Eθνικό φέσι!

Άλλωστε η επίκληση του χρηματιστηρίου δεν αποτελεί και αξιόπιστο μάρτυρα, όταν είναι νωπές οι μνήμες από τη ληστεία που υπέστησαν οι μικροεπενδυτές- έγκυροι οικονομικοί αλλά και πολιτικοί κύκλοι και παράγοντες, που δυστυχώς φοβούνται να μιλήσουν δημόσια, χαρακτηρίζουν μέγα σκάνδαλο και όχι εθνική επιτυχία το «deal» μεταξύ της… μεγάλης μας φίλης, της Εθνικής, και της τούρκικης τράπεζας Finansbank, που προβλέπει την εξαγορά απ’ την ΕΤΕ του 46% των μετοχών της τουρκικής τράπεζας. Ορισμένοι μάλιστα, ακόμα και απ’ την κυβερνητική παράταξη, δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμα και για «εθνικό» έγκλημα τόσο οικονομικών όσο και πολιτικών-εθνικών διαστάσεων!

Κόντρα στο ρεύμα που έχουν δημιουργήσει τόσο τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ όσο και μια ιδιόμορφη διακομματική συναίνεση -τη συμφωνία επικρότησε και ο Γιώργος Παπανδρέου- «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» καταγράφει και αποκαλύπτει σήμερα τις «σκοτεινές» πτυχές αυτού του «deal» σπάζοντας αυτή τη συνωμοσία της σιωπής. Έτσι κι αλλιώς εμείς δεν παίζουμε σε παιχνίδια παρασκηνίου, ούτε δεσμευόμαστε από συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ούτε καταλαβαίνουμε από πιέσεις, ούτε εξαγοραζόμαστε από προσφορές…

Και επειδή πάει να περάσει η εικόνα ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει πλήρης διακομματική συμφωνία, ρωτάμε: Το ΚΚΕ είχε ενημερωθεί; Και ποια ήταν η θέση του;

Όσο για τους υπόλοιπους, ουδεμία έκπληξη μας προξενεί η συναίνεση και η σιωπή. Ουσιαστικά όσα γίνονται σήμερα είναι συνέχεια της «διπλωματίας» των σεισμών και του… ζεϊμπέκικου, που είχε εγκαινιάσει ο Γ. Παπανδρέου με τη συνδρομή τόσο του μητσοτακέικου όσο και οικονομικών-δημοσιογραφικών παραγόντων, που κάνουν χοντρό παιχνίδι με την ελληνοτουρκική «φιλία», η οποία όμως, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνονται, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια στάση και πολιτική κατευνασμού, αν όχι και ενδοτισμού της χώρας μας έναντι της «φίλης και γείτονος». Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, στην όλη υπόθεση Εθνικής-Finansbank έπαιξε παρασκηνιακό μεν αλλά ουσιαστικό ρόλο ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έτσι και αλλιώς έχει παίξει ρόλο και στην τοποθέτηση Αράπογλου στη θέση του διοικητή της ΕΤΕ, όπως είχε γίνει και το 1990, που ως πρωθυπουργός τον είχε βάλει στην Ιονική Τράπεζα. Επομένως, ουδεμία έκπληξη ότι όλες εκείνες οι δυνάμεις της συναίνεσης άνευ όρων με την Τουρκία, πολιτικές, οικονομικές, δημοσιογραφικές, τώρα έχουν συνασπιστεί και συναινέσει.

Εδώ φτάσανε στο σημείο οικονομικά στελέχη του Φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων Επιχειρηματιών να φτιάξουν τράπεζα την οποία ονόμασαν… «Τράπεζα Αιγαίου». Προφανώς, ουδόλως τους πέρασε από τον νου το όνομα «Κωνσταντινούπολη»…

Ξέχασαν την Ολυμπιακή!

Οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την εξαγορά της Finansbank απ’ την Εθνική ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ επικαλούνται λόγους τόσο πολιτικούς όσο και οικονομικούς:

Πρώτον, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ως χώρα να ζητιανεύουμε διεθνώς για ξένες επενδύσεις και απ’ την άλλη μεριά να έχουμε την… πολυτέλεια να στέλνουμε στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, πώς γίνεται στην Ελλάδα να κλείνουν επιχειρήσεις, να είναι η ανεργία η σοβαρότερη κοινωνική πληγή και εμείς να προβαίνουμε σε επενδύσεις στην Τουρκία δημιουργώντας εκεί νέες θέσεις εργασίας, όταν αυτό «ξεχνάμε» να το κάνουμε για τη χώρα μας;

• Δεν αποτελεί εθνικό έγκλημα να κινδυνεύει να κλείσει η πολύπαθη Ολυμπιακή για 600 εκατομμύρια ευρώ και να… εξάγουμε στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ; Γιατί η ΕΤΕ δεν συμμετέχει σε επενδυτικό σχήμα για την εξαγορά της Ολυμπιακής, κάτι που θα ήταν πολλαπλά χρήσιμο για λόγους εθνικούς, οικονομικούς, αλλά την ίδια ώρα εξάγει δισ. στην Τουρκία;

• Αυτό το «deal» μάς αφοπλίζει από επιχειρήματα για τις τουρκικές διεκδικήσεις και απειλές εις βάρος της χώρας μας. Πώς θα πάμε στην Ε.Ε. ή σε άλλα διεθνή φόρουμ να παραπονεθούμε για τουρκικές απειλές, όταν θα μας αντιπαρατάσσουν το επιχείρημα ότι… έχουμε αγαστές (και) οικονομικές σχέσεις;

• Μπορούν οι Τούρκοι μέσω αυτής της συμφωνίας ακόμα και να μας εκβιάσουν, σε περίπτωση κάποιας κρίσης.

