Πήρε το «νυστέρι» και αποδομεί τον Νικήτα…

Ήταν λίγο μετά την απόσυρση από το νομοσχέδιο του κ. Κακλαμάνη για τη μεταρρύθμιση του συστήματος φαρμακευτικής πολιτικής του άρθρου για τη δυνατότητα κυκλοφορίας στην εγχώρια αγορά φαρμάκων που προορίζονται για εξαγωγές.

Ο κ. Αβραμόπουλος πήγε στη Βουλή μόνο και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο και αφού είχε προσυνεννοηθεί με τον εισηγητή της ΝΔ Δ. Χριστοφιλογιάννη να ζητήσει την απόσυρση του άρθρου. Περίμενε, μάλιστα, να μιλήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αφού πήρε κι ο ίδιος τον λόγο για να ανακοινώσει ότι «παίρνει πίσω» το άρθρο, σηκώθηκε κι έφυγε, αφήνοντας για τα υπόλοιπα τους υφυπουργούς. Κάποιοι μάλιστα παραλλήλισαν την κίνηση αυτή του υπουργού Υγείας με τους μεγαλογιατρούς που πάνε στις μεγάλες εγχειρήσεις, κάνουν την «τομή» με το «νυστέρι» και αφήνουν τον ασθενή στα χέρια των βοηθών τους… Και μπορεί οι «χειρουργικές επεμβάσεις» του κ. Αβραμόπουλου να είναι μέχρι στιγμής επιτυχείς -αφού έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αποδόμηση του υποψήφιου δημάρχου της ΝΔ- μένει, όμως να φανεί εάν, όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιβιώσει ο ασθενής, που δεν είναι άλλος από την εικόνα της κυβέρνησης.

«Ζήσε Μάη μου…» στην
έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Να εξωθήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην υποβολή αιτήματος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές επιδιώκει η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έτσι θα κερδίσει χρόνο και για ένα διάστημα το θέμα θα φύγει από την επικαιρότητα.

Αυτός ήταν ο λόγος που μετά την ακρόαση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των διευθυνόντων της Vodafone Γιώργου Κορωνιά και της Ericsson Μπιλ Ζήκου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τάσος Καραμάριος ανακοίνωσε το ουσιαστικό τέλος της έρευνας από αυτήν την Επιτροπή. Όπως έχει ξαναγράψει η στήλη, η κυβέρνηση θεωρεί εδώ και καιρό ότι οι διαδικασίες της Επιτροπής Θεσμών δεν την ευνοούσαν, αφενός διότι η Επιτροπή αυτή έχει δημοσιότητα και αφετέρου διότι η σύνθεσή της δεν είναι ελεγχόμενη και δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Η τελευταία παραχώρηση της κυβέρνησης ήταν να παρουσιαστεί την περασμένη Πέμπτη ο -»πολύ καλά διαβασμένος»- Γ. Αγγέλου, την ακρόασή του οποίου δεν μπορούσε να την αποφύγει άλλο, αφού την είχε ήδη καθυστερήσει κατά δύο μήνες. Από την ώρα, όμως, που το ΠΑΣΟΚ επέμεινε να κληθούν και άλλοι «άνθρωποι» της κυβέρνησης και συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Κ. Σταϊκούρας, «εμείς δεν είχαμε άλλο δρόμο από το να τελειώνουμε αυτή την ιστορία», έλεγε βουλευτής της κυβερνητικής παράταξης.

«Αν θέλει η αντιπολίτευση ας κάνει πρόταση για Εξεταστική και όχι να προσπαθεί να μετατρέψει τη Θεσμών σε άτυπη Εξεταστική», συμπλήρωνε ο ίδιος, που δεν αρνήθηκε ότι στους σχεδιασμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας «μέτρησε» και ο χρόνος που θα χρειαστεί να μεσολαβήσει για να ικανοποιηθεί ένα τέτοιο αίτημα. Οι εργασίες της Βουλής, άλλωστε, σταματάνε αυτή την εβδομάδα και τυχόν πρόταση για Εξεταστική δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ για να αρχίσουν εξετάσεις μαρτύρων ίσως χρειαστεί να τελειώσει κι ο επόμενος μήνας. «Ζήσε Μάη μου», με άλλα λόγια…

Καλό σήμα στα κινητά εάν… κάνουμε διακοπές κοντά σε πρωθυπουργούς

Πριν επιβάλλουν το τέλος της διερεύνησης της υπόθεσης των υποκλοπών από την Επιτροπή Θεσμών, οι κυβερνητικοί δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από το αποτέλεσμα της εξέτασης του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Τηρώντας έξυπνη τακτική, που μαρτυρούσε και τους λόγους για τους οποίους τον έχει τόσα χρόνια δίπλα του ο Κ. Καραμανλής, ο Γιάννης Αγγέλου απέφυγε τις κακοτοπιές τόσο για τον ίδιο όσο και για τον άμεσο προϊστάμενό του.

