Για ένα κομμάτι ψωμί δίνουν τον «Ελεύθερο Τύπο»!
Ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως για την πώληση της εφημερίδας, γεγονός που αντανακλάται στην άρση των έως τώρα δυσχερειών στις συζητήσεις που ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο περίπου. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρέα των εφοπλιστών που εμφανίζεται σήμερα να διεκδικεί το συγκρότημα του «Ελεύθερου Τύπου» μετείχε στην αποστολή που συνόδευε τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Κίνα. Η κατάσταση ωστόσο κρύβει έντονο παρασκήνιο, κυρίως με πολιτικές προεκτάσεις.
Η συγκεκριμένη πρόταση -προσφορά για την εξαγορά της εφημερίδας από την ομάδα των εφοπλιστών, την οποία αποτελούν οι Ν. Τσάκος, Γ. Δαλακούρας, Β. Μαρινάκης (στενός φίλος της Ντόρας), Μουνδρέας, Βασίλης Μανιός, Σίμος Παλιός και ο Ξάνθου, κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης και παρουσιάστηκε στα μέλη του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στη συνεδρίαση που είχαν ορίσει με αυτό ακριβώς το θέμα. Είχε προηγηθεί συνάντηση των ενδιαφερομένων (με επικεφαλής τον Δαλακούρα) με την επιτροπή που ανέλαβε εκ μέρους του Ιδρύματος να συζητήσει τις λεπτομέρειες.
Η κατάθεση της προσφοράς ήταν ωστόσο μια δυσάρεστη έκπληξη για τα μέλη του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Πληροφορίες αναφέρουν πως το τίμημα για την απεμπλοκή του Ιδρύματος από την εφημερίδα ήταν της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην πρόταση αναφερόταν πως η κοινοπραξία των αγοραστών αναλαμβάνει τις οφειλές, το ύψος των οποίων είναι αδιευκρίνιστο, κατ’ άλλους ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και κατ’ άλλους φθάνει τα 8 εκατ. ευρώ. Το τίμημα ωστόσο θεωρήθηκε εξαιρετικά χαμηλό, μέχρι αστείο, αν σκεφθεί κανείς ότι η κυκλοφορία του καθημερινού φύλλου είναι 40.000 φύλλα και το κυριακάτικο ξεπερνά τα 50.000. Η προσφορά τέθηκε σε ψηφοφορία. Κατά της πώλησης τάχθηκαν ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Μάκης Σαρρής, εκδότης της εφημερίδας και ένας ακόμη. Υπέρ της πώλησης αυτήν τη φορά ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος πριν από έναν μήνα σε συνεδρίαση του ΔΣ έβαλε τις φωνές ενάντια σε κάθε σκέψη για πώληση της εφημερίδας. Το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη σε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγοραστών αντιπρότεινε τίμημα μεταξύ 11 και 14 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία της πώλησης της εφημερίδας, παρά τη σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου, φαίνεται πως δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Η ίδια η ομάδα των εφοπλιστών χρειάστηκε πολύ χρόνο να καταλήξει στο επιχειρηματικό σχήμα, αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ… τσιγκούνηδες, αφού απαίτησαν να πληρώσει το ίδιο το Ίδρυμα τη δεύτερη μελέτη που ζήτησαν να κάνει η PriceCoopersWaterhouse και της οποίας το κόστος ήταν μόλις 25.000 ευρώ.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι όταν ρωτήθηκαν τι προσφέρουν για τον τίτλο και τη φήμη που αποτελεί η κυκλοφορία των 40.000 φύλλων κάθε μέρα, η απάντηση ήταν ούτε μια δραχμή!
Η κατάσταση είναι ρευστή ακόμη, αν και οι περισσότεροι εκτιμούν πως αυτή τη φορά η εφημερίδα που ίδρυσε ο Άρης Βουδούρης θα πουληθεί. Στις εξελίξεις υπήρξε παρέμβαση από την πλευρά Βαρβιτσιώτη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, μέτοχος της εταιρείας V+O, κατέθεσε προφορικά πρόταση στον πρόεδρο του Ιδρύματος Λ. Βουδούρη, Γ. Αναστασάκη, για μια νέα προσπάθεια ανεύρεσης επιχειρηματικών κεφαλαίων προκειμένου να μην πουληθεί η εφημερίδα και να παραμείνει στο ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Παλαιότερα μάλιστα είχε συζητηθεί η λύση να οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ίδρυμα Τύπου ΑΕ, στο οποίο θα συμμετείχαν 2 ή 3 μάνατζερ από την ιδιωτική αγορά. Στις συζητήσεις για τη μεταβίβαση υπάρχουν ακόμη πολλά θολά σημεία, καθώς η Ίδρυμα Τύπου ΑΕ συμμετέχει στο Star Channel με ποσοστό 5% και το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη με 1,25%, ενώ η εφημερίδα ίδρυσε και Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης πέρυσι.