Απειλείται διάσπαση στη ΓΣΕΕ

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το βράδυ της Πέμπτης, σε συνεδρίαση των μελών της ΠΑΣΚΕ πλειοψήφησε άποψη στελεχών της συνδικαλιστικής αυτής παράταξης (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) σύμφωνα με την οποία:

• Η ΓΣΕΕ να προχωρήσει στην καθαίρεση ή «απόσυρση» των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ από επιτροπές οργανισμών όπου συμμετέχουν εκ μέρους της Συνομοσπονδίας και ταυτοχρόνως να σταματήσει επιλογή μελών του Μετώπου (πρόσκειται στο ΚΚΕ) να παίρνουν μέρος σε αντιπροσωπείες της Συνομοσπονδίας που λαμβάνουν μέρος σε διεθνή συνέδρια ή άλλες συνδικαλιστικές διαδικασίες αυτού του επιπέδου, «αφού σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουν τις θέσεις και τις αποφάσεις της οργάνωσης».

«Ως εδώ μπορούμε να ανεχθούμε να μας φωνάζουν ξεπουλημένους στο ΣΕΒ και συμβιβασμένους. Γι’ αυτό πάρτε τώρα μέτρα» απαντούσαν τα μέλη της ΠΑΣΚΕ από την ηγεσία της παράταξης που συμπίπτει να ηγείται και της ΓΣΕΕ. Το βαριά φορτισμένο κλίμα μεταφέρθηκε την Παρασκευή στο γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλο -άκρως ενοχλημένο από την προσωπική εις βάρος του πολιτική- και τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Γιώργο Μαυρίκο (είναι και υποψήφιος υπερνομάρχης του ΚΚΕ), όταν σε απειλές για λήψη μέτρων, αν συνεχιστεί η «διασπαστική τακτική» του ΠΑΜΕ, ο κ. Μαυρίκος απάντησε: «Πάρτε όποια μέτρα θέλετε και ανάλογα με αυτά εμείς θα αντιδράσουμε». Ο κ. Μαυρίκος κατήγγειλε τον κ. Πολυζωγόπουλο ότι προσφάτως «άνοιξε λογαριασμούς με το ΚΚΕ και ακόμη και με τη γραμματέα του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα».

Και τα δύο κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη, παρά την οξύτητα της φραστικής τους αντιπαράθεσης, τάχθηκαν κατά της διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος, παρά τις σχετικές αλληλοκατηγορίες που αντάλλαξαν στις ομιλίες τους. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ) και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος Αλ. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση) διαφώνησαν και κατήγγειλαν την καταγγελτική κατά της Συνομοσπονδίας στάση του ΠΑΜΕ, ενώ ο οργανωτικός γραμματέας (και μελλοντικός πρόεδρος της ΓΣΕΕ) Γ. Παναγόπουλος σε μια προσπάθεια αποφόρτισης της έντασης «διαβεβαίωσε», μιλώντας στο γενικό συμβούλιο, ότι κανείς δεν σκοπεύει να προχωρήσει στη λήψη διοικητικών μέτρων. Όμως κάλεσε το ΠΑΜΕ να σεβαστεί τους ενιαίους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων, υπογραμμίζοντας πάντως με νόημα ότι «το παραμύθι των ξεπουλημένων πρέπει να τελειώσει εδώ…».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δεύτερος στην ιεραρχία της ΔΑΚΕ, Φίλ. Ταυρής, που υπογράμμισε ότι «οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τους εργαζομένους» και αναφερόμενος στο πρόσφατο παράδειγμα της Γαλλίας τόνισε: «Μόνο με ενότητα μπορεί να προχωρήσει και να πετύχει το συνδικαλιστικό κίνημα».

Ανεξαρτήτως της κόντρας ΠΑΣΚΕ-ΠΑΜΕ το γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ ανέδειξε σοβαρά εγγενή προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Η «δυσλειτουργία» προήλθε μάλιστα από τα ίδια τα χείλη του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου, που κατηγόρησε το ΠΑΜΕ ότι δεν επιτρέπει ούτε την είσοδο σε ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που ελέγχει, για να απαντήσει ο κ. Μαυρίκος ότι η ΠΑΣΚΕ δημιουργεί διασπαστικά σωματεία, για να πάρει την πλειοψηφία της διοικήσεως.

Είναι προφανής η «ισορροπία τρόμου» που εγκαθιδρύεται από τώρα και στο εξής στην κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα, όμως όλοι οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων αποκλείουν το ενδεχόμενο διάσπασης της ΓΣΕΕ, παρότι το ΠΑΜΕ εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη την ευνοούν οι Βρυξέλλες. Η πραγματοποίηση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ έγινε για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχονται τράπεζες και ΔΕΚΟ από εργοδοσία και κυβέρνηση στους κανονισμούς εργασίας, αλλά και στο ζήτημα της άρνησης διαπραγματεύσεων για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Βεβαίως, επαναλήφθηκαν και οι θέσεις όλων των πλευρών για τη νέα διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (υπέρ ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, εναντίον ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση).


Σχολιάστε εδώ