Υποβαθμίζοντας τον δικό του ρόλο σε αυτόν του «απλού συνεργάτη που λειτουργεί κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού», επέμεινε ότι ο κ. Καραμανλής από την ώρα που ενημερώθηκε -με αρκετή καθυστέρηση, είναι αλήθεια, κατά τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Αγγέλου- παρέπεμψε το θέμα στους αρμόδιους υπουργούς και στη Δικαιοσύνη. Ακόμη και αν δεν πιστέψει κανείς ότι ο πιο στενός συνεργάτης έπαψε να ασχολείται με αυτό το «σοβαρό θέμα» από την ώρα που ενημέρωσε τον ευρισκόμενο στη Μαδρίτη κ. Καραμανλή για τα όσα είπε ο κ. Κορωνιάς που ζήτησε να επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου μόλις λίγες ώρες μετά την «αυτοκτονία» του συνεργάτη του Κώστα Τσαλικίδη, δεν μπορεί ωστόσο να αρνηθεί ότι ο κ. Αγγέλου δεν άφησε το περιθώριο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να «τον πιάσουν».

Είχε μεν κάποιες αντιφάσεις με τον Γ. Κορωνιά, όπως για παράδειγμα με το πότε και πόσες φορές τηλεφώνησε, αλλά μικρό το… κακό. Μόνον ίσως η ιστορία του αιτήματος προς τη Vodafone για ενίσχυση της κεραίας της Ίου όταν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε εκεί διακοπές ο Κ. Καραμανλής έδειξε να του ξέφυγε. Και ίσως γι’ αυτό φρόντισε αργότερα ο Βασίλης Μαγγίνας να ρωτήσει τον Γ. Κορωνιά για ανάλογο αίτημα που είχε υποβληθεί για τη Σίφνο, επειδή πήγαινε εκεί διακοπές ο Κώστας Σημίτης.

Συμπέρασμα; Ο κ. Αγγέλου τα πήγε καλά και εμείς όλοι θα έχουμε καλό σήμα στα κινητά μας αν στους προορισμούς διακοπών που επιλέγουμε έχουμε την… τύχη να είναι κοντινοί με αυτή των εν ενεργεία ή των υποψηφίων πρωθυπουργών.

Έπαινοι Πολύδωρα στον
Σημίτη για το «σιφοράι»

Ήταν Παρασκευή που συζητούνταν η επερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα Δημόσιας Τάξης, γι’ αυτό και πέρασαν εντελώς απαρατήρητοι οι έπαινοι προς τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που απηύθυνε ο Βύρων Πολύδωρας από το βήμα της Βουλής.

«Θέλω να σας επαινέσω ως κόμμα, ως προηγούμενη κυβέρνηση, για σοβαρές πράξεις στη σύνταξη των δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Και «για να μην είμαστε αόριστοι φιλόφρονες», όπως είπε, ο κ. Πολύδωρας περιέγραψε τρεις πράξεις: η πρώτη ήταν η «ενοποίηση» Αστυνομίας και Χωροφυλακής που έγινε, ως γνωστόν, τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό τον Γιάννη Σκουλαρίκη και σε κλίμα οξύτατης αντίδρασης από τη ΝΔ, ενώ η δεύτερη ήταν «η τρομοκρατία και το χτύπημά της από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Η έκπληξη ήταν η «τρίτη πράξη» που ανέφερε ο υπουργός και αφορούσε τη «σοβαρή προδικασία για την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων», την οποία, μάλιστα, θέλησε να την εξειδικεύσει λέγοντας: «Εκτιμώ πάρα πολύ, παραδείγματος χάρη, τώρα που λαμβάνω ενημέρωση και διαμορφώνω άποψη για τα πράγματα υπεύθυνα και ως μελετητής των δεδομένων, την πράξη του κ. Σημίτη, δηλαδή της κυβερνήσεως, για το C4I. Είναι πράξη σοβαρής πολιτικής αξίας».

Ναι, το σύστημα που είχε αποκληθεί «συμφορά» -από την ονομασία του στα αγγλικά- και τόσο είχε επικριθεί από στελέχη της ΝΔ και τον φιλικό της τύπο, με καταγγελίες ότι είχε ανατεθεί με διαδικασίες που ήταν «σκανδαλώδεις», καθώς και για το ότι δεν λειτούργησε ποτέ στη διάρκεια της Ολυμπιάδας, όπως παραδέχθηκε μόλις πρόσφατα ο αποπεμφθείς υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης, επαινείται τώρα με αυτό τον πρωτοφανή τρόπο από τον κ. Πολύδωρα.

