέδρου της ΔΕΠΑΠ, Π. Αγγελόπουλου, και του αντιδημάρχου Οικονομικών, Τάσου Κάρλε, τα οποία δεν συνιστούσαν άδειες. Έτσι, ο επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας, αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβάκης, έδωσε εντολή να ξηλωθούν όλα, δεδομένου ότι δεν θα γίνει άλλο δημοτικό συμβούλιο μέχρι τέλος Απριλίου, οπότε και δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί κανονική άδεια λειτουργίας του «bazaar». Εκείνο που προκάλεσε απορία ήταν το γεγονός ότι στη διαφημιστική αφίσα των ενδιαφερομένων, ενώ αναφερόταν ότι το «bazaar» θα είναι για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σε μια υποσημείωση γνωστοποιείτο πως μέρος των εσόδων θα διατίθετο στο ΠΕΚ-ΑΜΕΑ. Οπότε αυτομάτως δημιουργούνταν δύο ερωτήματα: α) Πόσο μεγάλο θα ήταν αυτό το μέρος των εσόδων ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει τον βαρύγδουπο τίτλο… «φιλανθρωπικό ʽʽbazaar”»; και β) το υπόλοιπο μέρος των εσόδων πού θα πήγαινε;

Κουίζ: Ποιας δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας η… νύφη (γυναίκα του αδελφού της), δικηγόρος το επάγγελμα, πηγαίνει στο δημοτικό συμβούλιο και μαζεύει… πελατεία από επιχειρηματίες μαγαζιών που κλείνουν για να κάνει αίτηση ανάκλησης των αποφάσεων του ΔΣ στο Πρωτοδικείο και όλα τα σχετικά; Μάλιστα λέγεται ότι η συγκεκριμένη δικηγόρος έχει κόψει… ταρίφα 500 ευρώ για κάθε αίτηση ανάκλησης. Ωραία πράγματα…

Ένα σημαντικότατο πρόβλημα που είχαν οι νέοι του Προφήτη Ηλία λύθηκε. Πρόκειται για το γηπεδάκι του μπάσκετ που ήταν για χρόνια εγκαταλελειμμένο και είχε μεταβληθεί σε σκουπιδότοπο και άντρο ναρκομανών. Τις τελευταίες ημέρες, μετά από συνεχείς προσπάθειες του προέδρου του Βʼ Διαμερίσματος, Γιάννη Μαστρονικόλα, και του προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Τάσου Μητρόπουλου, το γήπεδο καθαρίστηκε, μπήκαν τα διάφορα όργανα στη θέση τους, ξαναστήθηκαν οι μπασκέτες, μπήκαν διχτάκια, ανακαινίστηκε το ταρτάν και έγινε ένα πραγματικό στολίδι, το οποίο χαίρονται με την… ψυχή τους οι νέοι της περιοχής.

Δεν γίνονται όμως έργα μόνο στον Προφήτη Ηλία. Γίνονται και στα Μανιάτικα. Η οδός Λακωνίας, από τις πιο ιστορικές στο Εʼ Διαμέρισμα, που μέχρι πρότινος ήταν… θεοσκότεινη, πλημμύρισε από φως. Τοποθετήθηκαν κολόνες φωτισμού σε κλασικό στυλ για να «δένουν» με τον χώρο, λάμπες φθορίου, και όλος ο δρόμος άλλαξε όψη! Υπεύθυνος για την αλλαγή αυτή ο εντεταλμένος σύμβουλος Τεχνικών Έργων Γιώργος Βοϊδονικόλας, ο οποίος γεννήθηκε σε αυτή τη γειτονιά και είχε… απωθημένο να τη δει κάποτε γεμάτη… φως!

Ένα πραγματικά μεγάλο έργο ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι και θα δώσει «πνοή» ανάπτυξης στα Μέθανα και στον Πόρο. Πρόκειται για τον δρόμο Επιδαύρου – Καλλονής, ένα έργο-φάντασμα που επί 25 χρόνια δεν… λέει να τελειώσει, αλλά θα ολοκληρωθεί επιτέλους σε δύο μήνες περίπου και αφού χρειάστηκε επί τρία χρόνια ο νομάρχης Γιάννης Μίχας να βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή για να αντιμετωπίζει τις πολλές δυσχέρειες και… κακοτοπιές που υπήρχαν. Τώρα όμως όλα τελείωσαν, τα βασικά τμήματα του έργου έχουν ολοκληρωθεί και μένουν μόνο μια γέφυρα να τελειώσει και οι ασφαλτοστρώσεις. Το έργο θα μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται ένα ΙΧ για να πάει από την Αθήνα στον Πόρο ή στα Μέθανα κατά μία ώρα, ενώ θα βγάλει από την αφάνεια και όλα τα χωριά της Τροιζηνίας.


Σχολιάστε εδώ