ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

• Άμεση ήταν η αντίδραση του νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, σε όσα καταγγέλθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα οποία η νομαρχία σχεδίαζε να στεγάσει σε κτίριό της που βρίσκεται δίπλα σε παιδικό σταθμό του δήμου άτομα που προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν από παραισθησιογόνες ουσίες. Με προσωπική του ανακοίνωση ο νομάρχης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε υπήρξε σκέψη να γίνει ο συγκεκριμένος χώρος κέντρο απεξάρτησης, αλλά στέγη παιδιών των φαναριών, απόρων οικογενειών, αλλοδαπών, κακοποιημένων γυναικών κ.λπ. Όπως μάλιστα τόνισε ο ίδιος στο «Π», δεν υπήρχε περίπτωση να προγραμμάτιζε η νομαρχία την εγκατάσταση κέντρου απεξάρτησης δίπλα σε παιδικό σταθμό, αφού είναι γνωστή η ευαισθησία της νομαρχίας απέναντι στα παιδιά. Φυσικά θα υπάρξει και στέγη για τους νέους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, αλλά σε καμία περίπτωση ο χώρος αυτός θα επιλεγεί σε σημείο της πόλης που θα προκαλέσει προβλήματα ή αντιδράσεις.

• Άρχισε από προχθές να λειτουργεί στη Δημοτική Αστυνομία του Πειραιά ειδικό τηλεφωνικό κέντρο που συνδέει απευθείας τα γραφεία της με την Άμεση Δράση, τη ΓΑΔΑ και την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά. Έτσι, όποτε οι δημοτικοί αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι γίνεται κάποια παράβαση, ενημερώνουν το κέντρο της υπηρεσίας τους στην Ευριπίδου και αμέσως γίνεται σύνδεση με την Άμεση Δράση προκειμένου να επιληφθεί. Είναι σίγουρα κάτι πρωτοποριακό που μόνο η Δημοτική Αστυνομία του Πειραιά διαθέτει και επιτεύχθηκε χάρη στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η ΕΛΑΣ με αυτήν.

• Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην Αστυνομική Διεύθυνση και την Τροχαία Καλλιθέας για την άμεση ανταπόκρισή της στο θέμα που γράψαμε προ εικοσαημέρου και αφορούσε τις «κόντρες θανάτου» στον παραλιακό δρόμο, τον παράλληλο της Ποσειδώνος, που βρίσκεται εντός της ολυμπιακής ζώνης και εκτείνεται από το ΣΕΦ μέχρι το γήπεδο του τάε κβον ντο. Από την επομένη του δημοσιεύματός μας, κάθε βράδυ δύο περιπολικά υπό την εποπτεία ικανότατης υπαστυνόμου ελέγχουν τον χώρο, δεν επιτρέπουν σε κανέναν… περίεργο να μπει ή όταν τον βρίσκουν μέσα τον διώχνουν και γενικά πραγματοποιούν υποδειγματική αστυνόμευση. Επόμενο είναι ο χώρος να έχει γίνει… εκκλησία, οι «κόντρες» να έχουν σταματήσει και όλοι να έχουν βρει την… ησυχία τους. Να υπογραμμίσουμε ακόμα ότι μετά το δημοσίευμά μας αποκαταστάθηκαν και όλες οι ζημιές στα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στην ολυμπιακή ζώνη από κανένα άλλο σημείο εκτός από τις εισόδους, οι οποίες, όπως προαναφέραμε, φυλάσσονται.

• Ο χώρος των φυλακών Κορυδαλλού, που θα πρέπει να αποδοθεί άμεσα στον δήμο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, θα αξιοποιηθεί και για τη δημιουργία πάρκινγκ εν όψει της επέκτασης του μετρό στην περιοχή και του σταθμού που προγραμματίζεται να γίνει εκεί κοντά. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανοιχτής δημόσιας συζήτησης που οργάνωσαν ο δήμος Κορυδαλλού και το τμήμα περιβάλλοντος και κυκλοφοριακού σχεδιασμού, του οποίου προΐσταται ο εντεταλμένος σύμβουλος (από τους πλέον έμπειρους περί τα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά θέματα) Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, στενός συνεργάτης του δημάρχου Στέφανου Χρήστου επί σειρά ετών, πρώην αντιδήμαρχος κ.λπ. Να σημειώσουμε ότι ο διάλογος έγινε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού-αναπτυξιακού σχεδίου του Κορυδαλλού, το οποίο έχει εκπονήσει ο Στέφανος Χρήστου για την… επόμενη πενταετία!