Πόσο θέλουν ακόμη για να μας… τρελάνουν σε αυτή την κυβέρνηση;

Κάποιος μας… δουλεύει
για τη «βαλίτσα» της ΕΥΠ

Δεν είναι, όμως, μόνον η πολιτική «κωλοτούμπα» των κυβερνώντων για το «σιφοράι» που εξέπληξε τους λιγοστούς βουλευτές που βρίσκονταν την περασμένη Παρασκευή.

Αίσθηση προκάλεσε και η επιβεβαίωση από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης των δημοσιευμάτων για την περίφημη «βαλίτσα» που προμηθεύτηκε η ΕΥΠ για να κάνει παρακολουθήσεις, αν και ο κ. Πολύδωρας κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες για να υποβαθμίσει τις δυνατότητες της.

«Εγώ ʽʽανέκριναʼʼ τον διοικητή και τους υποδιοικητές για τα καταγγελλόμενα», είπε για να προσθέσει: «Εφόσον δεν είναι ευτελείς, ψευδόμενοι άνθρωποι, σας λέω τα πορίσματα. Δεν έχει δυνατότητες, δυστυχώς. Έχει το παλιό απαρχαιωμένο σύστημα, αν πάρει κάποια συνακρόαση με άδεια του Εισαγγελέως, για πού; Για τα συμβατικά, δηλαδή τα σταθερά συμβατικά αναλογικά. Αν είναι σταθερό ψηφιακό, δεν έχει δυνατότητα. Αν είναι κινητό, κατά μείζονα λόγο δεν έχει δυνατότητα».

Ο κ. Πολύδωρας, μάλιστα, αντιπαρήλθε τους υπαινιγμούς τόσο του προκατόχου του Γιώργου Βουλγαράκη, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το χρόνο προμήθειας του συγκεκριμένου συστήματος παρακολουθήσεων που έγινε, χωρίς αμφιβολία πλέον, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης -εν γνώσει του ή όχι- παραπλάνησε τη Βουλή, αφού είναι γνωστό ότι η ΕΥΠ έχει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα «συνακρόασης» στα σταθερά τηλέφωνα -το έχει παραδεχθεί ο κ. Βουλγαράκης- και ότι η όλη προσπάθεια που έγινε τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων -με τη «βαλίτσα», αλλά και με τις πιέσεις προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες είχαν κληθεί σε κοινή σύσκεψη- αφορούσε τις δυνατότητες παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων.

Και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ή οι «ανακριθέντες» της ΕΥΠ… δούλεψαν τον προϊστάμενό τους υπουργό ή ο κ. Πολύδωρας… δούλεψε τη Βουλή.

Οι «τρεις οικογένειες» και το χαμόγελο της Ντόρας

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούει κανείς τους βουλευτές -ανεξαρτήτως κόμματος- να διαμαρτύρονται γιατί το ότι «τρεις οικογένειες» (Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη) είναι αυτές που βγάζουν τους πρωθυπουργούς και επίσης ότι «η επετηρίδα για τα υψηλά αξιώματα έχει φρακάρει για πολλά χρόνια». Και μπορεί να τα «βάζουν» με «το σύστημα», που, κατά πώς λένε «φτιάχνει ηγέτες», στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι «το σύστημα» δεν είναι άλλο από τους ίδιους.

Αρκεί να έβλεπε κανείς το πώς συνωστίζονταν οι βουλευτές της ΝΔ που έσπευσαν να υποβάλουν την περασμένη Τρίτη τα σέβη τους στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη εμφάνισή της στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με τη νέα της ιδιότητα. Και πολύ περισσότερο να άκουγε εκπροσώπους του Έθνους, όταν ήρθε η ώρα τους να μιλήσουν, να… χάνουν τα λόγια τους, γιατί δεν μπορούσαν να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να… καλωσορίσουν την πρώην δήμαρχο στην κυβέρνηση. Έπειτα από αυτό η κυρία Μπακογιάννη δεν μπορούσε παρά να φορέσει το καλύτερο χαμόγελό της, κάτι που, όταν σχολιάστηκε από την αντιπολίτευση, η υπουργός Εξωτερικών δεν το άφησε αναπάντητο: «Ξέρω ότι το χαμόγελό μου ενοχλεί πολλούς, αλλά τι να κάνω, είναι έμφυτο», είπε.


Σχολιάστε εδώ