• Ακόμα και χωρίς την ύπαρξη κρίσης, πάλι είναι η ΕΤΕ ευάλωτη σε εκβιασμό. Τι θα κάνετε, κύριε Αράπογλου, αν πέσει στην Τουρκία γραμμή «αποσύρετε τις καταθέσεις σας από μια τράπεζα στην οποία συμμετέχουν Έλληνες»; Και μη μας πείτε πως αυτό αποκλείεται να συμβεί, γιατί και δεν… συγκινούνται οι Τούρκοι από τέτοιες κινήσεις όταν πρόκειται για το συμφέρον τους (όπως οι ίδιοι το εννοούν) και ήδη, κύριε Αράπογλου, ορισμένα έντυπα στην Τουρκία κάνουν λόγο για… επιστροφή των Ελλήνων, με αφορμή τη «μεγαλοφυή» κίνησή σας. Το γνωρίζετε αυτό, κύριε Αράπογλου;

• Το «deal» έγινε υπό καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας. Και δεν αναφερόμαστε πάλι στον παρασκηνιακό ρόλο Μητσοτάκη, έτσι κι αλλιώς σημαντικό. Αναφερόμαστε και στη γενικότερη αδιαφάνεια που επικράτησε, με το επιχείρημα της «μυστικότητας», προφανώς για να… μη χαλάσει το «κελεπούρι». Μάλιστα υπάρχουν και διαμαρτυρίες -προς το παρόν παρασκηνιακές…- ότι έγινε και παιχνίδι με τη μετοχή από λίγους μυημένους…

• Κάνουμε κινήσεις «καλής θέλησης» προς την Τουρκία δίχως την παραμικρή ανταπόδοση. Ξεκινώντας απ’ το ευρωπαϊκό διαβατήριο, που «μεγαλόψυχα» δώσαμε στην Τουρκία, περνώντας από ενδιάμεσους άλλους «σταθμούς» επίσης «μεγαλοψυχίας», και φτάνοντας σήμερα στην… οικονομική ένεση. Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει απτόητη -και επιβραβευμένη απ’ τη δική μας ενδοτικότητα- και στις «γκρίζες ζώνες» και στο «casus belli» και…

• Το επιχείρημα περί… πολιτικής επιρροής είναι μόνο για αφελείς. Και επειδή εμείς ούτε αφελείς είμαστε ούτε διαπλεκόμενοι, θυμίζουμε πως η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στα Σκόπια, με ποσοστό πάνω του 65% των συνολικών διεθνών επενδύσεων εκεί, και όμως δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο θέμα της ονομασίας. Μάλλον η αδιαλλαξία τους συνεχίζεται αμείωτη…

Κίνηση αβέβαιη και υψηλού ρίσκου!

Διευκρινίζουμε πως αν το «deal» το έκανε κάποια ιδιωτική τράπεζα δεν θα μας απασχολούσε, ούτε θα του δίναμε τις διαστάσεις που του δίνουμε σήμερα. Όμως η μεγάλη μας «φίλη», και παρά τις διακυμάνσεις και αλλαγές στη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια, παραμένει, πρέπει να παραμείνει, ένα εθνικό κεφάλαιο, όπως ήταν απ’ την εποχή της ίδρυσής της από τον Γ. Σταύρου. Επιπλέον, στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία και η Εκκλησία.

Και εδώ ερχόμαστε σε κάποια οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας, επίσης αμφισβητούμενα και επικρινόμενα από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες:

• Γιατί η ΕΤΕ προχώρησε στη συμφωνία με την τουρκική τράπεζα, όταν έχει ξεπουλήσει φιλέτα εθνικά στο εξωτερικό, όπως την ATLANTIC BANK (στη Νέα Υόρκη) και έχει βάλει λουκέτο στα υποκαταστήματά της σε Καναδά και ΗΠΑ, που ήταν αποκούμπι των ομογενών, πέραν της σοβαρής οικονομικής τους διάστασης;

• Έγκυροι οικονομικοί κύκλοι και σοβαροί οικονομολόγοι θεωρούν την τιμή εξαγοράς πολύ ακριβή. Μάλιστα κάνουν λόγο ακόμα και για 4 φορές πάνω από τη λογιστική αξία της τουρκικής τράπεζας!

• Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρονται σε «εξαγορά με υπερτιμημένη τούρκικη λίρα». Είναι χαρακτηριστικό πως η CITIBANK, που επίσης παζάρευε την τουρκική τράπεζα, έκανε πίσω με το επιχείρημα «εμείς δεν αγοράζουμε τόσο ακριβά»…

• Παρά την υψηλή τιμή η ΕΤΕ δεν εξασφάλισε το μάνατζμεντ. Και είναι άγνωστο πότε θα το εξασφαλίσει και πόσα θα «σκάσει» τότε για να το αποκτήσει. Ούτε πόσα θα κοστίσει το 50,1%, έναντι του 46% που απέκτησε τώρα…

• Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ θα αλλάξουν επαχθώς για τα ασφαλιστικά ταμεία οι ισορροπίες, καθώς δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν στην αύξηση… Και ο έλεγχος της τράπεζας θα περάσει σε εντελώς ξένα χέρια…

• Τέλος, και σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί κερδοσκοπικού παιχνιδιού με τις μετοχές της ΕΤΕ από λίγους μυημένους, δεν θα έπρεπε να παρέμβει κάποιος Εισαγγελέας;

Επαναλαμβάνουμε, ασχολούμαστε με το θέμα και το αναδεικνύουμε κόντρα στην κατευθυνόμενη σιωπή ή ευφορία των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, επειδή έχει και εθνική και πολιτική διάσταση. Και το κάνουμε, παρά τη διακομματική συναίνεση-συνενοχή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση…


Σχολιάστε εδώ