•Κανονικά έγινε την περασμένη Πέμπτη η λαϊκή στην οδό Βούλγαρη, στην περιοχή Ευαγγελιστρίας. Προς στιγμήν υπήρξε κίνδυνος να μη γίνει, γιατί σε κάποιο σημείο του δρόμου τις τελευταίες μέρες είχαν τοποθετηθεί μπάζα, οικοδομικά υλικά κ.λπ., τα οποία δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη πάγκων. Οι εκπρόσωποι της λαϊκής ενημέρωσαν αμέσως τον πρόεδρο του Βʼ Διαμερίσματος, Γ. Μαστρονικόλα, ο οποίος μετά από συντονισμένες ενέργειες με τους αρμόδιους αντιδημάρχους Γ. Δαβάκη και Η. Κατσαφάδο καθάρισε εν μια νυκτί το οδόστρωμα και την επομένη οι πάγκοι τοποθετήθηκαν κανονικά και η λαϊκή λειτούργησε σαν να μη συνέβη τίποτα. Μπορεί τέτοια γεγονότα να θεωρούνται ήσσονος σημασίας για πολλούς, αλλά για τον μικρόκοσμο του Πειραιά είναι πιο σημαντικά και από τον… ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Γιατί εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν να ψωνίσουν κάθε Πέμπτη από τη λαϊκή, αφού εκεί βρίσκουν πιο φθηνά προϊόντα και κατά τεκμήριο πιο φρέσκα. Αν κάποια εβδομάδα δεν γίνει λαϊκή, κάποια νοικοκυριά θα… ξεμείνουν από εποχικά είδη διατροφής ή θα αναγκαστούν να τα προμηθευτούν από αλλού, υπερβαίνοντας τον… προϋπολογισμό τους. Όσο κι αν ακούγονται απίστευτα αυτά σε κάποιους, αποτελούν την καθημερινότητα για πολλές γειτονιές του Πειραιά. Όπως μας έλεγε μάλιστα ο πρόεδρος του Βʼ Διαμερίσματος, με το που ακούστηκε πως υπήρχε ενδεχόμενο να αναβληθεί για μία εβδομάδα η λειτουργία της λαϊκής, σε μία μόνο μέρα πάνω από 150 τηλεφωνήματα έγιναν στο Διαμέρισμα από δημότες που αγωνιούσαν! Αυτό και μόνο δείχνει τι σημαίνουν για κάποιες (πολλές) οικογένειες η λαϊκή και το παζάρι.

•Ένα πρωτόγνωρο θέαμα συναντούν όσοι περνούν δίπλα από το γήπεδο Καραϊσκάκη. Μια ομάδα γλυπτών από τους πλέον γνωστούς και καταξιωμένους στη χώρα μας, όπως ο Γ. Χουλιαράς, ο Κ. Ρόκος, ο Θ. Παπαγιάννης, ο Γ. Σταματόπουλος κ.ά., μαζί με τους μαθητές και τους βοηθούς τους κατασκευάζουν τεράστια γλυπτά σε μάρμαρο και μέταλλο, τα οποία θα κοσμήσουν πλατείες του Πειραιά. Θέμα των καλλιτεχνών το ποδόσφαιρο και εμπνευστής της ιδέας ο νομάρχης Πειραιά, Γ. Μίχας (ζωγράφος και ο ίδιος), ο οποίος βρήκε ανταπόκριση από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και διοργάνωσε το πρώτο στην πόλη συμπόσιο γλυπτικής, το οποίο είναι βέβαια σε εξέλιξη, αφού θα τελειώσει με την ολοκλήρωση των έργων. Το χαρακτηριστικό στην όλη ιστορία είναι το γεγονός ότι μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει από κοντά τους καλλιτέχνες που δημιουργούν και να δει πώς λαξεύουν το μάρμαρο ή το μέταλλο, δίνοντάς τους σχήματα και μορφές. Και αυτό πιστεύουμε πως είναι το στοιχείο που κάνει την πρωτοβουλία αυτή να ξεχωρίζει.

• Αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα στη Νίκαια. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει την υποψηφιότητα Τράπαλη και αναζητά άλλον υποψήφιο προκειμένου να διεκδικήσει τον δήμο. Πάντως, η ανακοίνωση του ονόματος θα γίνει μετά το Πάσχα. Στο μεταξύ, όλο και πιο πολύ κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις του απλού κόσμου ο Λάκης Κομνηνός, ο οποίος εντυπωσιάζει με τη συνεχή παρουσία και τις γνώσεις του στα αυτοδιοικητικά θέματα, με αποτέλεσμα να προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη θέση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό της αποδοχής που έχει είναι το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα που ο γνωστός ηθοποιός μίλησε στη Στέγη των Ποντίων, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο παρά την καταρρακτώδη βροχή.


Σχολιάστε εδώ